Header-geitenmelk

Interim opdracht sluit perfect aan bij motto ‘Slimmer werken, niet harder’

7 oktober 2019

Vandaag spreken we Jan Margossian, 33 jaar en ruim een half jaar bij Finanxe in dienst als interim professional. Deze financial heeft de afgelopen 8 jaar gebouwd aan een mooie carrière en wil zich nu bij verschillende opdrachtgevers verder ontwikkelen. Bij Ausnutria lag een leuke en uitdagende opdracht die goed aansloot bij zijn ervaring als specialist consolidation & reporting. 

Jan Margossian - Interim Finance ProfessionalDe afgelopen jaren heb ik mooie dingen geleerd en gezien, maar zo leuk als nu bij Ausnutria heb ik het al een tijd niet gehad! 

“Ik heb lol hier en ga met plezier naar mijn werk. De opdracht is leuk en geeft voldoening, ik ben echt trots op wat we bereikt hebben! Mijn motto is: slimmer werken, niet harder werken. We hebben hier een mooie efficiency slag gemaakt waarbij dat goed gelukt is!” 

Snelle groei van de organisatie betekent veel werk 

AusnutriaPandAusnutria is een babyvoedingfabrikant, zij maken voeding op basis van biologische koemelk (Neolac) en op basis van geitenmelk (Kabrita). De organisatie is wereldwijd actief en inmiddels overgenomen door het Chinese moederbedrijf. Jan: “Ausnutria groeit ieder jaar enorm en de ontwikkelingen gaan bijna sneller dan men kan bijbenen. Iedereen is erg druk met de interessante dingen die op hun pad komen, 
maar wel op een leuke en goede manier.” 

Consolidatie voor 26 entiteiten van Excel naar OneStream 

“Toen ik startte bij Ausnutria hadden alleen de Nederlandse entiteiten een directe koppeling vanuit hun ERP pakket met consolidatiepakket OneStream. 

De data van de buitenlandse entiteiten werden middels Excel templates in OneStream geüpload. Mijn taak was om de resultaten van de entiteiten in het Midden Oosten, Amerika, Canada, China en Brazilië ook automatisch in het systeem te krijgen.” 

Rapporteren in Nederland versus rapporteren in China

Meisje-met-wereldbol-1“Daarnaast wordt in Nederland het categoriaal model gehanteerd waarbij kosten per categorie worden ingedeeld (inkoop/salarissen/huur), terwijl in China het functioneel model gebruikt wordt waarbij kosten per functie worden ingedeeld (productie/sales/administratie). Ausnutria wil op beide manieren kunnen rapporteren en dat hebben we gelukkig kunnen realiseren. Ik heb daarvoor een model voorgesteld en vervolgens samen met de implementatie partner alle technische uitdagingen getackeld. Daarna ben ik formules gaan schrijven, met bijna 500 accounts was dat een behoorlijke klus! Maar, alles is inmiddels afgerond. We kunnen nu makkelijker en slimmer data uploaden en zowel de directie in Nederland als in China bedienen.” 

Het proces is efficiënter, overzichtelijker en makkelijker gemaakt. Echt een mooie verbetering!

"Mijn opdracht zit er in principe op, maar is met een maand verlengd omdat ze graag willen dat ik erbij ben als alles live gaat. Ik heb van de augustus maandafsluiting een schaduwrun gedraaid en daarbij zijn 99% van de problemen getackeld, maar toch…”

Dit klinkt als een vrij technische opdracht? 

"Als specialist consolidation & reporting bij Wavin heb ik veel rapporten en accounts gebouwd, zoals bijvoorbeeld een nieuwe structuur van de winst en verliesrekening of een remapping. Het gaat er vooral om dat je de manier van denken begrijpt, voor mij was OneStream ook nieuw en in het begin moest ik het systeem echt leren kennen. Als ik er niet uitkom, zoals bij een ingewikkeld XML script, neem ik contact op met de software bouwer. Ik ben geen IT specialist maar als iemand mij een formule uitlegt kan ik die prima recyclen en uitbreiden voor bijvoorbeeld een ander account.” 

Is dit een richting waarin je verder wilt ontwikkelen?

“Mijn uiteindelijke doel om is ergens financieel directeur te worden. Ik maak nu een mooie tussenstap om die kant op te groeien. Ik had ook alleen controle functies kunnen doen, maar ik vind het mooi dat ik met een rapport aan jou kan vertellen hoe goed of hoe slecht het gaat. Ik geloof dat het mij in de toekomst gaat helpen dat ik weet hoe die rapporten precies in elkaar zitten en gebouwd worden.”

Je bent echt enthousiast, waarom is het zo leuk? 

AusnutriaProduct“Ik heb het echt goed naar mijn zin hier! Het leuke aan deze opdracht is dat het binnen Ausnutria allemaal nieuw is. Mijn collega’s hebben niet eerder gewerkt met een consolidatiepakket en degene die het geïmplementeerd heeft is geen financial. Ik ben de brug tussen beide. Daarnaast geeft het doorvoeren van dit soort verbeteringen me veel voldoening. Je kunt een bedrijf echt naar ‘the next level’ brengen. De sfeer is hier super, ik voel me echt een collega en mensen zijn bereid om elkaar te helpen. 

Het werken voor een internationale organisatie en het contact met buitenlandse collega’s bevalt me goed. Zij zien en doen dingen op een heel andere manier, leuk om daarover contact te hebben en hen bijvoorbeeld te overtuigen van mijn werkwijze.” 

Bij mijn Chinese collega’s is het leuk dat je veel waardering krijgt voor de verbeteringen die worden doorgevoerd. Ze zijn heel meewerkend en meedenkend

Op welke punten wil jij je in volgende opdrachten gaan ontwikkelen? 

“Ik wil mijn niveau van schrijven naar een hoger niveau tillen. Het maken van analyses doe ik natuurlijk, maar ik wil ze tekstueel op een nog professionelere manier opstellen. In de toekomst zie ik mezelf in een leidinggevende functie en daarin wil ik graag ervaring op doen in komende opdrachten.

WereldkaartAusnutriaAusnutria is een snelgroeiende, internationale onderneming die hoogwaardige baby- en kindervoeding produceert onder andere met hun eigen merken Neolac en Kabrita. In Nederland werken ruim 600 medewerkers verspreid over het hoofdkantoor in Zwolle en de productielocaties in Ommen, Kampen, Leeuwarden en Heerenveen. Samen zijn zij onderdeel van Ausnutria Dairy Corporation Ltd., gevestigd in Hong Kong.