Header-Margreet en Deborah

Coaching, hoe gaat dat bij Finanxe?

20 juli 2020

Alle blogs

Er zijn ruim 63.000 mensen als coach ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vijf jaar geleden waren dat er nog een kleine 40.000. Het lijkt erop dat steeds meer mensen behoefte hebben aan een coach. Ook bij Finanxe vinden we coaching belangrijk, maar wat houdt het eigenlijk in? Wie zijn onze coaches, wat doen ze en wie worden er gecoacht?

Waarom eigenlijk coaching?

In 2017 startte Margreet Reijs bij Finanxe als adviseur HR & Development. In september dit jaar kwam collega Nienke Kuik erbij. Samen zorgen zij voor de begeleiding en coaching van alle interim professionals en deelnemers van het Young Talent Program. Beide zijn opgeleid als coach en hebben ruime ervaring. 

Margreet Reijs - Adviseur HR & Development - FinanxeMargreet: "Onze financials zijn goed opgeleid en kunnen zichzelf vakinhoudelijk dingen eigen maken. Maar als je wil doorgroeien in een rol als adviseur en een goede gesprekspartner wil zijn dan komt daar meer bij kijken. Zelfreflectie is belangrijk en wij willen onze collega’s op dit gebied bagage meegeven. We zien dat er behoefte is aan coaching en dat het resultaat oplevert"

Zelf bepalen waar je aan wilt werken

"Vanuit Finanxe zijn drie kerncompetenties opgesteld die voor alle medewerkers belangrijk zijn: 

  • Aanpassingsvermogen
  • Kwaliteitsgerichtheid
  • Initiatief

Daarnaast worden bij elke opdracht doelen vastgesteld op vakinhoudelijk/kennisniveau en ook op competentieniveau. Voordat een opdracht start, hebben we een soort nulmeting van de competenties; Waar ben je goed in? Waar wil je beter in worden? Je bepaalt zelf op welke competenties je de focus wil  leggen. ‘Als je op een kritische manier naar jezelf durft te kijken, heeft iedereen dingen die hij of zij kan ontwikkelen". 

Je moet zelf met een vraag komen

Niet iedere professional heeft evenveel behoefte aan coaching. Sommige mensen willen gewoon meters maken en lekker aan de slag. Dat is natuurlijk helemaal goed! Soms is er een concrete aanleiding voor een intensiever coachingstraject.

Margreet: "Wat de aanleiding ook is, het is en blijft maatwerk. Iedereen heeft een eigen persoonlijkheid en elk issue is weer anders. We gaan daarom in gesprek om te ontdekken wat die persoon precies nodig heeft. Is het goed om één op één gesprekken te voeren of past een training beter? Soms hebben we een paar maanden intensief contact, soms is een keer afspreken genoeg. Als duidelijk wordt dat meerdere professionals tegen hetzelfde probleem aanlopen, nemen we dit mee in onze Finanxe Academy". 

Coaching werkt eigenlijk alleen als je kritisch naar jezelf kunt kijken, je probleem erkent en ermee aan de slag wil. Je manager kan je wel iets adviseren, maar als het niet vanuit jezelf komt sta je vaak een stuk minder open voor advies

 

Deborah Slofstra - Interim Finance Professional Deborah, finance professional:

"Tijdens mijn eerste opdracht in het Young Talent Program liep het op een gegeven moment niet helemaal lekker.

Ik ben best een pittig persoon en als ik het ergens niet mee eens bent laat ik dat vrij snel horen. Ik heb een groot rechtvaardigheidsgevoel en als er in mijn ogen iets niet klopt dan zeg ik daar wat van. 

 

Margreet heeft me laten zien dat dit een positieve, sterke kant van mij is die me uniek maakt. Maar, in bepaalde gevallen kan het ook mijn valkuil zijn en breng ik mezelf ermee in lastige situaties.

Het was erg prettig dat ik bij Margreet terecht kon. We hebben elkaar regelmatig gesproken en daar heb ik veel van geleerd. Ik voelde steun en heb nooit afkeuring gevoeld of druk dat ik aan mijzelf voorbij moest gaan voor de klant. Dat vind ik nog steeds bijzonder". 

