Als je in het diepe springt kom je er heus wel weer uit - Bastiaan Meijer - RUG

Als je in het diepe springt kom je er heus wel weer uit

3 maart 2021

Bastiaan, Judith en Jeroen. Junior, medior en senior interim financials. Alle drie allergisch voor routinewerk en op zoek naar uitdaging. Alle drie interim financial bij Finanxe. Én alle drie in opdracht bij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Vandaag aan het woord: Bastiaan Meijer. Nog steeds vanuit zijn studentenhuis op de fiets naar de RUG, maar wel in een heel andere rol! Inmiddels is hij een paar maanden op weg. Hoe staat het ervoor? Hoe ziet zo’n eerste opdracht als junior financial eruit?

Aangenaam!

Bastiaan Meijer

Bastiaan Meijer

25 jaar

Woont met zijn vriendin in Groningen in een gezellig jarendertighuis

Interim professional sinds november 2020

Snel en zelfstandig werken

Vanuit een Gronings grachtenpand met zes slaapkamers én een aantal huisgenoten werkt Bastiaan momenteel als assistent (project)controller. En dat bevalt hem erg goed vertelt hij. 
“Ik werk voor de Faculty of Science & Engineering, de bèta kant van de universiteit. Het is super interessant wat hier gebeurd qua wetenschapsprojecten. Onderzoeken naar medicijnen bijvoorbeeld.” Bastiaan biedt op allerlei vlakken ondersteuning aan de financial controllers van de RUG. “De uitdaging zit ’m voor mij in de snelheid en zelfstandigheid waarmee ik mijn werk moet doen. Soms valt alles gelijk op z’n plaats en soms is het ingewikkeld, moet je zelf goed nadenken en koppelingen zoeken. Eigenlijk is het net als tijdens je studie, je wordt af en toe in het diepe gegooid. Succes en maak er maar iets van.”

Achterstanden door implementatie AFAS

Druk, maar leuk: Bastiaans houdt zich bezig met de jaarafsluiting en voorbereidingen voor de accountantscontrole. Interim collega Jeroen vertelt hier volgende week meer over, door de overstap naar AFAS ontstonden achterstanden en diverse Finanxe collega’s dragen hun steentje bij om die weg te werken. Bastiaan neemt verschillende taken over, het is net waar de prioriteit ligt. Ook springt hij in voor een collega met zwangerschapsverlof. “Het contact met allerlei verschillende collega’s vind ik erg leuk. De financiële tak van de RUG is al groot, maar ik spreek ook professoren en andere wetenschappers. Finanxe collega Judith Komrij ken ik al sinds mijn studie, ook haar spreek ik regelmatig. Superleuk om met zo’n diverse groep mensen te werken.

Je moet in het diepe springen

Opdrachten doen waar hij nog niet zo goed in is, dat trekt Bastiaan. “Het is een beetje een cliché, ‘stap uit je comfortzone en probeer nieuwe dingen’. Maar ik heb de afgelopen jaren ervaren dat je dat echt moet doen. Naast mijn studie ben ik bijvoorbeeld met programmeren bezig geweest. Finance en IT groeien steeds meer naar elkaar en die kant van het vak heeft mijn interesse. Maar ook een half jaar studeren in Spanje bracht me (naast een toffe ervaring, veel vrienden en social skills) het besef dat je niet bang hoeft te zijn om iets nieuws aan te gaan. Sterker nog: je moet nieuwe dingen proberen om jezelf te ontwikkelen. Als je in het diepe springt kom je er heus wel weer uit!” 

Zin om dingen te verbeteren

Voor Bastiaan mogen we op zoek naar uitdagende functies dus, waar hij lekker de diepte in kan duiken. Een adviesrol die te maken heeft met de corebusiness van een bedrijf, dat lijkt hem wel wat. “Ik houd van een dynamische omgeving en een beetje druk erop. De hoeveelheid handwerk die ik tegenkom verbaast me regelmatig. Dat kan toch veel sneller en efficiënter denk ik dan? Als mijn taak binnen een uur is afgerond en collega’s zijn verbaasd over de snelheid. Dan is er met een andere werkwijze blijkbaar winst te behalen. Een functie waarin ik op grotere schaal verbeteringen kan doorvoeren lijkt me heel vet.” Dat sluit ook uitstekend aan op de Master Finance die Bastiaan volgde. De theorie van financiële instrumenten en bedrijfsleiding. Organiseren en adviseren om zo tot de beste beslissingen te komen. “Met een kritische blik kijken en oplossingen realiseren. Dat maakt dit vak interessant vind ik, je gaat de diepte in. Ik heb superveel zin om mij de komende jaren in die richting te ontwikkelen.”  

Een functie waarin ik op grotere schaal verbeteringen kan doorvoeren lijkt me heel vet

Getwijfeld over interimwerk 

Het switchen tussen verschillende opdrachtgevers is natuurlijk dé reden om voor interimwerk te kiezen. Maar, voor Bastiaan was het ook een twijfelpunt. Past dat nou echt bij me? “Het bouwen aan je netwerk, binnenkijken bij organisaties, de afwisseling en ontdekken wat bij je past. Dat zijn de redenen waarom ik koos voor interimwerk. Maar toch leek het me ook spannend om steeds opnieuw ergens ingewerkt te worden en je plek te vinden.” Van Koen Hogeboom, (Ook Finanxer en bekende van Bastiaan) krijgt hij regelmatig een update. “Koen volgde qua studie hetzelfde traject als ik, maar loopt precies een jaar voor. Een handige vraagbaak voor mij! Hij vertelde steeds positieve verhalen en dat wakkerde mijn nieuwsgierigheid aan. Op dit moment ben ik heel blij met mijn keuze! Ik zit goed, Finanxe is een hele leuke club en ik heb hier allerlei mogelijkheden.”