279153842_5028847557163946_3429825930601803826_n

Smeding groenten & fruit zoekt een Business Controller

30 september 2022

Alle blogs

In gesprek met Melle de Boer, manager Finance & Control

Smeding

Fries familiebedrijf

Dat is Smeding. In het Friese dorp Sint Annaparochie (Sint Anne) groot geworden in groenten en fruit. Waar ze vroeger met paard en wagen hun heerlijke producten rondbrachten, is het nu een groot bedrijf met meer dan 500 medewerkers met twee distributiecentra: in Sint Anne én Breda.

Hun klanten? Al jaren zijn dat de Sligro en Spar die het volledige AGF-assortiment afnemen en daar zijn de Coop, Jumbo, Makro én Picnic aan toegevoegd. Geen kleine namen. Maar Smeding verlegt zijn grenzen naar onze zuiderburen en doet inmiddels zaken met Sligro België. Misschien wel het begin van een uitdagende, internationale uitbreiding. 

Duurzaamheid

Staat hoog bij hen in het vaandel. Het bedrijf heeft duurzaam gecertificeerde producten, gebruikt zonnepanelen op hun distributiecentra, rijden zoveel mogelijk elektrisch en doen er alles aan om voedselverspilling tegen te gaan. Medewerkers kunnen tegen een hele kleine prijs goederen kopen die nog goed zijn, maar niet meer uitgeleverd mogen worden.

Smeding werkt al jaren samen met vaste, duurzame telers in Nederland en buitenland. Zo teelt het Friese Empatec, dat werk biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, voor hen de overheerlijkste cherry- en snacktomaten. Uiteraard ook duurzaam. 

Dagelijkse hectiek

Daar krijg je mee te maken. En dat is ook niet zo gek, want elke dag moeten er dagverse producten aan klanten door het hele land worden geleverd. De horeca kan zelfs tot 22.00 uur voor de volgende dag bestellen. Melle: “Hier gebeurt altijd wat, maar het gaat ook ergens om. Je agenda is het ene moment leeg en het volgende moment is het megadruk en dan is het ‘alle hens aan dek.” Stressbestendigheid is een eigenschap die dan goed van pas komt.

Als business controller is het de bedoeling dat je in de contracten van klanten duikt en ze beter leert kennen, alle processen goed snapt en weet hoe de AGF-keten werkt, zodat je naar de klant ook voorspellingen kunt doen. Hoe zitten kostenpatronen van transport, loonkosten in het distributiecentrum (DC) in elkaar? Hoe gaat het met de feestdagen? Wat is de impact van die dagen? Door de huidige dieselprijzen is transport duurder, hoe pak je dat aan? Uitdagende vraagstukken waar je mee te maken krijgt. “We willen werken aan de sterkste keten. Dat betekent dat wij transparant met onze klanten samenwerken zodat wij goed snappen waar wij gezamenlijk kosten maken in die keten en zo efficiënt mogelijk kunnen werken”, vertelt Melle. 

Ik vind dat de sfeer en de klik met collega’s minimaal 50% van het werkplezier is.

Teamwork

De financiële afdeling bestaat uit zo’n 15 personen met een leuke mix van leeftijden. Er wordt met collega’s weleens Fries gesproken, maar dat is ook niet zo vreemd als je uit hetzelfde dorp komt. Maar er zijn ook genoeg collega’s die niet uit de buurt komen. Het gaat er onderling gemoedelijk aan toe. Iedereen zit met elkaar in een ruimte waar hard wordt gewerkt, maar ook zeker gelachen.

Vitamientjes zijn belangrijk, dus in de pauze kun je onder andere genieten van de saladebar of neem je lekker een appel of banaan als toetje, want fruit is helemaal gratis.

Je eet natuurlijk niet alleen. Lunchen doen ze samen en als het warm genoeg is, duikt iedereen met het dienblad het dakterras op.

Elk jaar is er een personeelsfeestje. Die van dit jaar heb je net gemist, want afgelopen zomer werd gezellig gebarbecued op het dakterras. Eerder was het Smeding-festival ook een groot succes. Er werd flink uitgepakt met muziek, foodtrucks en vooral veel gezelligheid. Ieder jaar verzinnen ze weer wat anders.

Ook de financiële afdeling gaat elk jaar met elkaar op pad. Niet zo lang geleden hebben ze Eernewoude onveilig gemaakt door met een e-scooter rond te rijden. Zo’n middag begint met koffie aan het water en eindigt met een gezellig etentje.

Brede interesse 

Als je dat hebt, dan zit je in deze functie goed. Smeding heeft een omzet van 250 miljoen en dat gaat samen met veel data en transacties. Het scheelt als je een beetje handig bent met Excel en daar alle informatie uithaalt die je vervolgens weer kunt gebruiken naar afdelingen en klanten. In deze functie heb je veel contact en verwachten we dat je een goede gesprekspartner bent.

De processen zijn geautomatiseerd, maar niet alle data op de financiële afdeling rolt er makkelijk uit. Dat zou voor de toekomst nog een nieuw en uitdagend project voor je kunnen zijn. Zijn er doorgroeimogelijkheden? Jazeker. Zo is er een traineeprogramma waarin medewerkers breder opgeleid worden. Het is niet ondenkbaar dat je als business controller in een teamleidersfunctie rolt en daarna manager wordt. Is waargebeurd!

Je krijgt alle ruimte om jezelf te ontwikkelen en een eigen mening en initiatief worden erg gewaardeerd. Melle: ”Ik vind persoonlijke aandacht belangrijk, wij geloven in werkgeluk van mensen.”

 

Kom jij de organisatie én jezelf naar een hoger niveau tillen? Wij zijn op zoek naar een gedreven en klantgerichte Business Controller. 

Klik hier om naar de vacature te gaan.

 

Bouwina Hoekstra

 

Neem contact op met  
Bouwina Hoekstra
06-53865521