DSGHeader

DSG uit Nieuwegein zoekt een Financial Controller

19 maart 2021

Een bedrijf dat volop groeit, waar aandacht is voor het wel een wee van de medewerkers en waar een cultuur van vertrouwen heerst. Een organisatie met oog voor mensen binnen de grenzen van Nederland, maar zeker ook daarbuiten, want ze dragen graag hun steentje, letterlijk, bij aan ontwikkelingshulp. Zo’n bedrijf is DSG uit Nieuwegein. En laat daar nou net een heel interessante vacature zijn ontstaan… Benieuwd wat Finance Manager Bart Lugthart nog meer te vertellen heeft? Neem dan vooral even de tijd voor dit interview… 

Bart Lugthart

Bart Lugthart“Ik werk nu bijna een jaar bij DSG in de functie van Finance Manager Accounting & Control. Met dank aan Finanxe, dat is misschien wel leuk om te vertellen. Zij hebben mij geworven voor de functie van Finance Manager bij Bouwcenter Filippo, dat was in 2018. Toen Filippo werd overgenomen door DSG kreeg ik de kans om in mijn huidige functie aan de slag te gaan. Dat blijkt tot op de dag van vandaag een uitstekende keuze. De functie kent veel uitdagingen. Gezien de groei die de organisatie doormaakt liggen er veel kansen op het gebied van professionaliseren. Dat past me goed, daar gedij ik goed bij.

Ik ben hier verantwoordelijk voor de afdeling financial control. Ik stuur een team van financials aan, draag zorg voor de dagelijkse gang van zaken en houd me bezig met allerlei verbetertrajecten. Een baan met veel afwisseling, dat had en heb ik nodig.”

 

Wat doet DSG precies?

“Binnen DSG hebben we een aantal business units. Van oudsher is Stiho eigenlijk de grootste. Stiho is een landelijke distributieve groothandel in bouwmaterialen, hout en plaat, gericht op de aannemerij. Dan hebben we Bouwmaat. Dat is een franchiseformule. DSG bezit 17 Bouwmaat vestigingen. Bij deze afhaalmagazijnen kunnen onze klanten terecht voor een ruim assortiment op het gebied van bouw, hout, sanitair, elektra, gereedschap, ijzerwaren, verf en keukens. Verder hebben we Baars & Bloemhoff. Deze groothandel is gespecialiseerd in decoratief plaatmateriaal voor interieurbouwers. En dan nog een formule die eind vorig jaar is gelanceerd, namelijk Qoqon. Dat is een showroomformule voor keukens, badkamers en tegels. Daar kunnen particulieren terecht om een badkamer of keuken uit te zoeken, maar we werken ook veel samen met aannemers en projectontwikkelaars.

Eigenlijk dus allemaal formules die elkaar ondersteunen en waarmee we sterk vertegenwoordigd zijn binnen de bouwsector. We zijn sterk groeiende, mede doordat we de afgelopen jaren een aantal bedrijven hebben overgenomen. Daarnaast zijn we erg aan de weg aan het timmeren met webshops, bijvoorbeeld voor Stiho en Baars & Bloemhoff. Daarmee lopen we voorop in de ontwikkeling ten opzichte van onze concurrenten. We zitten niet stil op dat gebied, vinden het belangrijk om te blijven groeien en ontwikkelen. We willen vooroplopen.” 

We vinden het belangrijk om te blijven groeien, we willen voorop lopen

Niet alleen oog voor elkaar, maar ook oog voor de wereld om ons heen

“We zijn een echt familiebedrijf. Ondanks dat we een groot bedrijf zijn met ongeveer 1000 medewerkers is die familiecultuur nog altijd merkbaar.” Waar merk je dat dan aan? “De lijntjes zijn kort, de deuren staan altijd open, er is oog voor elkaar, de arbeidsvoorwaarden zijn erop gericht dat medewerkers het goed hebben bij DSG. Zo sporen we medewerkers aan om de auto te laten staan met een gunstige fietsregeling en hebben we sinds de corona uitbraak een thuiswerkvergoeding in het leven geroepen. 

