HeaderSybrand

Een jaar Young Talent Program. Wat is de volgende stap? – Sybrand Dijkstra vertelt

6 oktober 2020

Interimwerk als eerste echte kennismaking met de arbeidsmarkt. Elk jaar kiest een groep startende financials voor het Finanxe Young Talent Program. De meesten omschrijven het als een leerzame en boeiende periode. Na een jaar staan ze voor de grote vraag: wat wordt je volgende stap? Op zoek naar een vaste baan of doorgaan met interimwerk? Sybrand Dijkstra heeft zijn keuze inmiddels gemaakt! 

Sybrand Dijkstra - Interim Finance ProfessionalSybrand Dijkstra

Start Young Talent Program:  februari 2018 

Studie: Bedrijfseconomie

Woonplaats: Zwolle

Hobby’s: waterpolo, fietsen

 

Welke kant wil ik op?

Vers uit de schoolbanken start Sybrand Dijkstra met zijn eerste opdracht bij Landal. Vanuit het Young Talent Program ondersteunt hij op de afdeling finance, hij springt bij waar extra hulp nodig is. Sybrand: “Na het afronden van mijn opleiding wist ik eigenlijk nog niet goed wat ik wilde. Daarom was het heel leuk dat ik bij Landal van alles wat kon doen. Na een tijdje kwam het project Denemarken voorbij. De collega’s daar maakten de overstap naar een nieuw systeem dat ik ondertussen vrij goed kende. Ik heb aangeboden ze verder te helpen en heb daarvoor onder andere een trip naar het kantoor in Kopenhagen gemaakt. Superleuk!”

Landal GreenParks

Mensen zeggen regelmatig tegen mij: ‘Is dit de plek waar je gaat blijven? Ze gaan ervan uit dat je uiteindelijk de ideale baan vindt en dan een vast dienstverband wilt. In het begin was dat ook mijn insteek, maar nu geniet ik veel te veel om deze vrijheid op te geven!

Afwachtend en onzeker

Sybrand: “Tijdens mijn eerste opdracht vond ik het best lastig om mijn plek te vinden. Je komt binnen met weinig ervaring en wilt mensen toch advies geven en vertellen wat beter kan. Hoe ga je om met weerstand en wat doe je als mensen jouw advies niet aannemen? Als studenten onderling sta je allemaal op hetzelfde level, maar binnen een organisatie heb je met mensen op allerlei niveaus te maken. Ook vond ik het verbazend hoeveel er eigenlijk fout gaat binnen finance. Op school leer je hoe alles ‘volgens het boekje’ hoort, maar in de praktijk gaan er regelmatig dingen mis.”

Qua persoonlijke ontwikkeling maakt Sybrand tijdens het Young Talent Program grote stappen. “Waar ik in het begin wat meer afwachtend en onzeker was is dat nu echt anders geworden. In de detachering moet je jezelf laten horen en aandacht vragen. Die kant heb ik zeker in mij, tijdens de bokscoaching masterclasses kwam dat bijvoorbeeld naar voren. Ik laat mij niet zomaar laat wegcijferen en zeg waar het op staat. Het is tof om niet alleen inhoudelijk, maar ook qua persoonlijkheid te groeien."

Ik had het vooraf niet verwacht, maar interim werk past ontzettend goed bij mij.

Te weinig tijd voor procesverbeteringen

Na een jaar stapt Sybrand over naar Holland Colours, waar hij aan de slag gaat met de crediteuren administratie. Het doel is om een aantal procesverbeteringen in gang te zetten. Als blijkt dat dit proces wat langer op zich laat wachten dan aanvankelijk gedacht besluit Finanxe in goed overleg met Holland Colours een andere collega op de doorlopende werkzaamheden bij Holland Colours te zetten en maakt Sybrand de overstap naar Filtration Group. Hier zit ik helemaal op mijn plek, ik heb het echt naar mijn zin. Filtration Group is een hele open organisatie met een goede onderlinge sfeer. Er zijn verschillende projecten die ik oppak en waar ik veel van leer.” Sybrand begint met ondersteunend werk op de afdeling crediteuren en cashmanagement, maar kan daarnaast allerlei andere zaken oppakken. Filtration Group heeft een Amerikaans moederbedrijf en de coronacrisis heeft een behoorlijke invloed op de organisatie. Sybrand: “Er is veel behoefte aan informatie. Cashmanagement, rapportages, bankgaranties en letters of credit zijn op dit moment extra belangrijk. Boeiend om daarmee bezig te zijn.” 

Boven verwachting

Sybrand: “Toen ik startte met het Young Talent Program was mijn insteek: ik zie wel wat ervan komt. Maar hoe langer ik interimwerk doe, hoe meer ik er achter komt dat het echt goed bij me past. Ik vind het heerlijk! Ergens een jaar zitten en dan weer op een nieuwe plek beginnen. Van een dienstverlener (vakantieparken), naar een productiebedrijf en vervolgens naar een projecten-productiebedrijf. Het is echt heel tof om jezelf zo breed te ontwikkelen.” 

De ‘harde’ cijfermatige kant van finance vindt Sybrand erg leuk en interessant. Maar dat wil niet zeggen dat hij de ‘business’ kant uitsluit. “Ik heb er nog maar een paar jaar van mijn carrière opzitten, ik ga echt nog geen dingen uitsluiten! Ik kijk graag met een open blik naar de toekomst. Mensen zeggen regelmatig tegen mij: ‘Is dit de plek waar je gaat blijven? Ze gaan ervan uit dat je uiteindelijk de ideale baan vindt en dan een vast dienstverband wilt. In het begin was dat ook mijn insteek, maar nu geniet ik veel te veel om deze vrijheid op te geven! Ook mijn huidige functie zie ik mijzelf geen vijf jaar doen. Niet omdat het niet leuk is, maar omdat het nog veel leuker is om meer nieuwe bedrijven en culturen te leren kennen en veel te leren. Mijzelf blijven ontwikkelen en kijken hoe ver ik kan komen, dat is mijn doel.” 

 

Wil jij meer weten over ons Young Talent Program?
Lees dan snel verder.