HeaderElineMiracNEW

Stilstaan is geen optie

24 februari 2020

Coaching, persoonlijke ontwikkeling en op de hoogte blijven van alle technologische ontwikkelingen. De laatste maanden hebben we een paar artikelen gepubliceerd waarin duidelijk wordt dat persoonlijke ontwikkeling voor interim finance professionals heel belangrijk is. Stilstaan is geen optie. Maar hoe zien onze interim professionals dat eigenlijk zelf? 

Eline Esselink en Miraç Karaçam startten in 2019 als interim professional voor Finanxe Arnhem. Inmiddels een aantal maanden aan de slag in hun eerste opdracht constateren ze: als startend interimmer ga je in een hoge versnelling en leer je heel erg veel. Wat vinden zij van het constant in beweging blijven en hoe staat het eigenlijk met hun eigen ontwikkeling? 

Wat is persoonlijke ontwikkeling voor jullie?

Eline Esselink - Interim Finance Professional

Eline: “Voor mij is persoonlijke ontwikkeling het nagaan waar je kwaliteiten liggen en dus energie van krijgt, maar ook waar je minder goed in bent. Wie ben je als persoon en waar wil je naar toe? Als je daarin kritisch bent, jezelf een spiegel durft voor te houden en naar verbetering streeft dan werk je aan jouw eigen ontwikkeling. Als financial betekent dat up to date blijven in je vakgebied. Bij Ubbink B.V. vervul ik een tijdelijke rol als Financial Controller. Ik houd mij bezig met de maand- en jaarafsluitingen en alle overige vraagstukken die er zijn. Ontwikkelingen gaan snel en in mijn werk als controller kom ik een stuk theorie tegen dat belangrijk is om bij te houden.” 

 

Mirac Karacam - Interim Finance ProfessionalMiraç: “Als assistent Controller bij STMG Thuiszorg ben ik verantwoordelijk voor de job- en shoptime berekening. Daarnaast ondersteun ik de financial controller bij de jaarafsluiting, maandafsluitingen, rapportages en budgetten. Als ik kijk naar persoonlijke ontwikkeling zie ik een verschil tussen hard- en softskills. Het type opdracht en de organisatie waar je als interimmer terecht komt heeft veel invloed. Er wordt iets van je gevraagd, kennis van softwarepakketten bijvoorbeeld, of bepaalde competenties.” Eline: “De opdracht die je uitvoert heeft inderdaad veel impact. Bovendien zijn Miraç en ik bezig met onze eerste interim opdracht. Als startende interimmer kom je denk ik automatisch in een hogere versnelling. Je maakt veel ontwikkeling door, je wilt jezelf extra bewijzen en moet andere skills ontwikkelen dan wanneer je een vaste dienstverband hebt met een vast takenpakket.”

Als startende interimmer kom je denk ik automatisch in een hogere versnelling. Je maakt veel ontwikkeling door, je wilt jezelf extra bewijzen en moet andere skills ontwikkelen dan wanneer je een vaste dienstverband hebt met een vast takenpakket - eline

Kun je eigenlijk wel constant in beweging blijven? 

Eline: “Als je kijkt naar bijvoorbeeld IT en regelgeving in ons vakgebied is het essentieel om bij te blijven. Ook als je ergens werkt waar business intelligence nog in de kinderschoenen staat kun je als daarin zelf niet blijven stilstaan. Maar, we moeten het ook niet overdrijven. Je hebt tijd nodig om dingen te laten bezinken je kunt niet continue vooruitgaan en vernieuwen. Ook om te bedenken hoe je eigenlijk vooruit wilt is ruimte in je hoofd nodig.”

Miraç: “Inderdaad, op een gegeven moment zit je vol en is er tijd nodig om nieuwe kennis in de praktijk toe te passen.” 

In wat voor ‘ontwikkelfase’ zit je op dit moment? 

Eline: “Dit is mijn eerste interim opdracht, een fase waarin ik veel kennis opdoe. Er wordt hier bij Ubbink B.V. veel gebruikt gemaakt van Excel. Ik dacht dat ik daar al heel veel van wist, maar er blijkt nóg veel meer mogelijk te zijn. ’s Avonds pak ik de studieboeken erbij, het gelijk toepassen van kennis in de praktijk werkt voor mij heel goed.”

Miraç: “Mijn voordeel is dat ik het softwarepakket waar STMG mee werkt al ken. Maar, ik voer een andere opdracht uit, ben voor het eerst met een jaarafsluiting bezig en pak controlling taken op. Daarin doe ik veel nieuwe kennis op.” 

