EYBuildingaBetterWorld

EY zoekt finance professionals om het team te versterken. finanxe sprak hierover met Henk Hokse

31 januari 2019

Alle blogs

Finanxe sprak onder andere met Henk Hokse. Hij is Audit partner bij EY en neemt ons mee in de wereld van EY.

Wat doe je precies bij EY?


HenkHokseJPG“Ik zit eigenlijk een beetje met een dubbele pet bij EY. Enerzijds ben ik accountant waarbij ik jaarrekeningen controleer bij familiebedrijven en agrarisch georiënteerde ondernemingen in de voedingsindustrie. Aan de ander kant ben ik ongeveer vijftig procent van mijn tijd bezig met subsidiecontroles. Dat loopt uiteen van lokale subsidies tot Europese subsidies, van de aanleg van een rotonde in een gemeente tot het onderzoeken van de mogelijkheden tot het verbouwen van aardappelen op Mars. Dat laatste doe ik met een projectgroep van zo’n twintig man. Ik krijg hiermee een ‘kijkje achter onderzoekend Nederland’ en dat vind ik echt heel gaaf om samen met collega’s te mogen doen.”

Waarom ben je bij EY aan het werk gegaan?


“Dat is alweer een hele tijd geleden. Ik begon hier twintig jaar geleden als stagiair en heb inmiddels een aantal verschillende functies vervuld. Met name de relatieve kleinschaligheid van het kantoor in Zwolle sprak (en spreekt) me erg aan. Ik ken vrijwel alle 220 collega’s in meerdere of mindere mate. Daarnaast biedt EY een heel breed pad aan carrièremogelijkheden waar je uit kan kiezen. Dat is in de loop der jaren niet veranderd en dat spreekt me nog steeds erg aan.”

Hoe zit die carrierecyclus binnen EY er globaal uit?


“De cyclus is eigenlijk heel eenvoudig opgebouwd. Je komt in dienst als stagiair of als staff. De functie van staff vervul je ongeveer drie jaar. Daarna word je senior staff en ben je als leidinggevende verantwoordelijk voor de operationele uitvoering van een klus. Vaak studeren mensen in die periode af voor registeraccountant. Dat is best wel pittig, maar tegelijkertijd merk ik dat collega’s vaak ook wel toe zijn aan zo’n leidinggevende rol. Na wederom een periode van ongeveer drie jaar word je manager en krijg je de verantwoordelijkheid voor een klantenportefeuille. Je werkt dan rechtstreeks voor een partner. Als laatste is er de mogelijkheid om als partner toe treden binnen EY.”

Waarom zou iemand de overstap naar EY moeten maken?


“Toen ik op zoek ging naar een baan heb ik uiteraard een rondje langs de velden gemaakt en gesproken met verschillende partijen. Die gesprekken bestonden veelal uit een soort eenzijdig vragenvuur. In het gesprek met EY werd veel meer stilgestaan bij wie ik ben als mens en wat mij drijft. In eerste instantie dacht ik dat dat kwam door de persoon met wie ik sprak, maar dat zit veel dieper. En dat is wat ik zelf ook zo gaaf vind aan deze club. Er wordt gekeken naar wie je bent, wat je drijft, wat je wilt bereiken in het leven en waar je voor staat. Zowel zakelijk als privé. EY probeert hier rekening mee te houden en te zorgen dat jij je goed voelt bij de werkzaamheden die je doet.”

Kan een concreet voorbeeld van noemen van die persoonlijke benadering binnen EY?


“Dat zit 'm vooral in het informele deel denk ik. Dat blijkt ook uit het recent gehouden cultuuronderzoek, dat zit in je haarvaten. Van meerdere partijen krijgen we teruggekoppeld dat EY de meest menselijke is van de grote vier. Wat mij betreft een groot compliment!"

En op formeel vlak? Hoe wordt er omgegaan met bijvoorbeeld coaching?


“Op het moment dat je binnenkomt bij EY wordt er een coach aan je toegewezen. Dat is geen beoordelaar, maar iemand die jou helpt om je weg te vinden binnen EY. Daarnaast hanteren we een buddysysteem waarbij iedere partner een aantal buddy’s (senior staffs) heeft. Je merkt namelijk dat de druk zich vaak concentreert op de senior staff. Dat komt enerzijds door de operationele verantwoordelijkheid die iemand op zijn of haar bord krijgt, maar heeft vaak ook te maken met privézaken. Meestal verkeren deze collega’s in de fase van huizen kopen, trouwen, kinderen krijgen, dat soort dingen. Dat zorgt soms voor extra druk. Er wordt regelmatig met hen gesproken en bepaald of de werkzaamheden die er liggen ook haalbaar zijn. Als laatste maakt iedereen deel uit van een counseling family. Eens in de twee of drie maanden kom je met deze groep, bestaande uit ongeveer twaalf collega’s vanuit alle lagen binnen de organisatie, samen om bepaalde thema’s te bespreken en stil te staan bij waar we met elkaar tegenaan lopen.”

Zijn er tot slot nog zaken die kwijt wil aan potentieel nieuwe collega’s?


“Tja, ik hoop dat ik met dit interview duidelijk heb kunnen maken dat EY echt een gave club is. Volgens mij hebben mensen vaak het gevoel dat het heel groot en onpersoonlijk is, maar dat gevoel heb ik in Zwolle absoluut niet. Je staat als mens centraal en het is belangrijk dat je je thuis voelt. We houden elk jaar een soort werknemerstevredenheidsonderzoek en daar zitten we wereldwijd altijd in de top. Structureel. En daar ben ik echt trots op. We doen er alles aan om dit te borgen en ik hoop dat mensen met ons in gesprek willen om dit verder toe te lichten.”

Carrièremogelijkheden binnen EY

Marion Kok - Managing Consultant - FinanxeBen je benieuwd naar de carrièremogelijkheden binnen EY of wil je een keertje vrijblijvend kennismaken? Neem contact op met Marion Kok. 
via 06-53 59 37 30 


 

Bekijk ook het interview met Maaike Westra, Controleleider Audit bij EY.