Visma | Raet

Hoe wij klanten helpen maximaal te presteren - in gesprek met Bea Aardema van Visma | Raet

28 januari 2021

Logo-visma-raetAls eerste bedrijf dat HR-software in de cloud ontwikkelde, biedt Visma | Raet haar klanten een breed aanbod van HR-services. De afgelopen jaren ging er regelmatig via Finanxe een salarisadministrateur bij deze interessante organisatie aan de slag. Hoog tijd om in gesprek te gaan met Bea Aardema, Unitmanager van Visma | Raet in Drachten. Ze vertelt over de organisatie, het vinden van de juiste nieuwe collega en waarom haar gesprekken met klanten zo ontzettend belangrijk zijn.

Er moest veel gebeuren

Bea AardemaBea Aardema: “Visma | Raet ontzorgt met kennis, software en services. Sinds Raet in 2018 is overgenomen door het Noorse softwarebedrijf Visma, zijn daar ook cloudoplossingen op het gebied van finance bijgekomen. Zo bieden we onze klanten een heel breed dienstenpakket.” Bea is als Unitmanager HR Services verantwoordelijk voor de vestiging van Visma|Raet in Drachten, van waaruit drie  teams van salaris- en personeelsadministrateurs voor hun klanten aan de slag zijn.

 “In mijn functie is geen dag hetzelfde. Het loopt altijd anders dan ik had gepland.” Bea begon drie jaar geleden bij Visma | Raet en is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het team in Drachten. “Er moest operationeel veel gebeuren, maar inmiddels focus ik mij op tactische en strategische vraagstukken. Lange termijnplannen, budgetten, omzet en fte’s, trends en ontwikkelingen. Ik zit veel bij onze klanten en heb meetings met mijn managers. Maar ook bij een pittig gesprek met een medewerker ben ik aanwezig.”

Bea en haar team bedienen met name klanten uit de zakelijke markt, de zorg en de overheid. Gemeenten, waterbedrijven en energieleveranciers bijvoorbeeld. Bea: “Voor sommige klanten verzorgen we alleen de salarisadministratie, voor anderen ook de personeelsadministratie.” Elke maand werkt het team weer toe naar de uitbetaling van salarissen en wordt gezorgd voor de arbeidsovereenkomsten en mutaties. Veel processen zijn daarbij geautomatiseerd. De financiële dienstverlening van Visma | Raet, zoals bijvoorbeeld facturatie, wordt gecentraliseerd verzorgd vanuit Amersfoort.” 

Over Visma | Raet

Visma | Raet is marktleider in cloudoplossingen en daaraan gerelateerde services, met name op het gebied van HR-processen en salarisverwerking. Met haar software en services helpt Visma | Raet klanten om de juiste persoon op het juiste moment op de juiste plek te hebben. Visma | Raet en haar strategische partners bieden een geïntegreerd platform dat de waardeketen van haar klanten ondersteunt met relevante analytics en gebruikersbeheer. Gebruikers kunnen vanuit het Visma | Raet-platform op elk moment toegang krijgen tot de gewenste applicaties.

Visma | Raet is onderdeel van het Noorse Visma AS, marktleider in Scandinavië en behorend tot de top 10 van Europese business softwarehuizen. Visma AS heeft in totaal 1.000.000 klanten en 11000 medewerkers. Kijk voor meer informatie op: www.vismaraet.nl   

Zo snel mogelijk up and running

Visma RaetVisma | Raet focust op de mens. Proactief meedenken met de klant en adviseren, twee pijlers die een belangrijke kracht vormen. Bea vertelt: “Daarmee hebben we ook dit jaar veel voor onze klanten kunnen betekenen. Met name organisaties in de zorgsector staan door corona onder druk. We hebben gekeken wat wij extra kunnen doen om ze te ontlasten. Met het stijgende aantal patiënten bleek bijvoorbeeld inzet van extra personeel nodig in ziekenhuizen. Een belangrijke vraag daarbij was: hoe kunnen we jullie ondersteunen om nieuwe medewerkers zo snel mogelijk up and running te krijgen? Ook dat begint bij ons. Als er geen arbeidsovereenkomst is, loopt het proces vast. Wij zorgen dat we constant up-to-date zijn en paraat staan zodat bijvoorbeeld de toegang tot systemen snel geregeld kan worden. De intensieve samenwerking met onze klanten en de positieve bijdrage die we kunnen leveren heb ik als heel positief ervaren. Een positief gevoel, ondanks alle negativiteit afgelopen jaar.”

 

Salarisadministrateurs wisselen niet snel van baan

Het vinden van de juiste interne collega’s is voor Visma | Raet essentieel om een optimale service te blijven bieden. Bea vertelt dat het niet makkelijk is om goede personeels- en salarisadministrateurs te vinden. Zo is er geen volledige opleiding tot salarisadministrateur. Je kunt momenteel alleen een praktijkdiploma loonadministratie halen. Bea: “Ik werk dan ook nauw samen met het ROC Friese Poort in Drachten. Tijdens de opleiding bedrijfsadministratie wordt daar een module ‘Basiskennis loonadministratie’ aangeboden, zodat studenten gecertificeerd van school komen. Voor dit keuzedeel bieden wij stageplaatsen aan. Daarnaast is in september een groep trainees gestart die binnen Visma | Raet wordt opgeleid. Het is voor ons belangrijk om hierin te investeren. Salarisadministrateurs blijven over het algemeen wat langer op hun plek zitten. Het is een beetje generaliseren, maar het zijn geen mensen die snel van baan wisselen. Die ontwikkeling wordt door economische onzekerheden en de situatie rond corona alleen maar versterkt.”

Naast het investeren in jong talent, maakt Bea voor het werven van nieuwe collega’s gebruik van bureaus zoals Finanxe. Bea: “Natuurlijk proberen we zelf mensen te werven, maar zoals gezegd is dat niet makkelijk. Op een zeker moment heb ik de handjes wel nodig. In het noorden doe ik veel zaken met Finanxe en ik ben heel positief over onze samenwerking. Het is prettig als een bureau jouw business goed kent. Finanxe weet precies waar ik naar op zoek ben, kent de cultuur binnen Visma | Raet en kan daardoor de juiste mensen vinden.”

Talloze uitdagingen binnen Finance en HR

Visma | RaetAls financial heb je bij Visma | Raet veel mogelijkheden. Bea: “Je gaat aan de slag bij een van de grootste HR-spelers in de markt. Zeker als je op dat vlak verder wilt, liggen hier talloze uitdagingen. Visma | Raet biedt een inspirerende werkomgeving waar de klantvraag elke keer weer anders is. Wet- en regelgeving staan niet stil en daarmee blijven ook wij constant in beweging.” 

Het snel kunnen inspelen op vragen uit de markt blijft een belangrijk doel voor Visma | Raet. De organisatie groeit en is volop in ontwikkeling om klanten op alle fronten te kunnen bedienen. Bea: “De basis van onze organisatie ligt bij de vraag die klanten ons stellen. Daarom blijf ik dan ook doorlopend met ze in gesprek gaan. Hoe kunnen wij onze klanten helpen maximaal te presteren? Hoe zetten we technologie in om leidinggevenden nog meer ontlasten? Hoe kan je mensen laten doen waar ze goed in zijn? Bovendien is het vak van salarisadministrateur volop in verandering. Systemen nemen steeds meer taken over en administrateurs worden adviseurs. Ik werk in een boeiende omgeving binnen een mooi vakgebied. Ik ben trots op mijn organisatie, mijn team en de ontwikkeling die we samen doormaken!”