WIJ Groningen zoekt collega's

Wij Groningen zoekt een financial controller

12 mei 2020

Alle blogs

Voor deze vacature gaan wij in gesprek met Daniëlle Heijnen, manager Bedrijfsvoering en Financiën bij WIJ Groningen. Ze vertelt ons waarom het zo leuk is om bij deze bevlogen en jonge organisatie te werken en hoeveel impact haar afdeling kan maken. Want na een vliegende start is er nu veel aandacht voor structuur en processen, maar eerst vertellen we je iets meer de organisatie.

Een organisatie waarbij samenwerken essentieel is

WIJ Groningen zoekt een Financial ControllerBij WIJ Groningen werken we op het snijvlak van welzijn en zorg in de buurt. We adviseren en ondersteunen mensen in de gemeente Groningen om zelf grip te krijgen en te houden op hun leven. Als het kan met hulp van familie en vrienden van deze inwoners en dichtbij. We stimuleren dat inwoners hun talenten en mogelijkheden benutten en we versterken de sociale samenhang in de wijken. We jagen initiatieven van (groepen) inwoners aan, stimuleert de eigen kracht en draagt over zodra dit kan. Samen met inwoners, gemeentelijke gebiedsteams en maatschappelijke partners creëren we preventieve en collectieve activiteiten. WIJ Groningen verzorgt de indicering voor de Wmo en jeugdhulp en biedt lichte ondersteuning aan inwoners. WIJ-medewerkers ondersteunen inwoners bij het regie voeren over de zorg en ondersteuning die zij krijgen (casusregie).

De opdracht aan WIJ Groningen is omvangrijk en inhoudelijk breed. Samen met veel vrijwilligers en stagiairs gaan de bijna 500 medewerkers vanuit 14 WIJ-teams deze uitdaging aan.

WIJ Groningen is sinds begin 2018 een zelfstandige stichting met professionals die afkomstig zijn vanuit verschillende organisaties. We zijn een jonge en bevlogen organisatie met een maatschappelijke opdracht die het hart raakt van de bewoners van gemeente Groningen als ook ons eigen harten. Samenwerken is essentieel, zowel binnen onze eigen organisatie als ook met de gemeente en andere stakeholders.

Je kunt een hele zichtbare bijdrage leveren

Daniëlle - Manager Bedrijfsvoering en Financiën @ Wij GroningenDaniëlle vertelt: “Sinds vorig jaar mei ben ik bij WIJ Groningen op de sneltrein gestapt. In de rol van manager Bedrijfsvoering en Financiën. WIJ Groningen is een ultiem bevlogen en heel jonge organisatie met een fantastische en pittige maatschappelijke opgave. Waar mensen werken met het hart op de juiste plek en met veel creativiteit. Ik voelde bij mezelf de verbinding met de doelen en de beweging die WIJ Groningen in gang zet.

Mijn afdeling heeft een speciale rol in deze organisatie: het optimaal faciliteren van onze collega’s die werken in de primaire processen door ze te ondersteunen op gebied van financiën, informatie, huisvesting, facilities en ICT. En het management door hen te voorzien van de juiste stuurinformatie en advisering. Om dat te kunnen doen, hebben we structuur en fundamenten nodig. Als die niet geregeld zijn, missen we de verbinding met de organisatie, rennen we achter de feiten aan en blussen we alleen branden.

We zijn binnen Bedrijfsvoering nu met elkaar bezig om de teams te ontwikkelen en te werken aan de nodige structuur en fundamenten. Dat doen we door vooruit te kijken en ook te kijken naar waar we nu staan. Op die manier krijgen we onze ontwikkelopgave in beeld waarmee we aan de slag gaan.

WIJ GroningenHet mooie aan het werken bij mijn afdeling is dat alles wat je vanuit je professionaliteit en kennis ontwikkelt en aanbrengt aan structuur en processen, dat gelijk een enorme zichtbare bijdrage levert aan onze organisatie en de doelen waarvoor we staan."

Dit vraagt dus om een collega die, naast de nodige kennis en ervaring, het leuk vindt om te ontwikkelen en te professionaliseren.

Na een vliegende start, nu aandacht voor structuur en ontwikkeling

Daniëlle: "Ik denk dat onze organisatie zich nu op een nieuw punt in haar ontwikkeling bevindt. Na een vliegende start met volledige focus en inzet op de primaire processen, is nu ook aandacht voor structuur en doorontwikkeling van ondersteunende processen noodzakelijk. Immers om te kunnen blijven focussen op het primaire proces, is kwaliteit van ondersteuning essentieel. Hiervoor is het op dit moment op het gebied van financiën noodzakelijk om nog beter inzicht in de financiële situatie te hebben en nog meer inzet op beheersing van de financiële processen in te zetten. Om daarmee de kwaliteit van onze financiële cijfers te kunnen waarborgen. De financiële processen moeten hiervoor ontwikkeld dan wel beter ingericht en beheerst worden. We willen daarbij steeds kunnen aansluiten bij de ontwikkelingen in ons primaire proces.

