Finanxe - Bemiddelt in financieel talent vanuit Groningen, Zwolle, Utrecht, Arnhem en Heerenveen

Hoe is het met Hessel Wijnja

8 januari 2018

Alle blogs

In september 2017 startte Hessel Wijnja als interim financial bij Finanxe. Zijn eerste opdracht bij Koninklijke De Vries Scheepsbouw in Makkum bevalt erg goed. "Ik vind het leukste aan mijn functie dat het heel divers en afwisselend is, financiële rapportages opstellen, overleg met kapiteins van de jachten, contact met onderaannemers."

Hessel Wijnja - Interim Finance ProfessionalIk woon in het centrum van Groningen en daar heb ik het goed naar mijn zin. Ik voetbal bij v.v. Helpman in het eerste zaterdag elftal en ben daar dan ook wekelijks twee avonden en op zaterdag te vinden. Ik heb in mijn jeugd altijd bij de Preamkeskouwers geschaatst en heb daarnaast in de baanselectie in Heerenveen gezeten. Ik trainde toen 5x per week en reed wedstrijden. De 1000 meter was mijn beste afstand, met een persoonlijk record van 1.21. Zo nu en dan vind ik het leuk om mijn techniek te ouderhouden en ga ik met een groepje mensen naar de ijsbaan. Naast het sporten geniet ik van het stadsleven in Groningen, op stap gaan in het weekend en af en toe een leuk (food)festival bezoeken, gezelligheid en mensen opzoeken.

Meer verdieping, bredere blik
Ik ben begonnen in de accountancy en heb een aantal jaren bij Flynth en EY gewerkt. Op een gegeven moment besefte ik me dat ik aan de andere kant van de tafel wilde zitten. De grootste reden is dat ik meer met een bedrijf zelf bezig wil zijn, me wil verdiepen en wil bijdragen aan het (financiële) resultaat van een organisatie. Ik wil breder kijken dan procedures en het controleren van de juistheid en volledigheid van de jaarrekening.

Luxe jachten
Vandaar dus de overstap naar interimwerk bij Finanxe, ervaring opdoen in het bedrijfsleven! In september ben ik gestart als projectcontroller bij Koninklijke De Vries Scheepsbouw in Makkum (KDVS), een bedrijf dat gespecialiseerd is in het bouwen van luxe jachten. Een project bij KDVS is een jacht, meestal een privé jacht met daarbij een crew van ongeveer 20 mensen. KVDS is gespecialiseerd in de nieuwbouw van luxe jachten en houdt zich daarnaast bezig met refits. Een nieuwbouw project kan wel 4 jaar duren van cascobouw tot oplevering. Refits betreffen jachten die bij KDVS liggen voor renovatie en/ of aanpassingen c.q. toevoegingen die aan het jacht worden aangebracht. Ik werk aan twee refit projecten (4 en 6 maanden), het ene jacht ligt in Harlingen en het andere in Makkum.

Projecten opstarten
De opstart vandeze projectenvond ik erg leuk, het project goed financieel inrichten en neerzetten, zorgen dat alle kosten logisch kunnen worden geboekt zodat dit achteraf niet tot veel correctieboekingen leidt. Ik vind het heel interessant om daar (met hulp van andere projectcontrollers) over na te denken. Na die opstart zorg ik er nu als projectcontroller onder andere voor dat alle kosten juist worden geboekt. Ik maak wekelijks rapportages die ik bespreek ik met de projectleider en kapitein. Op basis daarvan kunnen we factureren en houden we ook de voortgang en het budget van het project helder. Vierwekelijks rapporteren we aan de directie. Ik heb met veel verschillende mensen te maken en zorg voor een stuk informatievoorziening naar andere afdelingen, onder andere het verstrekken van alle informatie over projectcodes met het doel dat iedere afdeling haar uren op de juiste projecten schrijft.

Afwisseling
Ik vind het leukste aan mijn functie dat het heel divers en afwisselend is. De ene keer ben ik bezig met rapportages, dan weer met vergaderen, het factureren aan de klant, het verwerken van change orders (aanpassingen c.q. toevoegingen in het contract) en heb ik contact met onderaannemers over aan te leveren facturen die mee moeten worden genomen in de financiële rapportage. Tevens check ik wekelijks of de gerealiseerde kosten in lijn zijn met de voortgang en budget van het project. Ik fiatteer inkooporders die binnen het budget liggen en voer een check uit op gerealiseerde kosten die hoger zijn dan de onderliggende inkooporders. Ik heb leuke collega’s, een goede werksfeer vind ik erg belangrijk in mijn werk.

Ambitie
Dit werk past bij mij omdat ik in deze functie mijn boekhoudkundige kennis kan toepassen in de praktijk. Daarnaast doe ik sociale vaardigheden op omdat ik samenwerk met partijen die verschillende belangen hebben. Dit maakt het werk erg uitdagend. Werken in een projectteam is voor mij een mooie nieuwe ervaring, waarbij het 'samen' gevoel overheerst. Ik heb mijn eerste stap gezet in het bedrijfsleven en heb de ambitie om door te groeien tot een ervaren controller. Ik werk graag voor organisaties waar je een breed scala aan werkzaamheden krijgt en de vrijheid om zelf veel op te pakken.