Finanxe - Bemiddelt in financieel talent vanuit Groningen, Zwolle, Utrecht, Arnhem en Heerenveen

Hoe is het met: Issey Tsuneta

1 augustus 2016

Alle blogs

In onze rubriek ‘hoe is het met’ maak je kennis met ‘de mensen van Finanxe’. De Finanxe consultants, onze interim finance professionals, maar ook ‘onze’ ZZP-ers en de mensen die we via werving- & selectieprocedures bemiddelen.

Sinds januari 2016 is Issey Tsuneta, in dienst bij Finanxe als interim finance professional. De hoogste tijd voor een interview!

Issey Tsuneta - Interim Finance ProfessionalVertel eens iets over jezelf!
“Ik ben Issey Tsuneta, 29 jaar en ik woon in Leeuwarden. Sinds januari ben ik bij Finanxe in dienst. Inmiddels ben ik een half jaar aan de slag als senior financial accounting specialist bij een beursgenoteerde onderneming in Groningen. Voordat ik bij Finanxe startte heb ik bijna 7 jaar bij een Big Four accountantskantoor in de controlepraktijk gewerkt, eerst als assistent en later als controleleider. Ik heb daar veel ervaring opgedaan op het gebied van financiën, de manier waarop je cijfers (de jaarrekening) kunt analyseren en uiteindelijk kunt controleren. Het mooie van accountancy vind ik dat je kijkt naar de link tussen belangrijke bedrijfsprocessen (en haar risico’s) en de financiële verantwoording (de jaarrekening).”

Waarom heb je deze carrièrestap gemaakt?
“Vanuit mijn wens om mij breder te ontwikkelen ben ik om me heen gaan kijken. Hierbij richtte ik mij op functies zoals die van controller of internal auditor. Bij Finanxe kan ik stappen in die richting maken door de verscheidenheid in opdrachten die zij aanbieden.”

Wat doe je naast je werk?
“Ik vind het lekker om sportief bezig te zijn, mezelf fit te houden. Ik heb natuurlijk zittend werk, sporten vind ik daarom erg prettig. Ik tennis elke week, soms komen daar toernooien of competitie bij. Daarnaast doe ik minimaal een keer per week aan bootcamp. Ik sport graag buiten omdat ik voor mijn werk veel binnen ben. Ik mag daarnaast graag een filmpje pakken of lekker op een terrasje zitten met mijn vriendin. Reizen vind ik ook leuk, al ben ik geen echte reisfreak. Mijn roots liggen in Japan en vanwege familieomstandigheden ben ik de laatste tijd een aantal keren in Tokyo geweest. Los van de reden dat ik daar was en dat mijn roots daar liggen vind ik het een heel gaaf land en kom ik er heel graag. De cultuur, het eten, de mensen, alles wat je kan doen. Florida vond ik vorig jaar erg leuk en de Antillen ook. Ik ben meer van de zon dan van wintervakanties. Daarnaast houdt de zoektocht naar een nieuw huis mij bezig! Bezichtigingen, het voorbereiden van de verkoop van mijn huidige woning, ik ben er redelijk druk mee.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?
“Ik werk op een financial shared service centre (FSSC), naast de afdeling financiële administratie waar ik werk zijn hier onder andere afdelingen gehuisvest die te maken hebben met de crediteurenadministratie, debiteurenadministratie en ICT-gerelateerde.

Mijn werkdagen zijn gevarieerd en worden deels ingevuld aan de hand van een cyclus. Onze periodes starten altijd met een week waarin we de voorgaande periode afsluiten. Daar horen een aantal terugkerende werkzaamheden bij. We maken de cijfers op, analyseren de saldibalans, brengen bijzonderheden in kaart en passen eventueel zaken in het grootboek aan. Vervolgens wordt alles in een rapportagemodule geüpload. De informatie is dan voor alle belanghebbenden zoals controllers, directie of andere medewerkers beschikbaar.

Buiten die periodeafsluitingsweek zijn er allerlei werkzaamheden en projecten waar we mee bezig zijn. We voeren bijvoorbeeld volgens checks uit of controlemaatregelen of werkzaamheden adequaat zijn uitgevoerd. Denk hierbij aan het controleren dat bepaalde werkzaamheden zijn uitgevoerd door andere collega’s conform de voorgeschreven bedrijfsprocedures. Daarnaast zijn er diverse projecten waar ik een bijdrage aan lever. Hierdoor is geen werkdag hetzelfde en werk je met veel verschillende collega’s samen.”

Wat vind je het leukste aan je werk?
“Het leukste vind ik om op een nieuwe manier bezig te zijn met cijfers, naast dat het ook nieuwe materie is. Als controlerend accountant controleerde ik de jaarrekening op een, gevoelsmatiger, hoger niveau, wat ik nu doe is veel gedetailleerder. Het geeft nieuwe inzichten, bijvoorbeeld over hoe je met de administratie om kunt gaan, hoe je het beheerst en uiteindelijk ook hoe je het leest. Het is een nieuw perspectief voor mij en dat maakt het verfrissend. De organisatie valt me in positieve zin op door de manier waarop we als collega’s met elkaar omgaan. Er is oog voor elkaar, je hoort het als er iets aan de hand is en er is dan een fijne interactie tussen collega’s.”

Wat is de grootste uitdaging?
“Het meest uitdagende is dat het gaat om heel specifieke informatie. Verschillende systemen aanroepen, informatie opvragen, die aan elkaar knopen, met het grootboek matchen en verwerken. Ik maak gebruik van allerlei modellen en verschillende systemen. Dat maakt dat je van al die systemen wat af moet weten. Met name op het gebied van kennis is dat een uitdaging en was dat in het begin best pittig. Na een aantal maanden echter heb ik deze werkzaamheden steeds beter in de grip.”

Wat zijn je ambities?
“Ik hoop binnenkort mijn registeraccountant-titel (RA) te behalen en daarnaast wil ik de komende jaren doorgroeien in de richting van een rol als business- of financial-controller of internal auditor bij een mooi bedrijf in de regio.”

Hoe ervaar je het werken voor Finanxe?
“Zeer positief. De samenwerking is goed, de lijntjes zijn kort. Onlangs hebben we samen deelgenomen aan een voetbaltoernooi en dat soort dingen vind ik erg leuk. Helaas was het resultaat niet fantastisch, maar dat kon bijna niet anders met meer dan vijf niet-voetballers. Gelukkig was het erg gezellig en was het een mooie dag… Ik heb natuurlijk dagelijks contact met mijn collega’s bij de organisatie waar ik werk, maar ik wil ook graag mijn Finanxe-collega’s (die “buiten” bij andere bedrijven werkzaam zijn) beter leren kennen.”

En dat zijn we als Finanxe-collega’s helemaal met Issey eens! Finanxe is een team en samen veroveren we de wereld. We zorgen voor elkaar en helpen elkaar. We delen teleurstellingen en vieren successen. Over successen gesproken, als jij zorgt voor die RA-titel Issey, dan organiseren wij de borrel.