Rondje langs de velden - Sander van der Eijk

Rondje langs de velden - Finance professional Sander van der Eijk vertelt over zijn carrière als scheidsrechter bij de KNVB

8 april 2020

Alle blogs

De beste willen worden. Grenzen verleggen en steeds nieuwe doelen creëren. Die mindset heb je nodig als topsporter en dat is ook de mentaliteit binnen Finanxe. Elke dag opnieuw het verschil willen maken en samen de overwinning behalen. Niet voor niets is topsport dit jaar ons thema en zijn we binnen Finanxe eigenlijk allemaal topsporters! 

Maar, een aantal van ons presteert ook buiten hun werk als financial of consultant sportief op hoog niveau. WK‘s, EK’s  en de Eredivisie, er zijn indrukwekkende resultaten behaald! De hoogste tijd voor een ‘rondje langs de velden’. Te beginnen met interim professional Sander van der Eijk, die naast Finance Manager werkt als scheidsrechter bij de KNVB. 

Carrière update:  Finance Manager

Te weinig uitdaging. Dat is de reden dat Sander in 2019 heel bewust kiest voor interim werk. Na een vrij weekend of in de zomerstop, als de uitdaging van het fluiten wegvalt, verveelt Sander zich snel. “Ik moet op beide gebieden geprikkeld worden, dat is belangrijk voor mijn ontwikkeling.”
Sinds oktober 2019 werkt Sander daarom bij Finanxe. In zijn eerste opdracht bij Hugen MFA vervangt hij de Finance Manager. Sander: “Het is een hele leuke, brede functie binnen een kleine organisatie. Een deel leidinggeven en een stuk financial control, met onder andere het afsluiten van de maanden en jaren. Ik verzorg rapportages, maar ook de payroll en betaling van lonen.” Ook Business Control, KPI’s en strategievoortgang behoren tot Sander’s taken. En omdat er geen HR- en facilitaire afdeling zijn liggen op dat gebied een aantal taken bij hem. In zijn vorige baan had Sander een vrij specifieke rol, terwijl hij nu op allerlei vlakken bezig is en veel leert. “Dat vind ik erg interessant. De grote uitdaging is dat het veel werkzaamheden zijn om in één werkweek te stoppen. In mijn geval in het bijzonder, omdat ik drie dagen werk.”

De Finanxe Academy bevat op dit moment twee programma’s_ het Young Talent Program en Become a Finanx

Sander 2

Carrière update: Scheidsrechter eredivisie

Niet alleen zijn financiële carrière gaat voor de wind, ook als scheidsrechter is Sander bijzonder succesvol. Dit seizoen floot hij al acht Eredivisie wedstrijden. Sander: “Het gaat goed en het is echt heel erg leuk. Voor de winterstop floot ik bij FC Utrecht, toen de nummer drie. Een groot stadion, veel publiek, dat was wel een van de hoogtepunten tot nu toe. Het is heel tof om grote en spannende wedstrijden te fluiten.” 

Inmiddels is Sander gewend aan die grote stadions en een publiek van dertigduizend mensen. De eerdere stap, van duizend man publiek bij de amateurs naar achtduizend in het betaalde voetbal, was voor hem een hele grote. “Je moet echt wennen aan de omgeving en leren om je ervoor af te sluiten. De stap van acht- naar vijftienduizend en vervolgens naar dertigduizend was minder groot. Je bent dan meer anoniem en minder met publiek bezig.” 

Bekerwedstrijd of een presentatie voor collega’s?

Het geven van voldoende energie op beide werkplekken is uiteraard een uitdaging voor Sander. “Het lukt me op dit moment goed, maar ik moet wel zorgen voor voldoende rust. Als ik meer ga doen gaat een van beide functies er onder lijden. En soms moet ik keuzes maken! In januari heb ik een presentatie gegeven voor al mijn Finanxe collega’s. Ik was vergeten om vrij te nemen bij de KNVB en toen kreeg ik op die dag een hele mooie bekerwedstrijd toegewezen. Dat was de eerste keer dat ik echt voor een dilemma stond. Maar, ik heb de overstap naar Finanxe gemaakt om meer uitdaging te zoeken in mijn financiële carrière en dan kom je af en toe voor dit soort keuzes te staan! En het was nu natuurlijk ook mijn eigen schuld… Maar, als het Ajax-Feyenoord was geweest had ik waarschijnlijk een andere keuze gemaakt!”

Genieten als scheidsrechter

Deze sport is heel belangrijk voor Sander. Het is zijn passie en uitlaatklep. Belangrijk om dat te kunnen nastreven in zijn leven, vertelt hij. “Het maakt niet uit op welk niveau dat is, maar dat je lekker bezig bent, dat er progressie in zit en dat je ervan geniet. Niet zozeer om een bepaald eindresultaat te behalen, maar meer om het proces van groei dat je doormaakt. 
Ik geniet het meest van de wedstrijddagen. De spanning als je naar het stadion rijdt, de adrenaline en het hele gevoel er omheen zijn onbeschrijfelijk. En verslavend. Je hebt de mooiste plek in het stadion en daarnaast heel veel autonomie en beslissingsbevoegdheden. Dat geeft een kick.”