Stiho Bouwproject 2011Dat omzien naar een ander is ook zichtbaar tijdens de bouwreis. Dan gaan we met een aantal klanten, leveranciers en medewerkers naar een ontwikkelingsland om in een week een project te realiseren.  Elke medewerker kan zich opgeven want loting bepaalt wie mee gaat. Daarmee laat DSG zien dat we niet alleen oog voor elkaar, maar ook voor de wereld om ons heen hebben. Zelf heb ik nog nooit zo’n reis meegemaakt maar de verhalen hierover spreken erg tot de verbeelding. Collega’s zijn er trots op dat ze op die manier hun, soms letterlijke, steentje hebben mogen bijdragen.”

Normaliter gaan we jaarlijks met een groep naar een ontwikkelingsland om daar ons, soms letterlijke, steentje bij te dragen. Dát is kenmerkend voor DSG

En de finance afdeling, hoe ziet die er uit?

“Om een beeld te schetsen ga ik toch even heel hiërarchisch bezig. Niet omdat dat binnen DSG zo leeft, maar vooral omdat het plaatje dan duidelijk wordt. Bovenaan staat de financieel directeur. Daaronder vallen drie afdelingen waaronder financial control, waar ik leiding aan geef en waar we een collega voor zoeken. Deze afdeling bestaat op dit moment uit vijf collega’s. De overige afdelingen zijn debiteuren/crediteuren en Treasury and Risk. Zo zijn eigenlijk de finance taken centraal geregeld. Verder hebben alle business unit één of meerdere business controllers. Die vallen echter onder de verantwoordelijkheid van de business unit manager.”

Hoe ziet de gemiddelde werkweek voor de financial controller eruit?

DSG“We trappen de week eigenlijk altijd af met een teamoverleg: Hoe staan we ervoor? Wat loopt er deze week? Zijn er nog bijzonderheden? Dan gaan we aan de slag. De eerste week van de maand staat vooral in het teken van de maandafsluiting. Dan doen we normaal gesproken in vijf werkdagen. In zo’n week is eigenlijk alle focus daarop gericht. Tijdens de overige weken houd je je bezig met de doorlopende werkzaamheden, zoals omschreven in de vacature. Verder proberen we maandelijks een aantal verbeterprojecten op te pakken. Zo hebben we onlangs beleid geschreven rondom het administreren van de werkkostenregeling. Een wat groter project dat nu gaat lopen is het onderzoek naar een consolidatietool. We zijn nu nog erg afhankelijk van Excel, maar het is de bedoeling dat we dat dit jaar nog gaan implementeren.”

Er heerst echt een cultuur van vertrouwen, ik werk met fijne collega’s en DSG biedt veel kansen en mogelijkheden

Waarom moet iemand reageren op deze vacature?

“Misschien kan ik deze vraag het beste echt vanuit mezelf beantwoorden. De reden dat ik bij DSG ben gaan werken is omdat we nooit stilstaan. Enerzijds groeien we, anderzijds is er continu aandacht voor het proces. Daar worden ook de tools voor geboden. Verder is het een groot bedrijf waar veel facetten binnen het finance vak aan bod komen. De lijnen zijn kort, er heerst een cultuur waarbij oog is voor elkaar. Je kan altijd bij elkaar binnenlopen. Er heerst echt een cultuur van vertrouwen, dat gewoon heel prettig is.

DSG wil de beste werkgever zijn en medewerkers helpen zich verder te ontwikkelen. Dit doen we met de DSG Academy, ons e-learningplatform en individuele ontwikkelingstrajecten."

Philip Ties - Managing Consultant - FinanxeHeb jij zin om aan de slag te gaan als Financial Controller bij deze organisatie?
 

Neem contact op met Philip Ties via 06-10094770 of via