Bredel - Assistent Controller - Finanxe

Lijfering Drankengroothandel zoekt een Assistent Controller

21 februari 2023

Alle blogs

Deze vacature is ondertussen al vervuld door Finanxe. Wil je te weten komen wat Finanxe voor jou kan betekenen of wil je beschikbare vacatures zien? Klik dan hier

Ben je benieuwd hoe het is om te werken in de wereld van drankengroothandels? Als assistent controller bij Lijfering Drankengroothandel ga je daar zeker achter komen! We gaan in gesprek met Finance Manager Jojanneke Breedijk. “Je mag in deze functie kritisch zijn op hoe we bezig zijn met sales. Dat betekent dat we eigen input ook heel erg waarderen!”

Bij Lijfering werken in totaal 75 mensen, verdeeld over de vestigingen in Groningen en Zaandam. Als drankengroothandel staat Lijfering uniek in de markt, omdat ze niet gebonden zijn aan één merk of brouwerij. Het bedrijf levert alles op het gebied van dranken: van populaire bier- en frisdrankmerken tot heerlijke wijnen van Wijnhandel Dikkers, en van unieke speciaalbiermerken tot een ruim assortiment aan gedestilleerde dranken. Met een kantine in de vorm van een bruin café met tap en gezellige lampjes, en een wijnlokaal waar soms op maandagochtend al proeverijen georganiseerd worden, zie je dat Lijfering drank echt serieus neemt.

“De afdeling Finance bestaat nu uit drie personen, je wordt dus onze vierde directe collega. Als assistent controller ondersteun je vooral de Finance Manager, dat ben ik dus.” Jojanneke is niet het type manager dat je dagelijks gaat vertellen wat je moet doen, het is een zelfstandige functie. “Natuurlijk hebben we een takenpakket en deadlines, maar de invulling doe je zelf.”

Opgestaan na corona

Lijfering levert dranken aan drie takken: de horeca, evenementen en slijterijen. “De coronatijd is bij ons echt goed merkbaar geweest. Dat is ook niet gek, want de horeca lag natuurlijk helemaal plat. Dat merk je af en toe nog in de organisatie, maar gelukkig zijn we klaar met die periode. Inmiddels is de horeca weer volop in bloei, en wij dus ook!”

Het snelle opkrabbelen van het bedrijf heeft misschien wat te maken met de Groningse nuchterheid die je voelt in het bedrijf, vertelt Jojanneke. “Die instelling is heel handig als er een keer iets fout gaat. Je belt gewoon even met een collega en je lost het op. Maar verwar nuchterheid niet met ongezelligheid. Onze personeelsvereniging is heel actief, waardoor het echt een gezellige club collega’s is.”

Awards verdienen

Tijdens de jaarlijkse kerstborrel is het bij Lijfering ook tijd voor de jaarlijkse awards. “Bijvoorbeeld de award voor de grootste snelheidsduivel, of een wekker voor de collega die zich het vaakst heeft verslapen. Dat altijd erg grappig!” Gelukkig zijn er ook nog uitjes zonder risico op awards, zoals een dagje varen in Giethoorn. Of de gezamenlijke BBQ’s in het distributiecentrum met, hoe kan het ook anders bij een drankengroothandel, lekkere drankjes.

Dus als jij je werk op vrijdag wil verlaten met een kratje bier, zit je bij ons goed!

Een dagelijkse werkdag

Awards, drankjes en BBQ’s zijn leuk, maar wat ga je precies doen als assistent controller? Daar heeft Jojanneke zeker een antwoord op. “Onze dagen worden bepaald door de deadlines van die maand. Van een maandafsluiting aan de start van de maand, tot salarisverwerkingen en -mutaties in de tweede helft. Dat zijn de langlopende zaken, er komen ook dagelijkse werkzaamheden bij zoals het inboeken van inkoopfacturen, of ad hoc-zaken. We sluiten de maand af met BTW- en accijnsafgiftes. En zie je iets geks in de marge gebeuren? Dan ga je op zoek naar oorzaken.”

Al die taken vragen om iemand die goed zelfstandig kan werken. “Maar ook om iemand die geen genoegen neemt met een half woord. Je bent onze dubbelcheck, dus je moet zeker weten dat het goed gaat. Geef het ook vooral aan als je ziet dat het niet goed gaat, dat is juist een instelling waar we blij van worden.”

Jojanneke geeft aan dat een Finance-functie bij veel bedrijven hetzelfde is. “Wij snappen ook dat de werkzaamheden bij andere bedrijven vergelijkbaar zijn. Maar een bruine kroeg waar je samen luncht, die ga je nergens anders vinden. Het zijn de collega’s die een plek écht leuk maken. En als drankgroothandel hebben we natuurlijk nog een troef achter de hand: shoptegoed dat je vrij mag besteden in het magazijn. Is je tegoed op? Onze collega’s kopen in ons magazijn voor een voordelig tarief. Dus als jij je werk op vrijdag wil verlaten met een kratje bier, zit je bij ons goed!”

Ben je helemaal enthousiast geworden over deze functie? Bekijk de volledige vacature hier.