Jeuk van routinematig werk - Jeroen Meesterberends - RUG

Jeuk van routinematig werk

17 maart 2021

Bastiaan, Judith en Jeroen. Junior, medior en senior interim financials. Alle drie allergisch voor routinewerk en op zoek naar uitdaging. Alle drie interim financial bij Finanxe. Én alle drie in opdracht bij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Vandaag aan het woord: Jeroen Meesterberends. Een ervaren, sociale financial die elke paar jaar van baan wisselde en nu als interim professional de uitdaging zoekt.

Aangenaam!

Jeroen Meesterberends - Interim Finance ProfessionalJeroen Meesterberends 

36 jaar

Woont met zijn vrouw en twee kinderen in Dalfsen

Interim professional sinds augustus 2020

Net als zijn collega Judith begint het bij Jeroen te jeuken als zijn werk routine wordt. Daarom wisselde hij elke twee à drie jaar van baan. “De afgelopen tien jaar had ik allerlei verschillende controlling functies, business-, concern-, financial- en project control. Regelmatig switchte ik van werkgever, maar het interimvak heeft me ook altijd getrokken. In 2020 besloot ik de stap te zetten. Heel leuk dat mijn eerste opdracht bij de RUG is, waar ik zelf economie studeerde!”

Verantwoording afleggen aan subsidieverstrekkers

Het is raar om vanuit huis te starten vertelt Jeroen, je kent de mensen en het systeem niet. Maar, een beetje uitdaging gaat hij niet uit de weg. “De eerste dagen denk je, hoe ga ik dit in vredesnaam onder de knie krijgen? En een paar dagen later zit je er helemaal in.”
Jeroen draait mee in het team van controllers van de Faculteit Rechten en de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen. Onderzoeken die hoogleraren en promovendi van de RUG uitvoeren worden vaak gefinancierd vanuit subsidies. Verantwoording daarover is een belangrijk onderdeel van het werk van de controllers. Waaraan wordt het geld besteed? Jeroen: “Als projectcontroller ben je betrokken vanaf het moment dat de subsidie binnenkomt tot het eind van het project.” 

Overstap naar AFAS – veel extra werk

Begin 2020 stapte de RUG over op AFAS. Een flink project! Jeroen: “Als organisatie moet je zo’n nieuw systeem leren kennen. De kinderziektes moeten eruit en alles komt bovenop het reguliere werk.” Daarom springen Jeroen en een aantal andere Finanxe collega’s (waaronder Judith en Bastiaan) bij. “We helpen bijvoorbeeld bij het inzichtelijk maken van de status van lopende projecten. Maar ook afgeronde projecten brengen we financieel goed in kaart, zowel in het systeem van de RUG als richting subsidieverstrekkers.” Jeroen maakt zich dingen snel eigen en dat is prettig in deze drukke periode. Iedereen werkt hard aan de afsluiting van het boekjaar 2020. “Ondersteuning bieden als er een berg werkt ligt, dat is prettig. Doordat ik inhoudelijk bezig ben kan ik me echt focussen. De uitdaging voor mij is om onder druk, in korte tijd me dingen eigen te maken. Veel werk, deadlines en snelle slagen maken. Persoonlijk vind ik dat heel prettig want daar leer ik het meeste van.” 

Veel werk, deadlines en snelle slagen maken. Persoonlijk vind ik dat heel prettig want daar leer ik het meeste van

Alle ERP pakketten lijken op elkaar

Ervaring met AFAS is handig, maar niet essentieel vertelt Jeroen. “In de basis lijken ERP pakketten wel op elkaar, er zit veel overlap in. De structuur van een project is in wezen ook overal hetzelfde. Ik ben in deze functie blij met de werkervaring die ik als projectcontroller bij Achmea en Vitens heb opgedaan. Hoe schrijf je een project, hoe dien je in, hoe werkt het met toekennen van subsidies en wat zijn de eisen. Je weet een beetje hoe de hazen lopen en ook wat je eigen sterke en minder sterke punten zijn.”

De uitdaging: teamwork skills 

Hoe laat je als interim teamlid zien dat je er bent om mensen te helpen? Hoe zorg je dat collega’s je vertrouwen? Naast de inhoudelijk uitdaging is Jeroen zich bewust van zijn rol als tijdelijke collega binnen een team. Bereid zijn om jezelf aan te passen en langzamerhand meer invloed uitoefenen, dat is zijn strategie. “Op een respectvolle manier ergens binnenkomen is noodzakelijk om een goede samenwerking te creëren. ‘Ik weet het wel en ik ga het op mijn manier doen’, dat past niet bij mij. Ik voeg me eerst naar de werkwijze van het team en ga vervolgens mijn kennis en ervaring inzetten om verbeteringen te realiseren. Wat zou ik prettig vinden als ik aan andere kant van de tafel zat? Die vraag heb ik in mijn achterhoofd.” 

It’s all about people skills! Als interim financial werk je steeds met wisselende collega’s. Mensen die heel makkelijk in de omgang zijn en anderen die minder makkelijk contact maken. Jeroen: “Je moet goed aftasten en mensen in hun waarde laten. De manier waarop je binnenkomt bepaalt mede hoe succesvol je kunt zijn.”

Je voelt je heel snel onderdeel van het team, je staat er niet buiten

Je staat er niet buiten 

Jeroens belangrijkste boodschap voor iedereen die overweegt interimwerk te gaan doen is: je voelt je heel snel onderdeel van het team, je staat er niet buiten. Jeroen: “Voordat ik begon dacht ik wel eens dat je er niet echt bij zou horen. Maar dat is totaal niet het geval! Als ik collega’s bel voelt het gewoon alsof ze mijn ‘vaste’ collega’s zijn. Ik zit er nog maar net, toch is het alsof ik er al twee jaar werk. Daar ben ik blij mee, want dat menselijke aspect van werk vind ik belangrijk. Kortom, een heel positieve eerste indruk en een toffe eerste opdracht. Ik ben blij met deze stap en heb zin in wat er op mijn pad gaat komen!”