
De Rijksuniversiteit Groningen, faculteit science & engineering zoekt een projectcontroller
18 augustus 2022
In gesprek met Michiel Veening, hoofd Projectcontrol
De projectcontroller
Een project is een bijzondere toekenning met een begintijd en een eindtijd waar je geld krijgt voor een specifiek plan met een duidelijk resultaat voor ogen in een beperkte looptijd. Op deze projecten zijn vaak specifiek aangetrokken personeel werkzaam, zoals een promovendus. Een project kent allerlei looptijden, dit is vaak zo’n 4 jaar dat gelijk oploopt met zo’n promotietraject. Soms iets korter, soms iets langer. Je overlegt daarnaast regelmatig met het hoofd van de afdeling. Als er een nieuwe aanvraag is, vraag je door: wat is het budget? Wat heeft de projectleider nodig? Wanneer en voor hoelang? Het team bestaat uit zo’n 8 projectcontrollers die zich bezighouden met 600 á 700 projecten. Een hele uitdaging!
Sterk in je schoenen
Moet je veel ervaring hebben? Mag wel, maar hoeft niet. Ben je iemand die zich makkelijk staande houdt in een complexe organisatie? Snel doorheeft hoe de zaken ervoor staan en ook actief handelt? Dan weet jij je weg binnen deze faculteit wel te vinden. Michiel: “We willen de sterke kant uit mensen halen.”
Uiteraard word je goed begeleid, maar zelfstandigheid is belangrijk. Dat je het werk eigen maakt, de ‘boer op gaat’ en je collega’s leert kennen.
“Het is een politieke en bestuurlijke organisatie. Het gaat soms over veel schijven. Daar moet je tegen kunnen’. Het kan allemaal wat langer duren dat het effect van jouw handelen zichtbaar is”, vertelt Michiel.
We werken hard, maar het werk moet ook leuk zijn
Wat verwachten we van je?
Omdat je veel contact hebt met de zakelijk coördinator (aanspreekpunt binnen het instituut) en verschillende wetenschappers (projectleiders) is het belangrijk dat je voldoende inlevingsvermogen hebt en je je makkelijk aanpast. Daar moet je een beetje gevoel voor hebben. Een goede band opbouwen en een vertrouwensrelatie krijgen en daar ook initiatief in nemen, is onmisbaar in dit werk.
Wij zoeken iemand die positief is, kan relativeren en lachen ook leuk vindt. Thuiswerken is geen probleem, maar een goede mix met fysiek aanwezig zijn, is noodzakelijk. Een perfect moment om elkaar te spreken en te overleggen. Want die onderlinge interactie is belangrijk. De nieuwkomer zal de eerste periode veel op het Zernike-complex aanwezig zijn om iedereen te leren kennen, zich onder te dompelen in het financiële systeem en op zoek gaat naar alle informatie.
De werkdruk is momenteel hoog, maar de sfeer in het team is open en goed. In de pauzes strekken sommigen buiten de benen en anderen spreken af in de kantine. Af en toe gaan collega’s spontaan met elkaar Groningen in. En 1x per jaar is er een afdelingsuitje, maar dat is door corona een beetje in het slop geraakt. Maar dat komt zeker weer.
“We werken hard, maar het werk moet ook leuk zijn”, zegt Michiel.
Interessante werkomgeving
Daar kom je als projectcontroller bij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) in terecht. De RUG is de enige universiteit in Noord-Nederland en hoort tot de top van Europese researchuniversiteiten. De RUG kent 11 faculteiten en er wordt nauw samengewerkt met een groot aantal partners in de regio, in Nederland én op internationaal niveau. De faculteit Science & Engineering (FSE) is een brede faculteit met een omzet van 150 miljoen per jaar en is opgedeeld in verschillende instituten op het gebied van bèta- en techniekdisciplines zoals: sterrenkunde, wiskunde, natuurkunde, scheikunde, farmacie, biologie. Elk instituut heeft zijn eigen projectcontroller.
Binnen de RUG is de financiële administratie (crediteuren/debiteuren e.d.) ondergebracht in een Financial Shared Service Center. Deze zit gecentraliseerd op het Zernike-complex, maar de projectcontrollers en managementcontrollers zitten op de faculteiten. Onderzoekers van de FSE-faculteit hebben door de jaren heen al verschillende prijzen en awards gewonnen en vele prestigieuze toekenningen in de wacht gesleept.
Internationale werkplek
Dat je de Engelse taal goed beheerst, is een must in deze functie. Een groot deel van de staf is Engelstalig, maar je hebt ook te maken met Europese subsidiegevers en buitenlandse partners.
Je hoeft je in ieder geval in deze functie niet te vervelen! Michiel: “Je kunt er heel veel uit halen als je geïnteresseerd bent in wat er achter de cijfers zit.” Heb je hulp nodig? Jouw leidinggevende staat je met raad en daad bij als het nodig is. De deur staat altijd open.
Klik hier voor de vacature.