VMI Banner

Hightech machineproducent VMI uit Epe zoekt finance collega's

10 november 2021

Siebren Kooistra en Wilfred Beltman vertellen je meer over de inhoud van deze functies en waarom VMI zo’n fijne organisatie is om voor te werken. Kort samengevat: uitdagende banen bij een professioneel en sociaal bedrijf met een product van wereldfaam!

Hightech machineproducent VMI uit Epe zoekt een Controller (focus R&D) en drie Trade Finance & Sales Administration Officers.

Group Controller Siebren werkt al twintig jaar bij VMI. “Als manager van het team Controlling ben ik verantwoordelijk voor de accounting en reporting van al onze vestigingen. Voor mijn afdeling zoek ik een controller die zich met name op R&D zal focussen.” Zijn collega Manager Trade Finance & Sales Administration Wilfred werkt sinds 2014 bij VMI. “De rol van Trade Finance is om de risico’s van verkoopcontracten in kaart te brengen. VMI groeit en daarmee is er ruimte voor een extra collega, maar ik anticipeer ook op twee aanstaande pensioneringen. Ik zoek dan ook drie nieuwe collega’s!” 

 

Wereldmarktleider

VMI bouwt hightech machines voor verschillende branches, maar ‘Tire’ is met afstand de grootste productgroep. Siebren: “We zijn wereldmarktleider in het produceren van machines waarmee je auto- en vrachtwagenbanden maakt. Die worden verkocht aan alle grote bandenproducenten. Het zijn hightech machines die we volledig zelf engineeren, bouwen, verkopen, installeren en servicen.” 

VMI Group

  • Produceert hightech machines voor banden, rubber, blik en de farmaceutische en persoonlijke verzorgingsindustrie.
  • Meer dan 1600 werknemers wereldwijd, hoofdkantoor in Epe.
  • Productiefaciliteiten in Nederland, Duitsland, Polen, Amerika, China en Brazilië.
  • Dochteronderneming van de beursgenoteerde TKH Group NV.
     

VMI Banner vacature


Topkwaliteit 

R&D is van levensbelang voor VMI, er werken zo’n 120 mensen op deze afdeling en er gaan miljoenen in om. Siebren: “Onze machines zijn duurder en beter dan die van onze concurrenten. Inzetten op R&D is voor ons dé manier om hen voor te blijven.” Wilfred: “Bij VMI moet het écht goed zijn, die mentaliteit zie je in het hele bedrijf terug.”


Een luidruchtige afdeling
“Er werken hier over het algemeen serieuze en gedreven mensen. De sfeer is goed. Van andere afdelingen krijg ik weleens te horen dat de afdeling Accounting wat overlast veroorzaakt doordat we nogal luidruchtig zijn. Dat gebeurt altijd met een knipoog hoor, we worden gezien als een gezellige afdeling en zo ervaar ik het ook. Er is veel vertrouwen onderling, we maken lol met elkaar, delen ook privézaken. Dat vind ik persoonlijk heel belangrijk. Werken is belangrijk, maar ik vind het prettig als collega’s ook andere zaken met elkaar kunnen en willen delen. Je diepste geheimen hoef je trouwens niet op tafel te leggen hoor, haha. Misschien goed dat ik dat nog wel even benoem.”


Flinke groei

De afgelopen tien jaar verviervoudigde de omzet van VMI. Siebren: “Toen ik hier begon werkten er 250 mensen, inmiddels zitten we in Epe inclusief inleenkrachten al op 900 man. Het mooie is dat je nog steeds de cultuur proeft van het familiebedrijf dat we van oorsprong zijn. Een gemoedelijke, professionele sfeer zonder ellebogenwerk of politieke spelletjes, samen lossen we problemen op.” Wilfred: “Ons pand staat net buiten Epe in een prachtige groene omgeving tussen de weilanden. In de middagpauze wandelen we vaak gezamenlijk een rondje, je zit hier niet alleen achter je computer een boterham te eten.”

 

VMI vacature exclusief

Team Finance

Onder de CFO van VMI hangen vier finance teams, in totaal zo’n dertig collega’s. Samen ondersteunen zij het hele bedrijfsproces, van offerte tot aftercare. Dat begint bij team Cost Estimation, waar de 

technische en commerciële kant van projecten begroot wordt. In samenwerking met collega’s van Sales wordt een potentiele order opgesteld die aan allerlei voorwaarden moet voldoen. Precies de expertise van team Trade Finance. Wanneer de order uiteindelijk definitief wordt gaat de productie van start. Het Controlling team van Siebren is aan zet om het proces te bewaken en te kijken of alles binnen de gestelde kaders blijft. Na uitlevering verzorgt Trade Finance de facturering en verwerkt de afdeling Finance de betaling en alle andere kosten in de boekhouding. Ook verzorgen zij rapportages, maand- en jaarafsluitingen en zorgen ze dat projecten worden afgesloten. Daarmee is de cirkel rond!

