IStock_78151051_XXXLARGE

Hoe is het met Interim Finance Professional Rik van der Scheer?

25 juli 2018

Een van de nieuwste leden van team Finanxe: Rik van der Scheer. Deze sportieve en muzikale interim professional geniet van een superleuke eerste opdracht als Regio Controller bij Humanitas Kinderopvang. Maak kennis met deze Excel specialist en lees meer over zijn carrière tot nu toe! 

Finance Professional Rik van der ScheerIk ben Rik, ik woon sinds een jaar in een heel klein gehuchtje (ongeveer 20 huizen), Weerwille, dat valt onder de gemeente Ruinerwold bij Meppel. Mijn vriendin woont in Twente en daar ben ik regelmatig te vinden. Sinds 1,5 jaar doe ik aan mountainbiken, bij mij in de omgeving zijn veel bosgebieden met mooie mountainbike routes dus in het weekend zit ik vaak een paar uur op de fiets! Daarnaast houd ik me bezig met muziek. Ik heb ooit gedrumd in een band, maar daar gaat zoveel tijd zitten en die tijd heb ik op het moment niet, dus ik speel voor mijzelf. Drummen is een heerlijke  vorm van ontspanning na een dag werken, je bent alleen met de muziek bezig en je kan er echt in op gaan. Ik speel ook een beetje piano, daar ben ik eigenlijk ooit gedwongen door mijn ouders mee begonnen, maar nu ben ik blij dat ik het toch geleerd heb. Daanaast bezoek ik regelmatig concerten of muziekfestivals, zo ben ik onlangs naar Pinkpop geweest. En daarmee is mijn vrije tijd meestal wel gevuld!

Cijfers en grafieken: Excel expert
Eigenlijk heb ik al vanaf jongs af aan interesse gehad in grafieken, cijfers en dergelijke. Op school kwam ik er achter dat ik goed was in wiskunde en economie. De opleiding bedrijfseconomie sluit daar mooi op aan en zo ben ik op Windesheim terecht gekomen. Tijdens mijn studie liep ik stage bij Kraats Kaas in Hoogeveen en daar ben ik naast mijn studie blijven werken. Ik ben vrij handig met Excel en vooral op dat gebied kon ik veel voor ze doen. Door deze baan kreeg ik al best snel inzicht in hoe bijvoorbeeld een financiële administratie werkt, ik had een leuke positie daar. Na het behalen van mijn diploma ben ik er fulltime aan de slag gegaan en heb ik de studie PDL (Loonadministratie) gevolgd. 

Ik miste uitdaging en dynamiek
En toen kwam na 1,5 jaar Finanxe in beeld! Ik was nog niet perse op zoek naar iets anders maar wist wel dat ik niet mijn hele carrière bij Kraats wilde werken. Ik had er nog genoeg kunnen leren maar miste uitdaging en dynamiek, aan de slag gaan als interim professional bij Finanxe sprak me daarom erg aan. Door de steeds wisselende opdrachten is het heel uitdagend en dynamisch, ik kan me niet voorstellen dat het saai wordt en dat is een fijn vooruitzicht! Ik heb wel even getwijfeld, ik had het idee dat je als interim professional meer werkervaring moet hebben. Maar van de Finanxe consultants hoorde ik dat er ook junior interim professionals zijn die net hun studie hebben afgerond. Dat heeft voor mij de stap wel wat makkelijker gemaakt. En het blijkt in de praktijk te kloppen, ik kan bijvoorbeeld met mijn Excel kennis al veel verbeteren voor mijn huidige opdrachtgever.

Gemiddelde werkweek: elke dag is anders 
Mijn eerste opdracht is als interim Regio Controller voor Humanitas Kinderopvang in Silvolde, Oost-Gelderland. De huidige Regio Controller is doorgegroeid naar een functie als Regio Directeur, daardoor is er een vacature waarvoor nog geen kandidaat is gevonden. Tot die tijd vul ik op interim basis deze functie in. De huidige Regio Directeur heeft heel veel ervaring en ik kan superveel van hem leren. Mijn werkdagen zijn eigenlijk altijd verschillend. In onze regio hebben we 40 locaties voor buitenschoolse opvang, kinderdagverblijven en peuteropvang. De locatiemanagers daarvan komen regelmatig bij elkaar en daar geef ik ondersteuning en bijvoorbeeld toelichting op de financiële resultaten. Met mijn Excel kennis kan ik veel bijdragen bij het maken van de roosters en daarnaast ben ik bezig met subsidieverantwoording. De peuteropvang bijvoorbeeld, wordt deels door gemeenten gefinancierd. Wij hebben 9 gemeentes waar we peuteropvang bieden en elke gemeente wil op een andere manier verantwoording zien. Ik verwerk de subsidieverantwoording op de juiste manier in rapportages. 

Wijzigingen in wetgeving
De regelgeving in de kinderopvang is best wel streng en op dit moment worden er een aantal wijzigingen doorgevoerd. Bij de buitenschoolse opvang (voor kinderen van 8 en ouder) mocht 1 pedagogisch medewerker een groep van 10 kinderen draaien. Dat wordt gewijzigd naar 12 kinderen. Voor een groep van 10 kinderen is een ruimte van 25 vierkante meter oppervlakte nodig (per kind minimaal 2,5 vierkante meter). Nu mogen we 12 kinderen gaan plaatsen, terwijl alle ruimtes afgestemd zijn op 10 kinderen. Ik ben bezig om te inventariseren hoe groot alle ruimtes precies zijn en hoe de bezetting zo goed mogelijk geregeld kan worden. Het is een hele interessante wereld, de regio is best wel groot en er gebeurt veel. Onlangs hebben we 11 locaties overgenomen, dat krijg ik allemaal mee en daar leer ik veel van!

Ambities
Het leukste aan mijn werk vind ik als ik een mooie rapportage of tool kan maken, een instrument kan ontwikkelen waarmee je beter en makkelijker kunt sturen. En dat voor een dynamische organisatie waar veel gebeurt. De positie die ik nu in een uitgeklede vorm uitvoer zou ik in de toekomst graag volwaardig willen uitvoeren, veel leren en mijzelf ontwikkelen vind ik belangrijk. Ik zit op dit moment op een hele mooie plek waar eigenlijk al die dingen bij elkaar komen. Elke dag is anders, ik kan 's ochtends niet voorspellen hoe mijn dag er precies uit gaat zien en dat vind ik heel leuk.  
Ik ben heel blij dat ik op zo'n mooie plek terecht ben gekomen waar ik zoveel kan leren!

Heb jij ook zin om als interim professional bij Finanxe aan de slag te gaan? Check dan de vacature en neem contact met ons op! 

Vacature Interim Finance Professional