Header Danielle 1

Van verveling naar uitdaging – de conclusie na ruim een jaar interimwerk

9 december 2020

Danielle Hoogstra - Interim Finance ProfessionalInmiddels Is ze bevallen van een prachtige dochter, maar vlak voor haar zwangerschapsverlof spraken we met Interim Financial Daniëlle. Sinds juni 2019 werkt ze via Finanxe bij FrieslandCampina waar ze twee opdrachten deed. Hoe bevalt het interimwerk? En wat is het belangrijkste dat Daniëlle het afgelopen jaar geleerd heeft? 

Allerlei informatie verwerken

Al haar hele leven ervaart Daniëlle dat ze het leuk vindt om nieuwe dingen te doen. “Op een of andere manier had ik dat op het gebied van werk niet zo ingeschat. Maar, toen ik aan de slag ging na het afronden van mijn studie begon ik me na ongeveer een jaar te vervelen. Ik voelde geen uitdaging meer. Nieuwe dingen leren vind ik ontzettend leuk en van een inwerkperiode geniet ik echt. Je kunt veel vragen stellen en er komt allerlei informatie op je af om te verwerken. Prikkels, daar word ik blij van en routinematig werk vind ik niet zo interessant.” Als ze in baan nummer twee na een jaar tegen hetzelfde probleem aanloopt neemt Daniëlle contact op met Finanxe. “Bij interim werk is het de bedoeling dat je snel schakelt en na een beperkte periode bij een nieuw bedrijf starten. Dat klonk mij als muziek in de oren!” 

 

Verschillende typen managers

“Wat moet ik me er nou precies bij voorstellen, heb ik Mark Naberman meerdere keren gevraagd. Uiteindelijk ben ik er heel open minded ingegaan, maar wel met één belangrijke verwachting: veel afwisseling.” Een ander doel ligt voor Daniëlle in het ontwikkelen van haar soft skills en het bouwen aan zelfverzekerdheid. “Ik heb ooit een vrij dominante manager gehad die niet echt communiceerde. Resultaat daarvan was dat ik dicht sloeg en erg onzeker werd. Het liefst wil ik dat een leidinggevende zegt waar het op staat en wat er van mij verwacht wordt. Ik wil weten waar ik aan toe ben.” De verschillende typen managers die je als interim financial meemaakt vormen voor Daniëlle een ontdekkingstocht. Hoe blijf je zelf overeind? Hoe ga je om met verschillende soorten mensen? “Toevallig (en gelukkig) heb ik bij FrieslandCampina een echte mensen-manager met wie ik heel goed match. Ik voel me op mijn plek en gewaardeerd, een situatie waarin ik goed uit de verf kom. Ik voel dat ik sterker in mijn schoenen sta en heb zin om met andere typen managers te gaan samenwerken.”

‘Je mag wel wat meer van jezelf laten zien’ 

'Je doet het heel goed, maar je mag best wat meer van jezelf laten zien.’ Het is een terugkoppeling die Daniëlle de afgelopen jaren meerdere keren krijgt. “Voor mij voelt het al snel als opscheppen. Ik moet echt een drempel over om mezelf te laten zien en te vertellen waar ik mee bezig ben. Dat is zeker een leerpunt voor me, want als collega’s niks van je horen hebben ze ook geen idee wat je aan het doen bent.” De dagelijkse online teamstart in coronatijd blijkt voor Daniëlle een uitkomst. Op een vast moment een platform krijgen verlaagt de drempel. “Ook de positieve feedback het afgelopen jaar maakt dat mijn zelfvertrouwen groeit. Dat helpt me om meer van mezelf te laten horen. Tegelijkertijd moet het ook bij je passen vind ik. Als ik iets oplos ben ik zelf blij en dan hoeft niet iedereen dat te weten. Het is ook prima als je niet zo vaak in de spotlight staat.”

Er staan twee organisaties achter je

Interimwerk brengt zeker de afwisseling die ze zoekt, vertelt Daniëlle. Behoefte om te  settelen bij een werkgever is er dan ook zeker niet. Nieuwsgierigheid naar wat er allemaal te doen is en hoe andere bedrijven in elkaar zitten voert de boventoon. “Bij FrieslandCampina ben ik na een half jaar doorgegroeid naar een andere functie, het snel doorschuiven en de afwisseling  ervaar ik als een groot voordeel. Mijn zwangerschapsverlof komt dan ook op een goed moment, ik heb zin om volgend jaar te starten met een nieuwe uitdaging!” Het liefst ontwikkelt Daniëlle zich door in Controlling opdrachten. Daarbij spreken productielocaties haar erg aan. “De diverse groep collega’s die je dan om je heen hebt, met bijvoorbeeld een lab en een technische dienst, vind ik leuk. Heel anders dan een shared service center met alleen financials. Het fijne aan interimwerk is dat er twee organisaties achter je staan. Een interessante opdrachtgever én Finanxe. De masterclasses, finance collega’s en begeleiding vanuit HR, ik kan op twee plekken met vragen terecht. Tot nu toe biedt interimwerk mij alles wat ik ervan hoopte. Ik heb ontdekt dat de afwisseling, uitdagingen en het snelle schakelen van het interim vak echt goed bij me passen. Het is een heel goede keuze geweest!” 

Ik heb ontdekt dat de afwisseling, uitdagingen en het snelle schakelen van het interim vak echt goed bij me passen