Header website  (3)

In gesprek met Jarno van der Ende over zijn ontwikkeling en de Finanxe Academy

27 januari 2023

Alle blogs

Hij groeide op in Arnhem, dacht heel even dat de studie Sportkunde wat voor hem was, maar al snel bleken ze geen match. Als jochie was hij al handig met rekenen en (onder)handelen dus welke studie paste beter? Juist, Bedrijfskunde.

Zo rustig als hij normaal is, dat zie je niet terug tijdens spelletjes. Dan komt de duivel in hem naar boven. Hij zegt eerlijk: “Ik kan niet tegen mijn verlies.” Maar zijn vriendin weet daar wel mee om te gaan. Die studie Sportkunde was niet uit de lucht gegrepen, want sportief is hij. Deze doelman staat maar liefst drie keer per week met zijn cluppie Eldenia op het voetbalveld. Hij was zelfs een tijdje reservekeeper bij RKHVV en mocht in meerdere wedstrijden zijn talent laten zien.

Goede klik

In augustus 2021 studeerde hij af, maar Finanxe spotte hem al maanden eerder. Door het leuke en positieve gesprek was Jarno direct overtuigd: dit wordt mijn eerste werkgever. “Het voelde heel snel heel vertrouwd. Het is een soort van een grote, gezellige familie. En de persoonlijke ontwikkeling en masterclasses zijn top. Eén van de redenen waarom ik voor Finanxe heb gekozen”, zegt hij enthousiast.

Hij kon gelijk aan de slag op de crediteurenadministratie bij SZR in Tiel. Daar bleef hij uiteindelijk een jaar, omdat zijn functie steeds meer diepgang kreeg en Jarno daardoor nieuwe uitdagingen. Zo kreeg hij het volle vertrouwen en ruimte om rapportages te maken en verschillende processen te analyseren en te verbeteren. Natuurlijk had hij daarover tijdens zijn studie wel iets geleerd, maar in de praktijk was veel leuker.

Daarna deed hij kort een opdracht dat door onduidelijke communicatie en verwachtingen niet leuk eindigde. Dat was een knauw voor Jarno, maar hij gaf er een positieve draai aan. “De volgende keer wil ik het bedrijf en de collega’s eerst goed kennen. Betrokken zijn en blijven”, zegt Jarno. Drie weken later ging aan het werk bij Kamps de Wild en daar zit hij zeker nog tot februari 2023. “Ik heb het enorm naar mijn zin. Fijne werksfeer en we doen het echt samen” zegt hij. Een leerzame opdracht waarin hij de vrije hand heeft om verschillende projecten op te pakken. Hij is druk bezig met procesverbeteringen en gaat binnenkort zijn eerste accountantscontrole meemaken. 

Je leert om steviger in je schoenen te staan en jezelf goed presenteren bij een nieuwe opdracht.

Soft skills

Die uitdaging ging Jarno graag met zichzelf aan. En dat gebeurde tijdens het Young Talent Program (YTP) van Finanxe. “Fijn om met het YTP te beginnen. Je leert om steviger in je schoenen te staan en jezelf goed presenteren bij een nieuwe opdracht.”

In het begin was het wat onwennig, maar de groep was zo leuk dat dát gevoel als sneeuw voor de zon verdween. “Voor dat ik aan YTP begon was ik terughoudend en liet niet snel van me horen. Dat wilde ik veranderen. In dit programma heb ik geleerd te laten zien wat ik in mijn mars heb”, vertelt Jarno. Hij wilde zichzelf verbeteren, ook al voelde dat onprettig. Stappen maken zou hij. Een van de vaardigheden die hij wilde leren, was assertiviteit. En dat is gelukt. Jarno: “Ik zoek nu sneller contact, communiceer beter over verwachtingen en als iemand een vraag heeft, heb ik sneller een antwoord klaar, omdat ik beter ben voorbereid.”

Er waren tijdens het YTP meer leermomenten zoals grenzen aangeven en presentatietechnieken. Jarno: “Ik vond het wel spannend, maar omdat je steeds weer moet oefenen, krijg je handvatten om jezelf beter te presenteren. Ik moet meer rustmomenten tijdens het praten inbouwen, niet zo doorratelen.”

Omdat hij een behoorlijke groei heeft meegemaakt, motiveert hij nieuwe collega’s ook vooral zichzelf te blijven, maar niet bang hoeven te zijn om te ontwikkelen. 

Good to Great

Dit programma om door te groeien naar medior is Jarno net gestart. Hij reflecteert: “Tijdens de eerste twee masterclasses van dit programma merkte ik dat ik door het Young Talent Program al echt stappen heb gemaakt. Dat zeggen anderen ook. En dat voelt goed om te horen.”

De volgende masterclass gaat over communicatie. “Ik heb nog geen idee, maar ik hoorde dat het DSI (Dienst Speciale Interventies) erbij komt. Tof dat er externen bij worden betrokken, want je weet niet wat je te wachten staat. Die onvoorspelbaarheid van de masterclasses vind ik echt heel leuk”, vertelt Jarno. Hij heeft er zin in. Na ontwikkelen van persoonlijke vaardigheden, zijn inhoudelijke masterclasses die handig zijn op de werkvloer ook welkom.

Nieuwe kansen

Dat Jarno flinke stappen in zijn ontwikkeling heeft gemaakt, is overduidelijk. Van onzichtbaar naar zichtbaar. Hij meldde zich onlangs aan voor een positie binnen de MR van Finanxe. Dat had ik vroeger nooit gedurfd”, vertelt hij. Daarnaast zit hij in een projectgroep om collega’s binnen kantoor Arnhem meer aan elkaar te verbinden door bijvoorbeeld activiteiten te organiseren, vaker samen werken op kantoor Arnhem of gezellig uit eten.

En… vult Jarno aan: “Door dit interview te accepteren en dat anderen mij een jaar volgen, zegt voor mij veel over de groei die ik heb doorgemaakt.”