In welke werksituatie kun jij veel leren? 

Miraç: “In mijn huidige opdracht zit ik heel goed. Ik word begeleid door een financial controller en daarnaast is er een business controller die veel met data en BI Tooling bezig is. Deze ervaren mensen leren mij veel. Bijvoorbeeld om op een andere manier te kijken naar vraagstukken. Data is leuk maar je moet altijd kritisch blijven kijken en je afvragen hoe betrouwbaar de cijfers zijn. Dat stukje controlling en het krijgen van overzicht in de enorme hoeveelheid data, daar helpen ze mij bij.”

Eline: “Van ervaren mensen kan je inderdaad veel leren. In mijn huidige opdracht kan ik samenwerken en sparren met andere controllers. Dat heb ik in het verleden gemist en vind ik nu echt heel prettig.”

Wat leer je er als het niet goed gaat binnen een organisatie?

Eline: “Ik kom uit een werksituatie waarin er veel mis ging. Tijdens deze situatie heb ik veel geleerd over het menselijk gedrag. Hoe reageren mensen als het niet goed gaat met een organisatie? Voor mijzelf heb ik geleerd dat ik goed functioneer in een chaotische situatie, omdat ik me blijf focussen op het werk en afstand hou van alles wat onnodig energie kost. Ik merkte dat de collega’s die zich zaken persoonlijk aantrokken minder functioneerden of een burn-out kregen.”

Miraç: “Bij mijn oud werkgever was ik heel breed inzetbaar. Verantwoordelijkheden waren niet duidelijk afgebakend en daardoor kwamen dingen die misgingen soms op mijn bordje terecht. Dat is voor mij een belangrijke les geweest. Mede daardoor zorg ik er nu voor dat een opdracht vooraf duidelijk afgebakend is. Ik weet wat mijn verantwoordelijkheden zijn.”

Heb je iets gemist tijdens je opleiding? 

Miraç: “De aandacht voor soft skills was vrij beperkt tijdens mijn studie. Ik had bijvoorbeeld beter willen leren dat je tijd en energie moet steken in het helder krijgen van opdrachten. Wat is zijn mijn bevindingen, wat zijn de pijnpunten en zijn er specifieke wensen voor deze rapportages? In het begin ging ik direct vol energie aan de gang met een opdracht. Door eerst de vraag heel helder te krijgen lever ik betere resultaten.

JE KUNT ER NIET ZOMAAR VANUIT GAAN DAT DE VRAAG DIE JE KRIJGT DE JUISTE IS - MIRAÇ

Waarin wil je de komende tijd ontwikkelen?

Miraç: “Ik wil leren om nog beter mijn grenzen aan te geven. Ik ben een dienstverlenend persoon en wil het graag goed doen voor anderen. Maar je eigen planning en prioriteiten moeten daar niet onder lijden.”

Eline: “Als nieuweling in het interim-werk ben ik soms nog wat voorzichtig met het doorvoeren van veranderingen. Je moet eerst ontdekken ‘hoe de hazen lopen’ binnen een organisatie, om vervolgens wat te kunnen bewerkstelligen. Het zou voor mij goed zijn om nog eerder aan te geven wat ik aan informatie nodig heb en wat ik opmerk.” 

Hoe zorg je dat je in beweging blijft? 

Eline: “Om te ontdekken welke kant je precies op wil kan het heel zinvol zijn dat iemand met je meedenkt en de juiste vragen stelt. Gecoacht worden in mijn persoonlijke ontwikkeling vind ik erg nuttig. Op dit moment in mijn carrière geniet ik van alles wat ik leer in de interim opdrachten en duik ik daarnaast vooral de theorie in. Als ik extra kennis nodig heb pak ik studieboeken of volg ik via Finanxe een cursus.”

Miraç: “Wat kan ik zelf doen om de baan te creëren die ik wil? Dat is de vraag die ik stel. Ik wil ergens naar toe groeien en zorg dat ik de juiste kennis en ervaring op doe om daar te komen. Data interesseert mij en daarin zie ik toekomst. Het kunnen lezen van data en het werken met BI Tooling heeft daarom mijn focus. Met de juiste kennis en ervaring kan ik doorgroeien naar een rol als business controller van de toekomst. Met alles wat Finanxe mij in die richting kan bieden ben ik heel blij. Ik heb heel veel zin in de leuke en uitdagende opdrachten en hoop op mooie jaren vol persoonlijke ontwikkeling!”

ArtikelElineMirac