HeaderMartijn

De schouders eronder en vol energie dromen blijven najagen

28 december 2020

Martijn Bakker - Owner & Consultant @ FinanxeEen jaar vol uitdagingen, dat was het. Na een relatief normale zomer met meer bewegingsvrijheid zijn we inmiddels weer zoveel mogelijk thuis. We lezen over mensen en bedrijven die het zwaar hebben en leven mee met elkaar. Maar, naast alle moeilijke berichten zijn er ook hele positieve verhalen te vertellen. Verhalen over ondernemerschap, over omkijken naar elkaar en denken in mogelijkheden. En zo’n verhaal vertelt Martijn Bakker, eigenaar van Finanxe, het liefst. Met oneindig optimisme loodste hij samen met zijn team Finanxe 2020 door. En inmiddels kunnen we trots terugkijken op mooie stappen en positieve resultaten. 

Een jaar om trots op te zijn 

Ondanks alle uitdagingen staat Finanxe er namelijk goed voor. Martijn: “We hebben onze schouders eronder gezet en zijn trots op wat er nu staat. Het succes van Finanxe voelt als een beloning voor hard werken. We blijven veel investeren in onze organisatie, nemen nieuwe consultants en finance professionals aan en openen nieuwe kantoren.” Finanxe wil voor elk vraagstuk binnen elke branche de juiste collega in huis hebben. Met een klein clubje mensen kun je deze ambitie niet waarmaken en de groeistrategie is dan ook een bewuste keuze vertelt Martijn. “Investeren zorgt er niet automatisch voor dat je gaat groeien, het is hard werken, vergt lef en dat betaalt zich terug. Het is gaaf om te zien dat onze werkwijze wordt gewaardeerd door klanten en dat de bal gaat rollen. Zo startten we in Groningen en zo hebben we inmiddels ook onze kantoren in Zwolle, Utrecht, Arnhem en Heerenveen uitgebouwd. Als je een Finanxe kantoor binnenloopt voel je de energie die daarvoor nodig is. Er zit een groep mensen die het beste uit zichzelf wil halen en vooruit wil.”

Kwaliteit is essentieel 

Snelle groei kan een risico zijn en is alleen geoorloofd als deze hand in hand gaat met groei van inhoud en kwaliteit, aldus Martijn. “Je kunt je boodschap wel rondbazuinen in een nieuwe markt, maar als je dienstverlening niet goed is kom je geen stap verder. We willen verbluffende dingen laten zien en daarom ligt de lat bij ons heel hoog.” Snelle groei is in de hand te houden doordat er een langetermijnvisie achter zit. “Onze dienstverlening verschuift. We doen veel meer dan alleen de juiste nieuwe collega voor je vinden. Leg je finance vraagstuk bij ons op tafel, wij lossen het op én voeren het uit.” 

Het toverwoord bij het oplossen van die finance vraagstukken is: specialisten. Martijn: “Binnen de finance kolom zien we steeds meer specialistische vraagstukken waarvoor wij de oplossing willen bieden.” Een team van ervaren, gespecialiseerde finance professionals pluk je niet even van LinkedIn. De afgelopen jaren bouwden we een waardevol netwerk op en ook in 2021 blijven we onze collega’s op alle mogelijke manieren ondersteunen in hun ontwikkeling. Onze nieuwe projectmanager (check deze leuke vacature!) gaat zich 100% op de Academy en het Grow Together platform richten. Martijn: “Zodat de ideeën die al jaren in ons hoofd zitten uitgevoerd worden. Ons Grow Together platform is dé plek waar iedereen uit ons netwerk elkaar kan vinden en wordt in 2021 verder uitgebouwd. In zo’n netwerk bouwen organisaties, financials en andere betrokkenen samen aan de kwaliteit van hun regio. Dat vind ik een hele mooie gedachte.”

Langetermijnvisie in het vizier houden

#growtogetherNatuurlijk was het schrikken tijdens de eerste lockdown, vervolgt Martijn. “Na een fantastisch eerste kwartaal drukte de hele wereld op de pauzeknop. Iedereen deed deuren en ramen dicht en was volledig intern gericht. Gelukkig begon na een maand of twee alles langzaamaan weer op gang te komen.” Rigoureuze maatregelen hebben Martijn en zijn compagnon Vincent van Wieren nooit overwogen. Het vasthouden aan langetermijnplannen blijkt een goede keuze te zijn want Finanxe groeide ten opzichte van het tweede en derde kwartaal en er zit positieve energie in de organisatie. “In zekere zin hebben wij makkelijk praten want onze deur hoeft niet op slot. Ik wil Finanxe dan ook echt niet vergelijken met veel andere branches want het is gewoon verschrikkelijk wat daar gebeurt.” 

Vooral de positieve mentaliteit binnen Finanxe heeft Martijn heel goed gedaan. “Welke uitdaging er ook ligt, we pakken hem op en gaan ervoor. We denken in kansen, houden het tempo erin en doen binnen alle mogelijkheden wat we kunnen.” Net als bijna alle meetings worden ook de Masterclasses voor interim professionals sinds deze zomer online gegeven. “Het is fijn dat we door kunnen maar ik kijk uit naar het moment dat ze weer live mogen. Het gaat over contact maken, inspireren, een grens over gaan en onze kwetsbare kant laten zien. Ik verlang enorm naar de tijd dat ik mijn collega weer een high five, knuffel of schouderklopje kan geven. Dat we samen een borrel kunnen drinken en lekker uit eten gaan. Ik geloof niet dat de wereld nu helemaal gaat veranderen."

Mensen zullen elkaar blijven  opzoeken, in gesprek gaan en plezier hebben. Kantoren zijn plekken waar je een stukje bedrijfscultuur, identiteit en saamhorigheid opbouwt en hebben daarmee een heel belangrijke functie

Groot compliment voor al mijn collega’s

Dreams don't work unless you do"Met dat verlangen naar weer écht samen zijn gaan we 2021 in. Een jaar waarin Finanxe doorgaat op de ingeslagen weg. Elk jaar openen we een nieuw kantoor en in 2021 is dat Hengelo in Twente. Waar het afgelopen jaar op de kantoren van Finanxe nog kleine groepjes consultants werkten, waren onze professionals vooral thuis achter hun computer te vinden. Martijn: “In het begin denk je nog, die paar maanden houden we wel vol. Maar inmiddels weten we hoe lang het duurt. En we zijn er nog niet. Ik heb me dit jaar echt beseft hoe belangrijk het is om elkaar toch (dan maar online) te ontmoeten. We houden een vinger aan de pols en zorgen dat mensen binnen Finanxe niet in een isolement raken. Ik wil hierbij echt een heel groot compliment geven aan al mijn collega’s. Ze voelen zich verantwoordelijk, zorgen voor elkaar en zijn er voor elkaar. Onze mensen zijn het kloppend hart van Finanxe en goud waard. Ik ben heel trots op de flexibiliteit, bereidwilligheid en verantwoordelijkheid die getoond is. Iedereen is zich bewust van wat er gaande is en draagt zijn steentje bij. Samen maken we er het beste van, samen gaan we ervoor. En daarmee stap ik, ondanks alle onzekerheid, vol vertrouwen het nieuwe jaar in!”