Al werkend ontdek je wat je echt leuk vindt

‘Al werkend ontdek je wat je echt leuk vindt’

18 mei 2021

Vers uit de schoolbanken terecht komen in een uitdagende en verantwoordelijke baan: het kan! Na drie maanden restituties verwerken trok Laura Suithoff aan de bel. Sindsdien geniet ze (al twee jaar lang) van ‘ontzettend leuk en afwisselend werk’ bij Landal GreenParks. 

Volledig debiteurenbeheer en aansturing team

Laura SuithoffEen traineeship met verschillende opdrachten en masterclasses, die afwisseling trekt Laura naar Finanxe. Inmiddels werkt ze niet de geplande drie maanden, maar alweer twee jaar lang bij opdrachtgever Landal GreenParks. Laura: “Ik heb hier al zoveel gedaan en geleerd! De eerste drie maanden waren met het verwerken van restituties niet zo uitdagend als ik hoopte. Gelukkig konden we in gesprek gaan en sindsdien heb ik steeds ontzettend leuk en afwisselend werk gehad. Het complete debiteurenbeheer, een stukje accounting en allerlei interessante projecten.”

 

Corona verandert alles

Begin 2020 staat de wereld, en zeker de reisbranche, op z’n kop als COVID-19 intrede doet. Annuleringen lopen flink op en dat geeft veel onrust en een berg werk. Laura: “Die eerste weken kwam het echt op ons af hoor. Je hoorde al een tijdje dat het coronavirus richting in Nederland kwam, maar als annuleringen plotseling zo omhoog schieten is dat echt schrikken.” Ook wordt de recreatievoucher geïntroduceerd en daarmee ligt er voor Laura en haar collega’s een berg werk die onmogelijk met de normale bezetting uitgevoerd kan worden. “Als zelfsturend team was dit een grote uitdaging, maar gelukkig heeft onze afdelingsmanager veel kunnen betekenen. Er zijn een aantal studenten en medewerkers van parken ingeschakeld die debiteurenbeheer ondersteunen. Zelf verzorg ik nu de coördinatie over dat team.” 

Robot voor volgende berg werk 

Helaas, ruim een jaar later zijn we nog niet van corona af. Niet ingeleverde recreatievouchers moeten na een jaar automatisch terugbetaald worden. Een flinke klus, bovenop de normale werkzaamheden. Laura: “Sinds een aantal maanden zijn we daarom bezig om voor dat proces een robot in te zetten. In feite gaat het om een computer die communiceert met onze software, bepaalde acties uitvoert en weer terugkoppelt naar ons systeem.” In het projectteam (met collega’s van IT, sales en finance) is Laura vanuit debiteurenbeheer betrokken om de processen helder te maken. “Samen besloten we welke input de robot nodig heeft en welke output we willen. Best spannend om met zo’n externe partij in gesprek te gaan, maar ontzettend leerzaam! Robotisering is natuurlijk een hot item en ik zie hier heel concreet wat het kan opleveren.”

Werk naar je toe trekken en leerdoelen formuleren 

Het is tof dat ik als junior financial zoveel vertrouwen krijg. Binnenkort start ik ook in een ander projectteam (voor een nieuw reserveringssysteem) en daar heb ik veel zin in.” Een deel van Laura’s taken voert ze uit in het reserveringssysteem van Landal. In 2020 stapt de organisatie over van Coda naar NetSuite en ook van deze integratie krijgt Laura het nodige mee. “Alles kwam tegelijk vorig jaar. Maar als je elkaar binnen een team aanvult, ruimte geeft en durf te vragen, krijg je veel voor elkaar. Als interim professional maak ik hier een heel mooi leerproces door. Dat komt ook doordat ik steeds werk naar me toegetrokken heb, ik krijg energie van nieuwe dingen. Als je zelf aan de bel trekt en durft te zeggen wat je leuk vindt, krijg je volop kansen.” 

Als je zelf aan de bel trekt en durft te zeggen wat je leuk vindt, krijg je volop kansen

Mondiger geworden

Samen met haar manager stelt Laura regelmatig nieuwe leerdoelen op. Initiatief tonen, niet alleen in je eigen werk duiken maar breder kijken en vragen niet uitstellen. “Ik heb nu een compleet andere functie dan toen ik begon. Sowieso is het werk anders dan ik had verwacht toen ik binnenkwam bij Finanxe. Controlling trekt me nog steeds, maar de projectteams vind ik ook superleuk. Zo zie je maar, eigenlijk ontdek je al werkend wat er echt bij je past.” Laura heeft meer zelfvertrouwen gekregen vertelt ze. Als je net begint is het spannend om je ideeën te delen. “Ik ben mondiger geworden en heb geleerd hoe je er als team in moeilijke situaties samen voor kunt gaan. In het begin wilde ik liever geen werk op collega’s afschuiven maar ik heb geleerd over te dragen en hulp te vragen. Het voelt echt als mijn team, ondanks dat ik gedetacheerd ben.” 

Cirkel rond

“Bij Landal begon ik met het restitutieproces. Vervolgens ben ik dat proces gaan coördineren en uiteindelijk werk ik aan de automatisering ervan. Op een of andere manier is de cirkel rond en dat is superleuk. Ik ben trots dat ik hier al twee jaar lang het vertrouwen krijg om zulke mooie dingen te doen!”