Wesley Voppen - Interim Finance Professional

Wesley Voppen in driekwart jaar Young Talent Program en twee heel verschillende opdrachtgevers: Energiewacht Groep & de gemeente Zwolle

9 oktober 2019

Wesley Voppen - Interim Finance ProfessionalWesley: “In februari 2019 startte ik als trainee bij Finanxe en tot nu toe bevalt dat erg goed! Na drie maanden bij de Energiewacht Groep ben ik inmiddels aan de slag bij de gemeente Zwolle. Ik woon in Wijhe en ga elke dag met de trein op en neer, soms zelfs op de fiets als ik daar zin in heb. Het leuke hier is dat ik erg vrij word gelaten, ik kan naast mijn eigen werkzaamheden ontdekken hoe finance hier georganiseerd wordt en veel leren.”

Hoe was je eerste opdracht, crediteurenbeheer bij de energiewacht groep? 

EnergieWacht"Bij de Energiewacht Groep verwerkte ik de inkoopfacturenstroom. De werkzaamheden had ik snel onder de knie en toen de collega die ik verving terugkwam ontstond er ruimte om ook andere zaken op te pakken. Erg leuk! Ik ben toen bijvoorbeeld gaan kijken hoe de boekingsgangen liepen binnen het administratieve systeem en hoe het proces beter ingericht zou kunnen worden. Mijn collega’s waren daar al actief mee bezig, een paar ogen van buitenaf zijn dan prettig! Interessant om daarmee bezig te zijn en de afdeling verder te helpen ontwikkelen.” 

 

En toen een tweede opdracht bij de gemeente Zwolle! Hoe ging dat?

"Tijdens mijn eerste gesprek bij de gemeente werd duidelijk dat ze op zoek waren naar iemand die met een frisse en kritische blik naar processen kon kijken en zichzelf daarin wil ontwikkelen. Dat sprak me aan, verbeteringen doorvoeren en processen efficiënter inrichten is iets dat mij voldoening geeft. Ik ben begonnen met een periode meewerken op de debiteuren- en crediteurenadministratie. Daar kreeg ik een goed beeld van hoe de processen zijn ingericht en hoe bepaalde zaken georganiseerd zijn. Toen één van mijn collega’s vertrok is besloten die werkzaamheden te verdelen onder verschillende andere collega’s. Daarmee kwamen er een aantal uitdagende taken bij mij terecht en kon ik een ander deel juist overdragen aan mijn collega’s.”

Als trainee wil je verder, stappen maken. Dit was daar een mooie kans voor!

Een winstgerichte serviceorganisatie en een gemeente: grote verschillen?

"Het zijn zeker twee heel verschillende organisaties, eigenlijk niet te vergelijken! De Energiewacht Groep werkt met strakke deadlines en de sfeer is vrij zakelijk. De gemeente Zwolle is een wat socialere organisatie, de sfeer is informeel en er is veel interesse in elkaar. Bij de Energiewacht Groep werkte ik in een klein team van zes collega’s waar je best een nauwe band opbouwt. Nu werk ik op een afdeling van 60 collega’s, dat is weer heel anders.”

 

Dat is gelijk het mooie van dit traineeship, je kunt kijken wat voor type organisatie je aanspreekt. Wil je onderdeel zijn van een klein team? Of vind je het juist leuk om in groot team te werken waar veel inhoudelijke kennis aanwezig is?

“Bij bedrijven heb je weinig te maken met subsidies terwijl dat bij de gemeente Zwolle een belangrijk onderdeel is. Ook de budgettering is belangrijk want met een vooraf vastgesteld budget moet een bepaald resultaat geleverd worden, zoals bijvoorbeeld onderhoud van een gebouw of het realiseren van een project. Je staat dichtbij de maatschappij als je bij een gemeente werkt en dat vind ik leuk. Dingen die gebeuren in de stad zoals de aanleg van een park, zie ik terug in mijn werkzaamheden.” 

Hoe zien jouw werkweken er op dit moment uit?

“Ik ben voornamelijk bezig met de controle op inhuur en de WKR om te voldoen aan de informatiebehoefte van de gemeenteraad. Bepaalde kosten kun je als organisatie met de werkkostenregeling (WKR) in een belastingvrije ruimte laten vallen. Als je bijvoorbeeld een loonsom van een miljoen hebt met een ton vrije ruimte kun je in die ton personeelsuitjes, jubilea en dat soort zaken laten vallen. Op het moment dat die ‘bak’ gevuld is betaal je over alles daarbuiten 80% heffing. En als een bloemetje niet als WKR is aangemerkt kun je daarvoor hoge boetes krijgen. Belangrijk dus om te controleren dat hierin alles juist geboekt wordt! Ik vind dat dit proces efficiënter kan en dat zijn mijn collega’s gelukkig met mij eens. We kunnen tijd besparen door fouten te verminderen en het proces anders in te richten.” 

Dit soort verbeteringen doorvoeren en processen efficiënter inrichten vind ik leuk om te doen en geeft me veel voldoening.

Hoe kun je in relatief korte tijd toch een beeld krijgen van hoe zo’n grote finance afdeling in elkaar zit? 