We zoeken een financial controller die de basis die er nu ligt verder oppakt en uitbouwt naar een meer volwassen en solide variant, die voor ons een noodzakelijke bron biedt voor de nodige stuurinformatie. Dit vraagt dus om een collega die, naast de nodige kennis en ervaring, het leuk vindt om te ontwikkelen en te professionaliseren. En ook om iemand die dat in grote mate van zelfstandigheid kan doen. We hebben namelijk een smalle staf en de portefeuille Bedrijfsvoering is breed. Er is daarmee niet heel veel tijd voor inhoudelijke begeleiding en coaching vanuit het management."

Hoe is Finance binnen de organisatie georganiseerd

Wij Groningen zoekt een Financial Controller"Het jaarlijkse budget waar WIJ Groningen mee werkt met is circa € 30 miljoen. De kern van de stichting wordt gevormd door 14 wijkteams en 1 boven stedelijk werkend team. Met de gemeente Groningen heeft WIJ Groningen inhoudelijke afspraken gemaakt over de doelen die de stichting moet realiseren. De uitvoerende professionals worden daarbij ondersteund door het directieteam bestaande uit 5 WIJ-managers en een directeur bestuurder, een adjunct directeur, een manager HRM, een manager Bedrijfsvoering en Financiën en een bestuurssecretaris.

Het team financiën is onderdeel van de afdeling bedrijfsvoering waaronder tevens business control, facilitair, ICT, informatievoorziening en directiesecretariaat vallen. De afdeling bedrijfsvoering is momenteel in ontwikkeling om zich toekomstbestendig te maken. Dit houdt in dat ook de bijbehorende functies in ontwikkeling zijn.

Team Financiën bestaat vooralsnog uit een assistent controller en een financieel administratieve ondersteuner en de financial controller die we nu zoeken.

We zoeken een financial controller die een expert is op het gebied van financiën. Hij of zij ondersteunt directie en management bij het besturen en beheersen van de organisatie. Met name de financiële aspecten ervan. De financial controller coördineert de werkzaamheden op de financiële administratie, waarborgt de kwaliteit van de financiële cijfers, zorgt voor de jaarrekening en andere financiële rapportages, adviseert het management en directie v.w.b. financiële en fiscale aangelegenheden,  en is eerste aanspreekpunt voor de manager bedrijfsvoering."

We zoeken een financial controller die een expert is op het gebied van financiën. Hij of zij ondersteunt directie en management bij het besturen en beheersen van de organisatie.

Onze finance professional Arjen Kiers is als interim sinds vorig jaar zomer bij WIJ Groningen aan de slag gegaan. Hij is de aangewezen persoon om inhoudelijk meer over de functie te vertellen:

Arjen Kiers - Interim Finance Professional"De functie van financial controller bij WIJ Groningen is al groeiende ontstaan met de organisatie mee. In het begin was het voornamelijk het uitvoeren van opdrachten om processen binnen de financiële afdeling te verbeteren. Het taakpakket werd al snel uitgebreid met het uitwerken van de jaarrekening, fiscale vraagstukken, koppeling met de salarisadministratie en controle op de algehele financiële administratie. Er kwam steeds meer behoefte aan het verbeteren van het financiële proces binnen bedrijfsvoering. Nu het financiële proces steeds beter draait is het inzichtelijker geworden dat er meer inzet nodig is op financieel en fiscaal gebied om de kwaliteit te kunnen blijven waarborgen. De financiële controller binnen WIJ Groningen dient flexibel te kunnen zijn en ad/hoc vraagstukken snel en gedegen te kunnen oppakken. Daarnaast is het van belang dat het takenpakket niet uit het oog verloren wordt en de voortgang  daarvan bewaakt blijft. "

Communicatie is key

"De persoon moet communicatief sterk zijn, aangezien er veel overlegd en afgestemd moet worden met de verschillende afdelingen. Omdat WIJ Groningen nog een jonge organisatie is, zijn er nog voldoende leer- en verbeterpunten aanwezig, het proactief signaleren en oppakken is zeer gewenst en wordt ook aangemoedigd. Dat moet bij je passen. En het is belangrijk dat je een sociaal karakter hebt om goed bij de organisatie te kunnen passen."

 

Ben jij enthousiast geworden of wil je misschien nog wel meer weten?

Neem contact op met ons op