Rondje langs de velden - Philip

Rondje langs de velden: Managing Consultant Philip Ties over zijn topsport

7 oktober 2020

De beste willen worden en samen de overwinning behalen. Grenzen verleggen en steeds nieuwe doelen creëren. Die mindset heb je nodig als topsporter en dat is ook de mentaliteit binnen Finanxe. Niet voor niets is topsport ons jaarthema en zijn we binnen Finanxe eigenlijk allemaal topsporters! 
 
Een aantal van ons presteert ook naast hun werk als financial of consultant sportief op hoog niveau. WK‘s, EK’s  en de Eredivisie, er zijn indrukwekkende resultaten behaald! We spraken al KNVB scheidsrechter Sander van der Eijk, basketballer Benny van der Reijden en biljarter Folke Spakman over hun passie. Vandaag voetballer en Managing Consultant Philip Ties.

Dromen van profvoetbal

In vergelijking met veel andere jongetjes begint Philip vrij laat met voetbal. Op zijn negende start hij in de E2 bij VKW in Westerbork. Philip: “Ik speelde prima, maar er waren zeker ook jongens die beter waren.” Philip woont vlak naast het voetbalveld en is er vanaf dat moment heel veel te vinden. “Woensdagmiddag, zaterdag na de wedstrijd, zondag: ik ben veel gaan oefenen en dan ga je vooruit. Na een paar jaar kwam ik bij de jeugdselectie terecht en werd ik af en toe uitgenodigd voor testdagen van de KNVB. Het was erg leuk dat ik gescout werd, ik voelde me vereerd. Stiekem droomt volgens mij elke jonge speler ervan om profvoetballer te worden.” Tot zijn vijftiende blijft het op deze manier doorgaan voor Philip, er volgt zelfs een uitnodiging van FC Emmen. Maar, hij blijft bij zijn eigen club. “Op mijn 16e stond ik voor een keuze: wil ik hoger gaan voetballen in de jeugd of stroom ik door naar een eerste elftal? Voor dat laatste heb ik gekozen. Al mijn vrienden speelden daar en ik heb er een hele mooie tijd gehad.”

Philip Ties - Rondje langs de velden

Als ik terugkijk zijn de kersen op de taart voor mij het kampioenschap bij Spakenburg en de wedstrijd tegen PSV en Willem II voor de KNVB beker in 2019. Maar ook winnen tegen NEC thuis en de kwartfinale met HHC uit tegen AZ in Alkmaar

Gescout voor FC Emmen

Als je tussen de volwassen mannen gaat spelen word je snel groot vertelt Philip. Tijdens het Protos Wering zaalvoetbaltoernooi (bij alle voetballers in Noord Nederland wel bekend) wordt Philip door Claus Boekweg gescout voor FC Emmen. Hij krijgt een plek in het tweede elftal in de beloftencompetitie. Ook traint hij mee met het eerste elftal. “Een jaar lang elke dag trainen, wedstrijden spelen in het tweede elftal en vaak bij het eerste elftal op de bank. Het was heel erg leuk maar de dubbele belasting was intensief. Het eerste elftal versleet dat jaar vier trainers, met veel onrust als gevolg. Bovendien had ik elf ervaren spelers voor me die hiërarchisch gezien meer kans hadden om door te stromen dan ik.” Na een jaar kiest Philip er dan ook voor om zijn opleiding (CIOS) weer op te pakken en bij ACV Assen in de hoofdklasse te gaan spelen.

Spelen op het hoogst haalbare niveau

Spelen bij de topamateurs en tegelijkertijd studeren of werken blijkt voor Philip een goede combinatie te zijn. “Je traint drie keer per week, speelt prachtige wedstrijden voor 600 man publiek en kunt doordeweeks je maatschappelijke carrière opbouwen. Natuurlijk was het jammer om de droom van profvoetbal op te geven. Maar voor een appel en een ei jarenlang bikkelhard werken en zoveel opgeven, dat was het me niet waard. Ik geniet enorm van voetbal, maar niet ten koste van alles.”    

