Primagaz 1

Primagaz: vol energie voor de toekomst

4 augustus 2020

Alle blogs

De kampeerders onder ons kennen allemaal wel de kleine blauwe flesjes van Campingaz. Drie van onze interim financials werken bij de leverancier van deze gasflessen: Primagaz Benelux. Een interessante organisatie die volop in beweging is. We gaan in gesprek met Frank van de Kerkhof, interim finance/accounting manager bij Primagaz Benelux. Over zijn ervaring met het inzetten van interim collega's.

Vrachtwagen primagazVerbruik daalt in Nederland maar groeit in Belgie
In Nederland ligt het gebruik van (aard)gas al een tijd onder vuur. Terwijl het een hele schone vorm van energie is, vertelt Frank van de Kerkhof, interim finance/accounting manager bij Primagaz Benelux. “Waar het verbruik in Nederland wat terugloopt, groeit de markt in België juist. Daar neemt men steeds meer afscheid van stookolie en is propaan een veel gekozen alternatief.”

Primagaz is een leuk en dynamisch bedrijf binnen de gasbusiness, vertelt Frank. Vanuit verschillende opslag depots uit België en Nederland wordt het gas getransporteerd naar talrijke gezinnen en bedrijven uit de industriële, agrarische en leisure sector.

Behoorlijke kluif werk
Eind november 2019 start Frank als interimmer bij Primagaz. Zijn voorganger vindt een nieuwe baan en er ligt een mooie uitdaging voor Frank: zorgen voor continuïteit binnen het zeven man tellende team. Een deel van de finance collega’s zorgt voor de dagelijkse operatie. Vanuit Finanxe werken trainees Jacobien en Wesley mee om dagelijks de betalingen voor de duizenden klanten van Primagaz in te boeken. Ze verwerken inkoopfacturen en doen btw-aangiftes en betalingen. Frank: “Mijn meer senior collega’s, waaronder Tim, houden zich onder andere bezig met de maandafsluiting. Primagaz valt onder SHV Holdings (60.000 medewerkers) en we rapporteren elke maand aan SHV Energy. Een behoorlijke kluif aan werk. Mede daarom is de inzet van deze interim collega’s zeer welkom.”

Meer inzicht in kosten en voorraden
Frank: “We zijn bezig met het optimaliseren van een aantal processen. We willen bijvoorbeeld meer inzicht krijgen in transportkosten en voorraden en willen we de verwerking van de inkoopfacturen meer stroomlijnen. Mooie uitdagingen! Het is de kunst om hier voldoende tijd voor vrij te maken want de reguliere werkzaamheden blijven altijd doorlopen. We hebben in Deventer een heel leuk, open kantoor waar onderling veel interactie is. Ook de communicatie met onze collega’s in België is prettig. Ik kan het niet anders omschrijven dan een fijne, open sfeer. Op dit moment werken we allemaal vanuit huis in verband met COVID-19 en dat vergt de nodige aanpassingen. We hebben elke dag een online afdelingsoverleg waarin we de lopende zaken bespreken. Dat blijkt ook een goede manier te zijn om binding te houden met elkaar.”

Als ik ergens vertrek wil ik dat die organisatie er beter voorstaat dan toen ik binnenkwam. Dat geeft mij heel veel voldoening. 

 

Primagaz 1Interim collega’s supersnel inzetbaar

Het voordeel van interim collega’s is dat ze op heel korte termijn inzetbaar zijn, vertelt Frank. Soms is dat nodig, bijvoorbeeld als er iemand ziek wordt, een nieuwe baan vindt of als je plotseling extra werk hebt. “Vaak zijn interimmers eager om veel te leren en snel ingewerkt. Het zijn flexibele mensen die geen moeite hebben om een keer over te werken als dat nodig is. Soms moet je als interim professional werk doen dat onder je eigen niveau ligt. Omdat je weet dat het tijdelijk is vormt dat meestal geen probleem.”

 

Resultaat zien van je werk is het mooiste
Zelf vindt Frank het zelf heel leuk dat hij als interimmer in heel korte tijd een organisatie leert kennen. “Je moet je in beperkte tijd alles eigen maken. Het mooiste vind ik om concrete resultaten te zien van mijn werk. Bij Primagaz zitten we in een bouwende fase, mijn opvolger is inmiddels gestart en we zijn samen bezig om de organisatie voor de finance afdeling neer te zetten.  Als ik ergens vertrek wil ik dat die organisatie er beter voorstaat dan toen ik binnenkwam. Dat geeft mij heel veel voldoening. Aan Tim, Jacobien en Wesley heb ik drie uitstekende medewerkers. Ze hebben snel hun plek gevonden en zijn helemaal up and running. Dat was belangrijk voor ons. We hebben een goede match met Finanxe en daar ben ik blij mee!”