 

Topkwaliteit en toch gemoedelijk – de perfecte combinatie

Een state of the art bedrijf aan de bovenkant van de maakindustrie in Nederland met toch een sociale, gemoedelijke sfeer. Volgens beide mannen is die combinatie hét pluspunt van VMI. Siebren: “Je mag hier fouten maken en er zijn geen dubbele agenda’s, daar houd ik van.” Wilfred: “We spelen Champions League, elke dag weer, al heel lang! Daar zijn we trots op en dat voel je. En toch kijken we naar elkaar om en staan we voor elkaar klaar. VMI is gewoon een hartstikke leuk bedrijf om te werken!”

De vacaturesTrade Finance & Sales Administration Officer

3 vacatures

Wilfred: “Onze rol is om financiële risico’s voor VMI zoveel mogelijk in te dekken. Als afdeling zijn wij daarom van begin tot eind betrokken bij alle orders en dat maakt ons werk heel dynamisch. Met de pensionering van twee collega’s verdwijnt waardevolle ervaring uit mijn team. Daarom zoek ik minimaal één en liefst twee mensen die gedegen ervaring hebben in een vergelijkbare functie, binnen de industrie én binnen trade finance. Daarnaast breiden we het team graag uit met nog een collega, die minder specifieke ervaring hoeft te hebben.”


Taken
“Van afspraken over betalingscondities en kredietverzekeringen tot het aanmaken van de order in ons systeem en de eerste downpaymentfactuur. Het proces dat wij ondersteunen kan twee weken maar ook twee maanden duren en is een samenspel met collega’s van allerlei afdelingen: verkoop, projectleiding, begroting, planning en soms engineering en inkoop. VMI verkoopt machines van miljoenen euro’s en doet zaken met klanten over de hele wereld, je kunt wel nagaan dat het belangrijk is om te zorgen dat de financiële risico’s bij deze orders acceptabel zijn. Dit realiseren we o.a. door gebruikt te maken van Letters of Credit en Bankgaranties. Als alle handtekeningen op het orderacceptatieprotocol verzameld zijn is Trade Finance verantwoordelijk voor het vrijgeven van de order.”


Zorgvuldig en communicatief sterk
“Nauwkeurigheid is belangrijk en we zoeken daarnaast een standvastig persoon die zijn standpunt goed over de bühne brengt én zich kan inleven in het standpunt van collega’s. Met drie nieuwe collega’s erbij zijn we in totaal met vijf en gaan we eigenlijk een nieuw team bouwen. Enthousiasme en frisse ideeën zijn heel welkom! We zijn een afdeling in het hart van de organisatie, daar waar de orders gescoord worden en het succes van VMI mede bepaald wordt. Als je daar enthousiast van wordt ga ik graag met je in gesprek!”


Klik hier voor de volledige vacature


Controller

Focus R&D
 

Siebren: “Team Finance bestaat uit twee projectcontrollers en een finance manager. Een derde controllersfunctie met een focus op R&D werd twee jaar geleden in het leven geroepen, maar helaas viel deze collega uit door ziekte. Inmiddels zijn we echt toe aan een professionaliseringsslag. We focussen vooral op onze honderden klantprojecten, maar R&D projecten krijgen minder aandacht en dat klopt niet. We willen de financiële structuren binnen R&D verder professionaliseren. Daarnaast starten we in 2022 met de overstap naar een nieuw ERP pakket. Een meerjaren-megaproject waar veel tijd in gaat zitten. Ook buiten R&D control liggen er dan ook allerlei taken voor onze nieuwe collega.”
 

Grip op projecten
“Meer inzicht, proactief adviseren, business case analyses en PowerBI. Grip houden op de projecten, daar gaat het om. Daarbij is een cultuuromslag nodig. Natuurlijk zijn R&D managers vooral gericht op de technische inhoud, maar voor het financiële aspect moet ook verantwoordelijkheid gedragen worden. Als organisatie mogen wij R&D activeren op de balans, daarmee kan de winst gestuurd worden. Het is daarom een belangrijk aandachtspunt bij accountantscontroles en ook op dat gebied liggen er taken. Als controller zit je een deel van de tijd bij je finance collega’s maar ook een aantal dagen bij R&D.”

Zelfstandig, initiatiefrijk, down to earth
“De functie is nooit helemaal uitgekristalliseerd en biedt volop ruimte voor eigen initiatief. Naast de juiste skills is het belangrijk dat iemand binnen ons team en onze organisatie past. Down to earth, no nonsens en een open en gemoedelijke sfeer. De deur staat altijd open voor vragen en overleg, maar je moet zelfstandig kunnen werken. Zelf zie ik dit echt als een wereldbaan, een prachtige kans om je te ontwikkelen bij een fantastische werkgever!”Klik hier voor de volledige vacature

Circlex Jeroen Ouwerling

 

 

Heb jij zin om aan de slag te gaan als bij VMI in Epe?
 

Neem contact op met Jeroen Ouwerling via 06-82063753 of