243424565_228367242671306_416570099074134509_n

Skal Biocontrole zoekt een proactieve Assistent Controller

11 mei 2022

In gesprek met Norbert Teijgeler, Controller en Ria Bal, P&O-adviseur.


Biologische markt

Je ziet het regelmatig op de producten in de supermarkt: het biologische keurmerk. Ook wel te herkennen als ‘het groene blaadje’. Deze certificering wordt gedaan door Skal Biocontrole. Zij zijn de enige toezichthouder op de hele biologische markt in Nederland. Zij zien erop toe dat biologisch produceren, bewerken en verhandelen van producten voldoet aan de biologische EU-verordening, de Nederlandse Landbouwkwaliteitswet én de reglementen van Skal Biocontrole. Hoe doen ze dat? Jaarlijks bezoeken en controleren ze in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de biologische bedrijven.

Wij kijken naast het primaire proces ook naar de bedrijfsvoering. De insteek is om de verschillende afdelingen zoals P&O, ICT en Financiën integraal samen te laten werken. Hoe dat concreet vorm krijgt, is nog volop in ontwikkeling. Daar zijn verschillende werkgroepen zorgvuldig mee aan de slag.”

Reorganisatie en groei

Een veelzijdige, ambitieuze en dynamische organisatie in ontwikkeling! Dat is Skal Biocontrole. Door aanvullende taken vanuit het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de Privacy- en Archiefwet en de aanbestedingsplicht is het personeelsbestand de afgelopen jaren behoorlijk gegroeid. Daarnaast zitten ze midden in een professionaliseringsslag. De interne organisatie wordt efficiënter ingericht, processen worden geoptimaliseerd en gedigitaliseerd. “Wij kijken naast het primaire proces ook naar de bedrijfsvoering. De insteek is om de verschillende afdelingen zoals P&O, ICT en Financiën integraal samen te laten werken. Hoe dat concreet vorm krijgt, is nog volop in ontwikkeling. Daar zijn verschillende werkgroepen zorgvuldig mee aan de slag.” Het verbeteren en borgen van processen blijft. Ook na de reorganisatie. Dus achterover hangen als alles is ingericht, is er niet bij. Een mooie uitdaging voor de nieuwe Assistent Controller!

Verbinding

Dat is een belangrijk item bij Skal. Aandacht en belangstelling in en voor elkaar. Nieuwe collega’s zeggen vaak: het voelt hier als een warm bad. En dat wil Skal graag zo houden. “Er werken hier veel betrokken mensen. We zijn flexibel, werken hard, maar hebben ook oog voor de mens ‘achter’ de medewerker.”

Maar ook eigenaarschap en vertrouwen hebben in de expertise van de ander zijn belangrijke punten. De werksfeer is informeel, niet hiërarchisch, de deur staat altijd open voor een gesprek, de balans tussen werk en privé is goed en werknemers worden tijdens alle ontwikkelingen regelmatig geïnformeerd. Waar staan we en waar gaan we naartoe? Die transparantie is bij Skal van belang.

De personeelsvereniging organiseert leuke activiteiten. Tijdens corona is er moeite genomen om met elkaar in verbinding te blijven door onlineactiviteiten en een personeelsdag te organiseren. Als er een quiz gaande is, lopen de gemoederen hoog op. Iedereen wil winnen! Soms wordt er ook op eigen initiatief door collega’s wat leuks gepland.

Hoe ziet een werkdag eruit? Er wordt hard gewerkt, maar er is altijd tijd voor een praatje, er zijn chill-plekken om te relaxen, een kantine, maar een frisse neus halen kan ook.

 

Hoe zien jouw eerste weken er bij Skal uit? Je wordt niet in het diepe gegooid. Er is een introductieprogramma waar je alle ins en outs leert. Maar er wordt ook van je verwacht dat je nieuwsgierig bent en informatie haalt. Neem in ieder geval de tijd om je collega’s én het reilen en zeilen binnen de organisatie te leren kennen voordat je aan de slag gaat met het verbeteren van de processen.

Adviezen schrijven

Dat ga je als Assistent Controller naast je andere taken ook doen. Zie jij hoe een intern proces efficiënter en effectiever kan? En heb je dit goed met de afdeling besproken? Dan ga je aan de slag om hierover een notitie te schrijven die dan bij het managementteam als besluitstuk op de agenda komt. Voordat je een beeld hebt van de bedrijfsvoering binnen Skal moet je de samenhang van de verschillende onderdelen kennen. En minstens zo belangrijk… je moet aanvoelen hoe je zo’n veranderproces ter sprake brengt. Een luisterend oor is hierin onmisbaar, maar ook op een tactvolle manier collega’s overtuigen, is een vaardigheid die Skal bij haar nieuwe collega zoekt.

“Er werken hier veel betrokken mensen. We zijn flexibel, werken hard, maar hebben ook oog voor de mens ‘achter’ de medewerker.”

Uitdagende functie

Je komt bij Skal niet in een gespreid bedje. En dat is juist zo leuk aan deze functie; er is genoeg werk aan de winkel! Er zijn voldoende kansen en uitdagingen. Maar je moet wel een beetje geduld hebben. “We zijn geen commerciële organisatie, maar een overheidsorganisatie. Dat betekent dat de doorlooptijd hier iets langer kan zijn. Daar moet je tegen kunnen.” Welke eigenschappen en vaardigheden heb jij in huis? Je bent gemotiveerd om in bij de toezichthouder in deze sector te werken, je weet wat je in huis hebt en wat je Skal kunt bieden, je hebt een luisterend oor en weet precies waar je moet doorvragen én je hebt gevoel voor een politieke organisatie waar medewerkers moeten wennen aan alle veranderingen. Kun jij goed communiceren? Zowel op papier als gewoon een praatje? Beweeg je makkelijk mee in een veranderende organisatie? Zoek je collega’s makkelijk op en heb je oog voor het optimaliseren van processen? Dan ben jij een goede kandidaat! En uiteraard hou je ook van cijfers, want die blijven ook een groot onderdeel van jouw werk.

Bekijk de vacature voor Assistent Controller bij Skal Biocontrole hier


Bos, Maarten

 

 

Heb jij zin om aan de slag te gaan bij Skal Biocontrole?
 

Neem contact op met Maarten Bos via 06-511 69 949 of m.bos@finanxe.nl