Dennis Groen 2

Dennis Groen over Obstacle Course Racing

8 november 2021

Tijgeren door de modder, klimmen over hindernissen, rennen, klauteren en met de armen om elkaars schouders zwart van de modder de finish over rennen. Ze worden al jarenlang steeds populairder: obstacle runs. Maar wist je dat er veel meer achter deze sport schuilt? Dat je OCR (Obstacle Course Racing) in competitievorm kunt beoefenen, dat er EK’s en WK’s zijn én dat onze Finanxer Dennis Groen er supergoed in is?
 

Van apenpak naar EK

Dennis: “Eigenlijk weet bijna niemand dat er zo’n wereld achter zit. We kennen het van de apenpakken en vrijgezellenfeesten of een keer met je collega’s rennen. Zo begon het bij mij ook. Maar de sport groeit enorm, er zijn prachtige wedstrijden en een toffe competitie.” Zijn eerste fun-run vond Dennis zo leuk dat al snel een tweede volgde. “Zo rolde ik erin. Inmiddels loop ik elke paar weken een wedstrijd en train ik bijna dagelijks.”

Dennis Groen 3Dennis is inmiddels zeven jaar verslaafd aan OCR en kan zich meten met de Europese subtop. Hij deelt de passie voor deze sport met zijn vriendin die deze zomer tweede werd op het EK in Zwitserland!


 

Vikingen, Titanen en Spartanen

Spartan Race is een grote partij die over de hele wereld wedstrijden organiseert. Je kunt ze kennen van de series op Discovery. In Nederland, België en Duitsland organiseert Strong Viking veel wedstrijden en een eigen competitie, de OCR series. Die zeven wedstrijden in het jaar loop ik zelf ook.

De sport OCR heeft een EK en WK, tijdens competitiewedstrijden en Spartans kun je je daarvoor kwalificeren. Inmiddels is er ook een wereldwijde overkoepelende bond.”

Apekooien voor volwassenen

OCR is apekooien voor volwassenen vertelt Dennis. “Trainen voelt niet als trainen maar gewoon als lol hebben! Overdag in je nette kleren en in het weekend lekker in de modder. Heerlijk!” Bij OCR leg je al hardlopend een parcours af en kom je onderweg allerlei obstakels tegen. Touwnetten, houten muren of moddersloten. Dennis loopt wedstrijden van 19 tot 23 kilometer. “Hardlopen is belangrijk dus daar train ik veel op. Maar ook technisch klimmen met technieken uit de survivalrun zoals touwklimmen en monkeybars. Je moet zo snel en zo slim mogelijk door de obstakels heen. Ook krachttraining is belangrijk. In Staphorst is een sportschool met faciliteiten specifiek voor OCR.”

Hele dag achter de computer

De hele dag achter een bureau zitten, het is eigenlijk niks voor Dennis. “Ik heb echt een topberoep gekozen, haha! Nee hoor, het werken als interim financial bevalt me ontzettend goed en ik heb een boeiende opdracht bij Friesland Campina. Maar het is wel echt belangrijk voor me om naast mijn werk ook veel te sporten. Een tegenhanger en uitlaatklep waarin ik mijn energie kwijt kan. OCR is met rennen, klimmen, kruipen en zwemmen ontzettend dynamisch en super functioneel. Je traint je hele lichaam zowel conditioneel als op kracht. Ik ben in geen van de onderdelen een uitblinker, maar in elk onderdeel best goed. Daarmee kom ik op totaalniveau lekker mee.”


Dennis Groen 1

Niet hard trainen maar slim trainen

“Vaak hoor ik mensen trots zijn op hard trainen. ‘Zelfs als ik moe ben ga ik naar de sportschool’, het is soort van stoer om pijn te hebben. Terwijl het voor je lichaam en prestaties juist helemaal niet goed is om over de grens te gaan.

Ik ben zelf voorstander van slim trainen. Je verdiepen in verschillende soorten trainingen, voeding en de juiste hoeveelheid rust. Als ik elke dag als een malle ga hardlopen heb ik binnen no time blessures. Maar door slim te trainen ben ik het afgelopen jaar op de halve marathon 20 minuten sneller gaan lopen, naar 1:25.” In 2019 kwam Dennis uit op een WK en dit jaar is hij gekwalificeerd voor een EK, het gaat lekker! Een podiumplek zit er niet in vertelt hij, want de top OCR-sporters lopen echt verschrikkelijk hard. “Maar stijgen op de ranglijst bij grote internationale wedstrijden vind ik heel tof!”

Rennen over de toppen van de Alpen 

Wedstrijden op mooie locaties in de natuur, daar geniet hij het meest van. “In september liep ik in Zwitserland een Spartan Race. Je loopt over de toppen van de bergen met schitterende uitzichten over de Alpen, dat geeft echt een kick. En onderweg nog wat obstakels om lekker te klimmenJ” Zo’n tien keer per jaar loopt Dennis een wedstrijd in Frankrijk, Zwitserland, België, Duitsland of Engeland. “Het EK van 2022 is in Italië, dat lijkt me ook heel tof.”

 

Discipline en gedrevenheid

OCR is een mooie tegenhanger van het werken achter de computer en gelukkig goed te combineren met werk. “Je kunt het bij deze sport zo gek maken als je zelf wilt. Bij mij is dat behoorlijk gek, ik wil zoveel mogelijk trainen en in die zin beperkt mijn werk me altijd een beetje. Het scheelt dat ik ontzettend gedisciplineerd ben. Een trainingsschema voor twintig weken volg ik tot op de letter nauwkeurig.” Naast discipline moet je een bepaalde gedrevenheid hebben om steeds een stap verder te gaan en de energie straalt er vanaf bij Dennis. “Mijn doel is om me te blijven meten met die subtop, om zo goed mogelijk te worden, zo hard mogelijk te lopen. En om ondertussen heel veel lol te hebben! Ik kan echt iedereen aanraden om OCR een keer te proberen, het is zo leuk. Trek je oude hardloopschoenen aan en doe een keer mee met een run!”

Dennis Groen 4