Headers website nieuwe stijl  Aangepast formaat (2)

De Rijksuniversiteit Groningen, en als onderdeel hiervan de vastgoedorganisatie, zoekt een projectcontroller.

18 augustus 2022

Alle blogs

In gesprek met Eise Ebbelink, directeur Vastgoed

De Rijksuniversiteit Groningen is een internationale universiteit met hoog aangeschreven onderwijs en onderzoek. De universiteit is opgericht in 1614 en de één-na-oudste nog bestaande universiteit van Nederland.   

Feringa_Building_achterzijde

“Het vastgoed van de Rijksuniversiteit Groningen is uniek en daar zijn we trots op.” De vastgoedportefeuille bestaat uit onderzoekslaboratoria, klinieken, bibliotheken, onderwijsgebouwen, maar ook rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten in de binnenstad van Groningen die eeuwenoude historie uitstralen. En nieuwbouwprojecten zoals het Feringa-gebouw op het Zernike-complex. Heeft de universiteit alleen panden binnen de provinciale grenzen? Nee, ook een aantal daarbuiten zoals op Schiermonnikoog en Leeuwarden. 

 

Nieuwe start

De vastgoedorganisatie is nét in een nieuwe vorm gegoten. Zij vallen, samen met de facilitaire organisatie en sport & cultuur onder het cluster Campus & Community. Hiermee zijn een groot aantal ondersteunende processen samengevoegd wat moet leiden tot synergie en optimalisering.

De vastgoedorganisatie is gegroepeerd in een aantal hoofdprocessen waaruit deze afdelingen zijn samengesteld: het Bedrijfsbureau, Beheer & Onderhoud, Projecten en Strategie & Ontwikkeling. Deze veranderende fase is leuk, maar ook spannend en uitdagend. De verschillende afdelingen zitten samen in één gebouw, moeten elkaar goed leren kennen en het werk dat ze doen op en met elkaar afstemmen.  Een echt ontwikkeltraject. Daarom is onder andere het thema ‘Organiseren van ontmoeten’ bedacht. Aan de ene kant gericht op het werk: elkaar ontmoeten in werkoverleggen, 1-op-1-gesprekken en projectoverleggen. Maar ook gezellig samen taart eten als er een verjaardag is. En aan de andere kant gericht op ontwikkeling: cultuuromslag, samenwerking en teambuilding.

“Wij zoeken in het bijzonder een senior projectcontroller, maar ook iemand die affiniteit heeft met het ondersteunen van de afdeling en daar vinger aan de pols houdt als het gaat om projecten en trajecten”, vertelt Eise.

 

 Wij zoeken in het bijzonder een senior projectcontroller, maar ook iemand die affiniteit heeft met het ondersteunen van de afdeling en daar vinger aan de pols houdt als het gaat om projecten en trajecten.

Spilfunctie

Het team Projectcontrol valt onder de afdeling Bedrijfsbureau: de schakel die alle afdelingen raakt. Maar je komt niet in een gespreid bedje. De tijdelijke senior projectcontroller is momenteel in gesprek met de projectleiders om een basis te leggen waarmee jij straks verder kunt. De financiële afhandeling van projecten wordt tegenwoordig in AFAS gedaan, maar de implementatie ondervindt wat hobbels. Het is een financieel systeem, maar biedt helaas nog onvoldoende project- en managementondersteuning. Het Bedrijfsbureau bereidt de kwartaalrapportages voor die in de toekomst door de projectcontroller moeten worden uitgebreid met managementinformatie. Projectleiders deden tot voor kort hun financiële administratie voor een belangrijk deel in Excel. De overgang naar AFAS is groot, het samenwerken onder één dak en in een geheel nieuwe setting vraagt veel van hen. Veranderen kost tijd!

Een senior projectcontroller met begrip en inlevingsvermogen daarin is waardevol. Want dat is óók de rol van een projectcontroller. Een luisterend oor bieden, vertrouwen creëren, maar ook leiderschap stimuleren in een veranderende omgeving. Eise: “Het zou ideaal zijn als de nieuwe projectcontroller hierover een visie heeft of ervaring op dat gebied. Een collega die een heldere beleving heeft naar welk resultaat hij of zij toe wil.”

Je hebt in deze functie veel contact met projectleiders en corporate controllers. Daarnaast ben je medeauteur van projectplannen, hou je risico’s scherp in de gaten en evalueer je het project samen. Die kennis neem je weer mee naar nieuwe projecten. Maar je bent ook de leverancier van financiële informatie aan stuurgroepen. Kortom: genoeg uitdaging in deze functie!

Samen, Duidelijk, Doen

Dat zijn hun kernwaarden. Duidelijkheid over de focus: waar gaat de organisatie naartoe? Daarnaast heldere communicatie over de taken en verantwoordelijkheden van medewerkers. Samen plezier maken, is belangrijk. Zeker in een ontwikkelfase waarin veel gebeurt en samenwerken nog niet zo vanzelfsprekend is. Daar is nog werk aan de winkel: aan elkaar wennen en elkaar leren kennen. De afdeling krijgt alle ruimte om dat zelf op te pakken, maar ook de organisatie besteedt aandacht aan het thema: het organiseren van ontmoeten. Jaarlijks worden er vier bijeenkomsten georganiseerd. Voor de gezelligheid, maar ook informatief en leerzaam. 

Hou je van ontwikkeling? Zie jij uitdaging in een veranderende omgeving? Weet jij je weg wel te vinden in een complexe organisatie? En ben je een betrouwbare gesprekspartner? Dan is dit jouw baan!

Interesse?

Wil jij een bijdrage leveren aan de verdere professionalisering van de projectadministratie en project control bij Rijksuniversiteit Groningen? Neem dan contact op.

Klik hier voor de vacature.

Robert van Bruggen

 

Enthousiast geworden na het verhaal van Eise? 
Neem contact op met  Robert van Bruggen:
06-17616457