 

Waar gaat de coaching eigenlijk over? 

Margreet: "Onderwerpen die aan de orde komen tijdens coaching zijn heel verschillend. Het kan gaan over onzekerheid om initiatief te nemen, botsingen met collega’s of angst om jezelf te laten zien. Soms past een organisatie wat minder bij je en loop je tegen dingen aan. Eigenlijk is dat mooi want juist in situaties waarin je een beetje vastloopt kun je ontzettend veel leren. Waar heb je last van? Liggen dingen binnen jouw invloed? Zo ja, hoe wil je er mee omgaan en hoe gaan we dat bereiken? En als dingen buiten jouw invloed liggen kun je je daar heel druk om maken, maar moet je ze waarschijnlijk toch accepteren. Over dit soort dingen gaan we in gesprek.

Bij Deborah werd bijvoorbeeld duidelijk dat ze wat minder vanuit emotie wilde reageren. We hebben elkaar een tijdje tweewekelijks en daarna maandelijks gezien. Door de situaties waar ze tegenaan liep te bespreken heeft Deborah dingen over zichzelf geleerd. Ze kan nu haar gedrag herkennen en op een andere manier handelen. Een prachtig resultaat!".

Deborah:

"Margreet heeft me ervan bewust gemaakt dat mijn eerste impuls is om vanuit mijn emotie te reageren. In sommige situaties is dat niet handig. Ik heb geleerd dat het voor mij beter werkt om niet gelijk te reageren maar even te wachten. Even niks zeggen, laten bezinken wat er gebeurt en er later op terugkomen. Bij mij duurt het een tijdje voordat iets zakt, maar uiteindelijk wordt het rustiger en kan ik op een andere manier reageren. Het verschil zit meestal niet in mijn mening, maar wel in hoe ik hem overbreng. 

Ik heb geleerd dat ik het niet overal mee eens hoef te zijn, maar dat ik mijn onvrede ook zeker niet gelijk hoef te uiten. Voor mij is dat moeilijk want ik wil graag mijzelf zijn en zeggen wat ik denk hoort daar nou eenmaal bij. Margreet heeft nooit gezegd dat ik me moet inhouden maar ze heeft me geleerd te bedenken waarom ik iets wil zeggen. Welk doel heb ik ermee en ga ik dat op deze manier bereiken? Door vanuit mijn emoties te reageren bereikte ik mijn doel niet, er kwam alleen maar gedoe van. Ik zette mijzelf hierdoor niet goed neer en dit heeft mij belemmerd in mijn groei in deze opdracht. Ik heb kansen gemist, en daar baalde ik van. Bij mijn huidige opdrachtgever loop ik niet tegen dit punt aan, de omgeving waar je werkt heeft dus ook invloed. Het is een ander type bedrijf, andere business, andere collega’s en een ander management. Ik kom hier goed tot mijn recht en dat is erg fijn!". 

 

 

Kopie van Zonder titel

 

IK HEB GELEERD DAT HET VOOR MIJ BETER WERKT OM NIET GELIJK TE REAGEREN MAAR EVEN TE WACHTEN

Leuk om mensen verder te helpen

Deelnemers van het Young Talent Program worden intensiever begeleid dan ervaren interim professionals bij Finanxe.

Margreet: "Ik zie de trainees natuurlijk elke maand bij de Masterclasses. We bespreken samen met hun leidinggevende hun functioneren en ik vraag actief naar verbeterpunten. Samen houden we zo, los van de inhoudelijke doelstellingen van de opdracht, zicht op de competenties.

Het leuke aan het coachen van jonge mensen is dat je grote resultaten kunt behalen. Maar voor iedereen geldt: als mensen zich kwetsbaar op kunnen stellen kan ik echt wat voor ze betekenen. We kunnen samen de focus houden op hun persoonlijke ontwikkeling en ik kan adviezen geven. Iemand daarin verder helpen, dat vind ik echt heel erg leuk om te doen". 

Kopie van Carrierepagina- Banner