 

Ik geniet het meest van de wedstrijddagen. De spanning als je naar het stadion rijdt, de adrenaline en het hele gevoel er omheen. Dat is onbeschrijfelijk

Genieten als Finance Manager

Als Finance Manager staat het contact met mensen voor Sander boven alles. Samenwerken in een team is het leukste. “Ik houd echt van de inhoud van het vak, maar interactie met mijn omgeving en het bouwen aan relaties, daar geniet ik het meeste van. Ik was best benieuwd hoe dat als interimmer zou zijn, je moet natuurlijk in korte tijd iets opbouwen en vervolgens stop je er weer mee. Maar dat gaat eigenlijk heel goed. Ik ben blij dat ik hier iets langer werk dan de geplande drie maanden, dan kun je toch meer impact hebben. Mijn opdrachtgever is flexibel en accepteert volledig dat ik twee werkgevers heb. Dat is ook nodig voor mij om op deze manier te kunnen werken.” 


Rondje langs de velden - Sander van der EijkDe visie van Sander van der Eijk

Al tien jaar lang werkt en leeft Sander volgens vier belangrijke richtlijnen, zijn het deze vier onderdelen waaraan hij zijn keuzes toets en op basis waarvan hij besluiten neemt. 

 

  • Plezier & passie 

“De dag dat ik geen plezier meer heb in het fluiten is de dag dat ik moet gaan stoppen. Plezier is een goede graadmeter om te checken of ik goed zit. Als ik lol heb in wat ik doe haal ik er zelf het meeste uit en kan ik ook voor mijn omgeving het meeste betekenen.”

 

  • Zelfontwikkeling

“Elke week neem ik de tijd om te evalueren. Ik reflecteer op wat er goed ging en wat er beter kan. Als scheidsrechter gaat dat makkelijk omdat het een vaste, wekelijkse activiteit betreft. Als financial leef je wat meer bij de waan van de dag en moet je evaluaties echt inplannen. Op deze manier probeer ik mijn plafond te verhogen. Jezelf een spiegel voorhouden is belangrijk. Soms slaat dat bij mij door in perfectionisme en ben ik te streng voor mijzelf. Daarin zoek ik naar balans. Maar die kritische blik en mindset van verbetering brengt me verder en dat vind ik belangrijk.” 

 

  • Fysieke fitheid

“Als scheidsrechter ben je geen atleet, maar ik kies toch voor een topsport benadering. Een wedstrijd fluit je 50% met je lichaam en 50% met je hoofd. Ik wil nog heel wat jaren mee, mentale en fysieke fitheid zijn daarom heel belangrijk voor mij. Gezondheid, trainen en een goed voedingspatroon zijn basisfactoren.”

 

  • Samenwerking

“Er wordt vaak gezegd dat scheidsrechters eenlingen zijn, maar inmiddels vormen we een team van zes personen dat intensief samenwerkt. Samenwerking en communicatie worden steeds crucialer in de besluitvorming op het veld. Ik probeerde daar veel aandacht en energie in te steken. Ik wil dat mensen zich prettig voelen bij mij en ik bij hen. Op die manier kun je optimaal presteren. Je hebt elkaar nodig. 

Onder druk is er een risico om daarin fouten te maken. In mijn eerste wedstrijden was de communicatie via de headset druk en schreeuwerig. Dat vond ik niet de juiste manier en daarom zijn we afspraken gaan maken in ons team. Uiteraard moet ik daarin zelf het goede voorbeeld geven. Maar ook als financial kan samenwerking binnen een team je functioneren beïnvloeden.” 

 

HET MAAKT NIET UIT OF JE FINANCIAL BENT, SCHEIDSRECHTER OF DAT JE GAAT CURLEN

“Het mooie is dat ik met deze visie zowel op het veld als daarbuiten het meeste uit mijzelf probeer te halen. Het maakt eigenlijk niet uit of je financial bent, scheidsrechter of dat je gaat curlen.” Softskills zoals samenwerken, lef, communiceren en leidinggeven heb je in elke discipline nodig. Maar ook het durven fouten maken en daar vervolgens van balen en leren. Bij zowel fysieke als mentale fitheid speelt aanleg een rol, maar kun je ook een groot deel trainen. Ik ben er van overtuigd dat iedereen die bezig blijft met zijn eigen ontwikkeling heel ver kan komen.” 

200% ambitieus? 


Uitgedaagd worden in het veld en als finance manager. Dat is zijn doel. Is het haalbaar om op beide vlakken 100% te presteren? Sander: “Ik weet dat ik geen twee volledige carrières naast elkaar kan hebben. Ik ben nu 28 en heb mooie stappen kunnen maken in mijn werk. Maar ergens CFO worden gaat niet lukken in combinatie met deze topsport. Het houdt ergens op en dat is ook niet erg. Maar, ik ga wel proberen om de grens op te zoeken en kijken hoe ver ik kan komen! Voor nu heb ik een hele mooie combinatie gevonden en ik heb zin om op beide plekken zo succesvol mogelijk te zijn.”