Mark van Veen Interimwerk

Is interimwerk nou echt zo leuk?

2 februari 2021

Kees, Koen en Daniëlle vertelden er al over: waarom zou je kiezen voor interimwerk? Wat valt mee en wat valt tegen? Krijg ik wel leuke opdrachten? Is het echt zo interessant en afwisselend en hoe bevalt het na een jaar? Vandaag geven we het woord aan Mark van Veen. Na 10 jaar controlling bij twee werkgevers stapt hij over naar Finanxe. Een bewuste carrièremove omdat hij breed werkervaring wil opdoen. Inmiddels zijn we een jaar verder en is het de hoogste tijd om Mark aan de tand te voelen: hoe bevalt het en is interimwerk wat hij ervan verwachtte? 

Doorlopend jezelf ontwikkelen

Mark van Veen - Interim Finance ProfessionalPersoonlijke ontwikkeling is belangrijk voor Mark, mooie stappen zetten en bouwen aan je carrière. Mark: “Bij mijn eerste twee werkgevers (Stichting Philadephia Zorg en Van Gelder) heb ik me de eerste tien jaar van mijn loopbaan goed kunnen ontwikkelen. Ik heb er onder andere de overstap kunnen maken naar projectcontrolling want de dynamiek daarvan trok me erg. Daar gebeurt het, daar wordt het geld verdiend.” Mark werkt als projectcontroller voor Van Gelder in Amsterdam en na twee jaar is hij toe aan een volgende stap. En hoewel de bouw en infra sector goed bij hem past wil hij andere branches en bedrijven leren kennen. “Mijn ambitie is om door te groeien richting directie/CFO niveau. Breed werkervaring opdoen binnen verschillende typen organisaties is volgens mij het juiste pad in die richting. Ik had al vaker aan interim werk gedacht, maar op dit punt in mijn carrière besloot ik de knoop door te hakken! Interim werk leek me een hele mooie manier om mijzelf zowel vakinhoudelijk als op persoonlijk vlak te blijven ontwikkelen.” 

Finanxe is een club die bij hem past, vertelt Mark. “Ik heb de afgelopen jaren al contact gehad met Bas van Finanxe Zwolle. Ook was een oud collega van me heel positief over de organisatie.” Mark startte als projectcontroller bij zijn eerste opdrachtgever, Rollepaal in Dedemsvaart. “Deze opdracht paste goed bij me. Recent is er een nieuwe CFO gestart en daarom ben ik wat langer dan de geplande tien maanden gebleven. Ik heb het hier goed naar mijn zin gehad. Sinds vorige week is de opdracht afgerond en ben ik in afwachting van de volgende.”

200% gaan maar ook loslaten

Mark is supergemotiveerd en erg betrokken bij zijn werk. Interim of niet, je bent onderdeel van het team. Deze mooie kwaliteit brengt ook een risico met zich mee. “In mijn vorige functie begon ik vaak vroeg en werkte ik lange dagen. Doordat ik vanuit een andere functie doorstroomde was ik nog regelmatig met de vorige functie bezig. De balans raakte een beetje zoek, ik werd vroeg wakker en dan speelde mijn to-do lijst door mijn hoofd. Leren loslaten was dan ook een doel voor mij toen ik startte bij Finanxe. Doen waar ik voor bent aangenomen en daar 200% voor gaan, dat is mijn doel. Voor mij gaat dat over loslaten. Als ik ergens iets zie gebeuren betekent dat niet dat ik het hoef op te pakken. Starten in een nieuwe baan is een uitstekend moment om hiermee te oefenen en het lukt me een stuk beter inmiddels. Duidelijke afspraken zijn daarbij belangrijk, wat verwachten we van elkaar?” 

Nog meer zelfredzaamheid door corona

Bij Rollepaal kreeg Mark de kans om interessante taken op te pakken waar hij nog geen ervaring mee heeft. “De letter of credit kende ik uit de studieboeken, maar inmiddels kan ik zeggen dat ik ermee heb gewerkt. Verslagregels voor aandeelhouders, exportfinancieringen, ik geniet ervan om te leren en op allerlei gebieden mee te kunnen praten.” Al geruime tijd werkt Mark door corona vanuit huis. Naast alle inhoudelijke kennis ontwikkelt hij daardoor een stuk extra zelfredzaamheid. “Normaal loop je even bij iemand langs met een simpele vraag maar nu ligt die drempel hoger. Ik werkte altijd al vrij zelfstandig maar heb geleerd om nog zelfstandiger het hoe en wat te achterhalen. Doordat iedereen van elkaar verwijderd is kun je een beetje een ‘los zand’ gevoel krijgen. Het komt aan op vertrouwen en arbeidsethos. Je moet proactief aan je informatie komen en zelfstandig opereren. Het positieve aan de hele situatie is dat je er dus wel van kunt leren. 

Bij Rollepaal voelde ik me echt onderdeel van het team en de heldere communicatie binnen de organisatie is prettig.” Na de zorg, infra en technische maakindustrie zou Mark in een volgende opdracht graag een productieomgeving leren kennen. “Tot op heden bevalt het interimwerk me in elk geval heel goed. Het voldoet volledig aan de verwachting die ik had vooraf, ik vind het echt heel leuk en ben blij dat ik deze stap gezet heb!”