“Ik ga regelmatig met een collega zitten om te bespreken wat diegene doet en op welke manier. Het leuke hier is dat ik erg vrij wordt gelaten, ik ben niet alleen met mijn eigen werkzaamheden bezig maar krijg daarnaast de ruimte om te ontdekken en te leren. Zo lees ik (interne) stukken door of overleg ik over procesverbeteringen.  Ik denk dat ik 20% van mijn werkweek aan gesprekken besteed en de rest van de tijd achter de computer werk of stukken doorneem. Het is echt boeiend om de jaarrekening en begroting door te nemen, te zien hoe die in elkaar zit en hoe dingen bij een gemeente gedaan worden.” 

 

Waarom koos je eigenlijk voor een traineeship bij verschillende opdrachtgevers? 

“Na mijn studie HBO bedrijfseconomie startte ik met een premaster bedrijfskunde maar dat vond ik toch te theoretisch. Maar goed, wat wil ik dan? Vast in dienst bij een organisatie? Een traineeship? Finanxe biedt mij een mooie kans om te kijken wat er allemaal mogelijk is in de financiële wereld. Ik ben bij twee detacheringsbureaus op gesprek geweest maar het regionale netwerk bij Finanxe trok me over de streep. In de omgeving van mijn woonplaats mooie opdrachten uitvoeren, dat vind ik erg prettig. De consultants bij Finanxe willen mij echt helpen om beter te worden in mijn vakgebied en investeren in mijn ontwikkeling.” 

 

Naast het werk: hoe vind je de Finanxe Masterclasses?

Finanxe-Edit"We hebben de Gasunie bezocht en dat was erg leuk. Interessant om te zien hoe groot deze organisatie is en hoe ze omgaan met alle ontwikkelingen die er nu zijn op het gebied van gaswinning. Opvallend was dat zij ondanks het reorganiseren, hetzelfde werk met veel minder mensen kunnen doen, dan weet je dat zij goede zaken hebben gedaan.  De masterclass presenteren was ook nuttig. De manier waarop je iets presenteert doet echt veel, het kan de inhoud van je verhaal maken of breken. De feedback die ik kreeg op mijn eigen presentatie was waardevol. Het mooie is dat ik mijn presentatietechnieken in praktijk kan brengen want ik ga binnenkort een cursus geven aan collega’s buiten onze afdeling over het tijdschrijven in ons administratieve systeem. De Excel cursus door Wim van Vliet vond ik, naast dat het leuk was, de meest concreet toepasbare masterclass. Vooraf konden we vragen doorgeven en zo waren de resultaten gelijk op onze werkplek te gebruiken. Binnen de gemeente zijn ze ook enthousiast over de resultaten, ik ben aan het uitzoeken hoe we index vergelijken kunnen toepassen in plaats van verticaal zoeken. Ik kan onze interne Excel expert tips geven en er is sprake van een Excel cursus voor collega’s hier intern.” 

 

Hoe ben je bezig met je persoonlijke ontwikkeling?

“Wat betreft competenties liggen mijn leerdoelen op twee gebieden, ik zou stappen willen maken in mijn overtuigingskracht en wat minder afwachtend willen zijn. Als junior binnen een organisatie zijn er veel mensen die meer kennis hebben, maar ‘die jongen die net begonnen is’ kan ook echt goede ideeën hebben! 

 

Als je ideeën met enthousiasme en overtuigingskracht kunt overbrengen is de kans op succes veel groter. Daarin wil ik groeien

En soms ben ik nog iets te afwachtend en stel ik dingen uit: ‘daar loop ik straks wel even binnen’. Het is fijn dat de mogelijkheid er is om daarin begeleiding te krijgen vanuit Finanxe. Ik heb er tot nu toe nog geen gebruik van gemaakt, dat komt ook omdat ik graag zelfstandig dingen oplos… En natuurlijk heb ik mijn leidinggevende en collega’s binnen de gemeente die me inhoudelijk en met hun kennis van de organisatie goed kunnen helpen.” 

Wat zijn de ‘plussen’ van de gemeente Zwolle als opdrachtgever?

GemeenteZwolle“De gemeente Zwolle is een prettige werkgever. Het is een dynamische organisatie waar je veel groeimogelijkheden hebt. Ik kan mijn werktijden flexibel indelen en dat is fijn. De gemiddelde leeftijd ligt vrij hoog en er zijn veel mensen die lange tijd hun functie te beoefenen. Dat biedt mij als young professional de gelegenheid om met een frisse blik te kijken, kritisch te zijn en veranderingen voor te stellen. Daar staan ze hier zeker voor open, je krijgt de kans om dingen op te zetten en wordt serieus genomen.” 

 

Wat zijn je plannen de komende tijd?

“Tot eind januari blijf ik bij de gemeente Zwolle. Ik wil daar zoveel mogelijk zien en leren en breed kennis over finance binnen deze organisatie krijgen. In de toekomst zou ik richting business control willen groeien of leidinggevende willen worden van een (financiële) afdeling. De komende jaren wil ik de vaardigheden ontwikkelen om zo’n soort functie te gaan beoefenen. Deze jaren zijn belangrijk voor me, je kunt grote stappen maken en daar heb ik zin in!”