Optimale cocktail voor de financial van de toekomst

Combinatie van technologie en social skills is de optimale cocktail voor de financial van de toekomst

8 april 2021

Remko Pijlman - Interim Finance ProfessionalTot 2019 werkte hij bij verschillende organisaties in de maakindustrie, in functies als (business)controller en finance manager. In 2019 verhuist hij naar Finanxe. “De cijfers goed voor elkaar hebben en daarmee het bedrijf ondersteunen om de juiste koers te varen. Dat vind ik mooi om te doen. Elke dag opnieuw is er qua technologie meer mogelijk. De spilfunctie die je daarin als financial kunt innemen is heel boeiend!” Remko Pijlman, Senior-interim professional, neemt ons vandaag mee in zijn ‘optimale cocktail voor de financial van de toekomst’.

De overstap

Na zeven jaar regeltjes en het dichtvinken van dossiers laat Remko in 2006 de accountancy achter zich. Niet langer achteruitkijken, maar beschikbare technologieën en sociale vaardigheden inzetten in het bedrijfsleven om vooruit te kijken. Remko: “De cijfers goed voor elkaar hebben en daarmee het bedrijf ondersteunen om de juiste koers te varen. Dat vind ik mooi om te doen. Elke dag opnieuw is er qua technologie meer mogelijk. De spilfunctie die je daarin als financial kunt innemen is heel boeiend!”

Remko’s keuze voor het bedrijfsleven pakt goed uit. Tot 2019 werkt hij bij verschillende organisaties in de maakindustrie, in functies als (business)controller en finance manager. Een krant, bouwbedrijven, dierenvoeding, en ook zijn huidige opdrachtgever Empatec bestaat uit verschillende maak-bedrijven. In 2019 verhuist hij naar Finanxe. “Als er automatisme en repeterende werkzaamheden komen dan is de uitdaging eraf.”

Uitdaging it is!!

En dus gingen we voor Remko op zoek naar een uitdagende eerste opdracht! Een missie die bijna te goed slaagt want bij Empatec wacht hem een pittige klus. Remko: “Er speelde hier veel en daar zat ik middenin. Een bijzonder uitdagende opdracht, zowel wat betreft de hoeveelheid werk als de inhoud.” Continu leveren, soms op onbekend terrein. “Dat onbekende geeft mij energie, het is leuk om organisaties te leren kennen en te ontdekken hoe alles financieel in elkaar zit. Door de jaren heen ontdek je dat de basis overal hetzelfde is. Het komt neer op de euro’s en hoe die door een bedrijf heengaan.” 

Bij het koffiezetapparaat 

Als financial kun je een waardevolle bijdrage leveren. En precies die concrete bijdrage aan succes, dat is waar Remko warm voor loopt. “Mensen overtuigen van een bepaalde werkwijze en dan succes boeken, dat geeft voldoening. Het is bijvoorbeeld een uitdaging om medewerkers het belang van correct registreren in te laten zien.” 

Social skills zijn daarbij essentieel vertelt hij. En het belang van die sociale kant van het vak zal de komende jaren blijven. “Je kunt heel veel automatiseren, maar uiteindelijk moet er iemand analyseren, beoordelen en adviseren. Daarvoor heb je adviesvaardigheden nodig. En, je kunt het niet alleen. Ik haal veel van mijn informatie uit het persoonlijke contact!” Open zijn, vragen stellen, signaleren en meedenken. Bij het koffiezetapparaat en als je even bijpraat met collega’s hoor je wat er speelt en vraag je door. “Ik maak graag een praatje en ben geïnteresseerd in de ander, dat helpt. En ik ben gedreven in wat ik doe, ga er voor de volle 100% voor. Dat wordt gewaardeerd.”

Technologische ontwikkelingen razendsnel

BI tools die data ontsluiten zijn ontzettend behulpzaam in het adviesproces vertelt Remko. De ontwikkelingen gaan bliksemsnel en tools bieden steeds meer mogelijkheden. Toch blijft ook hier dat sociale aspect en vertrouwen essentieel. “Je kunt van alles programmeren maar als mensen het niet vertrouwen dan overtuig je niemand.” Maar dat BI de toekomst heeft, daar twijfelt niemand over. Visueel strakke analyses helpen om collega’s te overtuigen. Ook kun je er sneller mee analyseren en trends herkennen. “Vanuit een helicopterview inzicht krijgen en pijnpunten inzichtelijk maken, dat is super waardevol voor een organisatie. Voorheen knoopte je in Excel alles aan elkaar maar daar zijn nu deze prachtige tools voor. Met daarbij wel de kanttekening dat je de uitkomsten weer aansluit op de financiële administratie! Ook programmeren is mensenwerk en een fout is zo gemaakt.”

Process mining

En die andere technologische ontwikkeling die steeds vaker in de picture staat? Proces Mining? Ook dat is volgens Remko een kans die je niet moet laten lopen. “Data kan je ontzettend veel inzicht geven in bedrijfsprocessen. Van offerte tot daadwerkelijke inkooporder en factuur, met logging breng je alle stappen van een bedrijfsproces (visueel) in kaart. Waarom duurt stap A eigenlijk vijf dagen? Waarom zit er een looping tussen stap B en C? Het is een prachtige methode om efficiënter te gaan werken. Een bedrijfskundige methodiek die heel goed binnen finance toegepast kan worden. In het McKinsey Three Horizons-model zie je data analytics en process mining in de tweede horizon staan.” De systemen zijn er, vat Remko samen, maar worden nog lang niet bij elke organisatie toegepast. Talloze boeiende uitdagingen voor financials om de komende jaren mee bezig te zijn!

Komende jaren

Want hoe zet je nou die nieuwe technieken in? Er is zoveel mogelijk en je kunt tonnen investeren, maar wat levert het op? Remko: “Hoe zet je die tools op de juiste manier in zodat ze strategische beslissingen ondersteunen? Er is zoveel te doen. De kwaliteit en betrouwbaarheid van de cijfers goed voor elkaar hebben en van daaruit ondersteunen. Dat is en blijft wat ik mooi vind. Maar ook leidinggevende functies trekken me. Finance is een prachtig vakgebied waarin ik mij volop wil blijven ontwikkelen!” 

Per 26 april is Remko beschikbaar voor een nieuwe opdracht. Neem voor meer informatie contact op met zijn consultant Mark Naberman via 06- 41215645 of via