Rondje langs de velden - Finance Professional Benny vd Reijden

Interim bij Finanxe in de praktijk: Van opstarten tot afscheid nemen - Daan Vermei vertelt

13 mei 2020

Alle blogs

Overweeg jij om als interimmer aan de slag te gaan maar twijfel je nog? ‘Krijg ik wel leuke opdrachten, ben ik geschikt om steeds van opdrachtgever te wisselen’. Zijn dit vragen die jou bezig houden? Check dan deze praktijkverhalen waarin onze financials eerlijk vertellen hoe het interimwerk ze na één, twee of drie jaar bevalt.

Hoe is het om als interimmer steeds opnieuw je plek te vinden? Wat is er fijn aan interim werk en wat valt er tegen? Wat waren je twijfels vooraf en hoe pakt dat uit in de praktijk? De komende tijd geven onze financials antwoord op deze (en meer) vragen! Vandaag: Daan Vermei

Weg uit de audit

“In de audit zat ik niet meer op m’n plek. Controlling trok me aan, maar welke plek past nou echt bij mij? Dat wil ik als interimmer graag ontdekken. Mijn grootste twijfel vooraf was of ik wel echt leuke en uitdagende opdrachten zou gaan krijgen. Uiteindelijk kun je van tevoren toch niet precies weten in hoeverre een detacheringsbureau rekening kan en wil houden met je eigen wensen en ambities. Die twijfel is gelukkig inmiddels weggenomen: meestal is er keuze uit meerdere opdrachten. Als je aangeeft dat iets echt niet bij je past wordt dat gerespecteerd en wordt er verder gezocht. Het feit dat je na een tijdje weer vertrekt, daar heb ik niet tegenop gezien. Ik vind het leuk om steeds nieuwe dingen te leren en in nieuwe omgevingen bezig te zijn.” 

Meestal is er keuze uit meerdere opdrachten. Als je aangeeft dat iets echt niet bij je past wordt dat gerespecteerd en wordt er verder gezocht

Leidinggeven?

“In het kader van ontdekken wat bij je past ben ik bij PostNL gestart als Coördinator Accounts Receivable. Inhoudelijk vond ik het heel leuk om dingen gedaan te krijgen binnen een afdeling, maar mijn hart ligt toch niet bij people management. Het was goed om dat te ervaren. Ik ben best zakelijk ingesteld op de werkvloer. Als teammanager is het belangrijk om je te verdiepen in mensen en te weten wat er speelt, ook in hun privé situatie. Die informele gesprekken liggen mij van nature niet echt. Gelukkig was PostNL heel tevreden, maar in de nabije toekomst ligt voor mij de focus vooral op inhoudelijke opdrachten. De opleiding tot register controller die ik ga volgen past daar goed bij.” 

Daan Vermei - Interim Finance ProfessionalDaan Vermei
Interim Financial sinds maart 2018

Controller @ Imperial Tobacco

In april startte Daan bij Imperial Tobacco. “De functies van de Finance Manager en Controller veranderen hier behoorlijk en er komt een deel van de taken vrij. Op termijn zoeken ze daar een vaste collega voor, maar op dit moment is nog niet helemaal helder welke taken precies binnen de functie horen. Dat kan tijdens deze interim periode helder worden.” 

Coördinator Accounts Receivable @ PostNL

Om te ontdekken of een leidinggevende functie bij hem past vervang Daan een collega die met zwangerschapsverlof is. “Post NL is een groot bedrijf. Ik vond het inhoudelijk erg leuk om de samenwerking met alle andere afdelingen mee te maken. Binnen zo’n grote organisatie is het soms wel een uitdaging om de juiste mensen te vinden als je iets gedaan wilt krijgen. Dat kan wat tijd en moeite kosten.” 

Controller @ Royal Huisman (Rondal)

Gedurende anderhalf jaar werkt Daan als controller. Het begint met ondersteuning op het gebied van calculatie en financiën. Daan: “Omdat de opdracht niet heel specifiek gedefinieerd was kwamen er allerlei interessante dingen bij. Organisatorische veranderingen maakten mijn werk heel dynamisch. Een grote organisatie met verschillende bedrijfsonderdelen brengt wel uitdagingen met zich mee. Hoe lopen de lijnen en wat zijn ieders belangen?

Medewerker Controlepraktijk @ Accon amv

Bij Accon verzorgt Daan de jaarrekeningcontrole. Een concrete opdracht die aansluit bij zijn werkervaring. Het leuke is dat Daan samenwerkt met een Finanxe collega. Daan: “Eigenlijk was ik op zoek naar een controlling functie, maar voor een eerste opdracht was het prima en heb ik het goed naar mijn zin gehad!”

 

Presentatie N.V. Nederlandse GasunieVrijheid om je functie in te vullen

“De helderheid en afbakening van opdrachten vooraf verschilt. Niet altijd weet je precies wat je gaat doen. Bij Accon en PostNL was dat wel het geval, maar bij Royal Huisman en ook bij Imperial Tobacco is het minder concreet. Ik vind het heel leuk om een functie zelf in te vullen en te kijken waar je het meeste bij kunt dragen.”

Weerstand

“Tot nu toe ben ik overal heel welkom ontvangen. Zeker wanneer er een concrete klus op je ligt te wachten zijn mensen blij met je komst. Natuurlijk moet je altijd even je draai vinden binnen een organisatie. In het begin zijn collega’s afwachtend, wie komt er binnen? Mensen kennen je niet. Meestal duurt het een week of drie voordat je onderdeel wordt van de groep en mensen je vertrouwen. Als je binnenkomt om dingen te veranderen kan dat weerstand opleveren. Niet tegen mij als persoon, maar veranderingen hebben consequenties en geeft vaak spanning. Organisaties die flexibel zijn en waar mensen open staan voor verandering passen goed bij mij. Ik vind het leuk om dingen gedaan te krijgen en houd ervan als je een beetje kunt doorpakken.” 

Projecten creëren 

“Om een bedrijf goed te leren kennen stel ik veel vragen. Hoe zit dit? Waarom doen jullie dit op deze manier? Ik probeer de cijfers goed te begrijpen en te linken aan processen. Je komt altijd dingen tegen die niet optimaal geregeld zijn. Bij Royal Huisman bijvoorbeeld, waren er voor het bedrijfsonderdeel Rondal geen afzonderlijke cijfers. De behoefte om prestaties inzichtelijk te krijgen was er wel. Ik heb een model opgezet om de kosten te verdelen en toe te kennen aan verschillende bedrijfsonderdelen. Dat vond ik leuk om te doen en iedereen was blij met het resultaat.” 

Afscheid nemen

“Elke keer vertrekken is een onvermijdelijk en bijzonder aspect van interimwerk. Je leert mensen kennen, met de een houd je wel contact en met de andere niet. Zo bouw je aan een mooi netwerk. Ik probeer zelf te zorgen voor zo min mogelijk losse eindjes, zodat ik met een gerust hart door kan naar een volgende opdracht. Soms bel ik na een aantal weken om te vragen hoe iets is afgelopen. 

Interim werk is precies wat ik er vooraf van hoopte. De afwisseling en het kunnen ontdekken wat bij je past maken dit werk leuk en waardevol. Eigenlijk bevalt het me boven verwachting goed want er is niks geweest dat me tegenvalt!”

 

 

Interim Finance Professional