Green-man-1444165

Heb jij het gevoel stil te staan? Hoe zet je een volgende stap op je carrièrepad?

7 augustus 2017

Alle blogs

Hoe verloopt jouw carrière tot nu toe? Heb je een duidelijk doel dat je nastreeft en lukt het je om die kant op te bewegen? Of is het meer ‘go with the flow’, en laat je je verrassen door wat er op je pad komt? Maar komen er ook nieuwe uitdagingen op je pad, of heb je juist het gevoel dat je stil staat? Ben jij toe aan een volgende stap maar weet je niet hoe? De volgende tips helpen je om in beweging te komen en de juiste keuzes te maken.

1. Verschillende routes
Een loopbaan kun je zien als een reis, met een bestemming waar je via allerlei verschillende wegen kunt komen. Soms zet je een stap vooruit (bijvoorbeeld hoger op de ladder), soms neem je een zijweg (een zelfde functie binnen een andere organisatie). Je kunt kiezen voor (tijdelijk) minder werken, voor specialisatie en dan weer voor ontwikkeling in de breedte. Er zijn ook situaties waarin je onvrijwillig een carrièrestap maakt, bijvoorbeeld door een reorganisatie.

2. Richting
Allerlei wegen die je uiteindelijk naar je bestemming brengen. Richting is daarbij belangrijk. Je komt vooruit als je weet wat je wilt, wat je kunt en wat bij je past. Weten wat je wel en niet wilt geeft duidelijkheid, het helpt je te focussen en beslissingen te maken. Wil ik hier blijven werken of is het tijd voor iets anders? Ga ik in op deze aanbieding of niet? Past deze organisatie bij mij? Kan ik hier leren wat ik wil leren? Wie een beeld heeft van zijn of haar carrière kan makkelijker blijven focussen. Bij alles wat voorbij komt toets je of het aansluit bij jouw doelen, jouw richting.

3. Maar wat is mijn doel dan? 
Weet je niet welke kant je op wilt, wat jouw richting is? Je bent niet de enige! Het is belangrijk om je daar goed in te verdiepen. Ga in gesprek met vrienden en anderen in je netwerk, kies mensen uit die goed kunnen luisteren en doorvragen. Stel een lijst op met alle eigenschappen die een baan voor jou moeten bevatten. Omschrijf je droombaan of stel je droom-CV op, ga zonder beperkingen dromen over wat je het allerliefst wil doen. Als je er niet uitkomt kun je in gesprek gaan met een loopbaancoach die je helpt om helder te krijgen waar je heen wilt.

4. Stappen zetten
Als je weet waar je naar toe wilt, probeer dan eens om doelen op te stellen. SMART doelen liefst. Binnen 5 jaar wil ik werken als functienaam bij een middelgroot bedrijf in branche. Met een duidelijk doel voor ogen weet je welke stap jou verder in de juiste richting gaat brengen. Je ziet kansen en kunt de juiste beslissingen nemen, je kiest voor een baan omdat die bijdraagt aan jouw loopbaan en niet omdat je er toevallig voor gevraagd werd.

5. Beweging, iets doen is beter dan niets doen
Om terug te komen op die vele wegen, soms maakt het niet zoveel uit welke weg je kiest ALS je maar een weg kiest. In beweging komen beats stilstaan. Een studie of cursus, switchen bij je huidige werkgever, overstappen naar een andere organisatie of als interimmer op verschillende plekken ervaring op doen. Denk out-of-the-box, maar kom vooral in beweging.

6. Kleine stappen
Zijn dit te grote stappen? Begin dan kleiner, verdiep je in een opleiding of een bepaald vakgebied. Ga eens koffie drinken met iemand die volgens jou een droombaan heeft. Ga in gesprek met iemand in je omgeving, of met je manager. Heb je vragen over jouw loopbaan in finance? Dan kun je uiteraard ook bij ons terecht. Een specialistische recruiter kan je vertellen waar kansen liggen op de arbeidsmarkt op dit moment, in jouw specifieke vakgebied.

7: Aan de slag!  
Samengevat, jouw carriere kan via allerlei wegen richting de juiste bestemming gaan, het belangrijkste is dat jij weet welke kant je op wilt en dat je vervolgens in beweging komt. Er leiden vele wegen naar Rome, neem kleine stapjes, maar kom in actie. Succes!