Spelen op het hoogst haalbare niveau vindt Philip belangrijk. In de loop der jaren doet hij dat bij verschillende clubs. Staphorst, (waar hij Martijn Bakker, de eigenaar van Finanxe, leert kennen), Genemuiden, HHC Hardenberg en na zijn verhuizing naar Utrecht bij Spakenburg. “Daar heb ik drie jaar gespeeld en zijn we onder leiding van John de Wolf kampioen geworden. Hele mooie jaren! Ik moest ruimte maken voor jongere spelers en daarom ben ik overgestapt naar GVVV waar ik nu met veel plezier in de tweede divisie speel.”

Philip Ties - Rondje langs de velden

Wat sporten voor je kan betekenen

Philip Ties - Rondje langs de velden

Sport is altijd een uitlaatklep geweest, zowel fysiek als emotioneel. “Mijn moeder overleed toen ik nog vrij jong was en sporten was een goede afleiding. Ik ben iemand met heel veel fysieke energie  en heb het echt nodig om te bewegen. Sporten verbindt ook, het brengt familie en vrienden bij elkaar. Winnen is heel belangrijk voor me, en dan het liefst met mooi spel. Het geeft daarnaast veel voldoening om als team een doel te behalen, om ergens voor te trainen en daarmee resultaat te boeken.” Spelen voor publiek vind Philip fantastisch, het geeft hem extra energie. Regelmatig staat er 3000 man langs de lijn en hij speelt zelfs in grote stadions voor 8000 mensen. “Je gaat er harder van lopen en het zorgt voor gezonde spanning. Je doet het echt ergens voor. Als ik terugkijk zijn de kersen op de taart voor mij het kampioenschap bij Spakenburg en de wedstrijd tegen PSV en Willem II en voor de KNVB beker in 2019. Maar ook de winnen tegen NEC thuis en de kwartfinale met HHC uit tegen AZ in Alkmaar.” 

Arbeidsbemiddeling: ook op zoek naar uitdaging

Philip Ties - Managing Consultant - FinanxeNaast voetbal is Philip sinds 2018 bezig om Finanxe Utrecht op de kaart te zetten. De vrijheid, verantwoordelijkheid en de invloed die hij daarbij kan uitoefenen passen bij hem. “We zijn inmiddels echt een gerenommeerde organisatie in het noorden van Nederland. De uitdaging is om daar ook in de regio Utrecht voor te gaan. Het is een steile leercurve waarbij ik echt ook tegen dingen aanloop en mezelf beter leer kennen. Ik voel me verantwoordelijk en wil dat mijn team van collega’s niets te kort komt. Hoe kan ik mensen triggeren om het uiterste uit zichzelf te halen? Een fysieke drive is op het veld heel tastbaar, maar op kantoor ben ik juist rustig en heel gefocust om goede resultaten neer te zetten. Ik ben altijd op zoek naar die uitdaging, naar een ambitieus doel om na te streven."

Hele strakke planning

Philips weken zijn goed gevuld. Met een vrouw die als verloskundige in een maatschap werkt en twee jonge kinderen kan er eigenlijk niks mis gaan vertelt hij. “Het is een heel strakke planning. Ik ben ook echt wel trots dat deze combinatie zo goed en vlot verloopt en dat ik het zo lang vol kan houden. En ik ben trots op Finanxe en mijn collega’s! Doorzetten, de beste willen zijn en niet tegen je verlies kunnen. Het is een (sport)mentaliteit die heel goed bij mij past en die ik bij Finanxe overal terug zie. Ook het menselijke aspect van sport is hier belangrijk. Dat je gezamenlijk een doel wilt behalen en echt een team vormt. Mijn collega’s zijn gedreven en gaan voor de winst. We streven collectief het hoogste na en doen dat met heel veel plezier!” 

De sport-mentaliteit zie ik bij Finanxe terug: gezamenlijk een doel nastreven en écht een team vormen. We streven collectief het hoogste na en doen dat met veel plezier!