Weg met de verveling – uitdagende interim opdracht JudithKomrij

Weg met de verveling – uitdagende interim opdracht

24 februari 2021

Bastiaan, Judith en Jeroen. Junior, medior en senior interim financials. Alle drie allergisch voor routinewerk en op zoek naar uitdaging. Alle drie interim financial bij Finanxe. Én alle drie in opdracht bij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Vandaag aan het woord: Judith Komrij. Als zij haar werk onder de knie heeft slaat de verveling toe… Een goede reden om te kiezen voor de afwisseling van interimwerk. Judith vertelt over het eigenaarschap van cijfers, de controller van de toekomst en haar eigen plannen voor de toekomst. 

Aangenaam!

Judith Komrij AchtergrondJudith Komrij

26 jaar

Woont met haar vriend in Roden

Interim professional sinds augustus 2020

 

Veel uitdaging nodig

“Ik ben iemand die veel uitdaging nodig heeft, dat geeft me energie. In combinatie met de zoektocht naar wat echt bij me past switchte ik de afgelopen jaren af en toe van werkgever. In augustus 2020 ben ik als interimmer gestart bij Finanxe en dat is eigenlijk de perfecte oplossing voor mij! Eén werkgever, maar wel om de zoveel tijd een nieuwe uitdaging.”

Vertrouwen

En tot nu toe pakt haar keuze goed uit, vertelt Judith. Net als interim collega’s Bastiaan en Jeroen werkt ze bij de Rijksuniversiteit Groningen, als financial/project controller. “Mijn opdracht is verlengd, tof dat ik het vertrouwen krijg en nog een tijdje kan blijven.” De RUG staat ook echt voor vertrouwen en vrijheid vertelt Judith, je mag er je eigen ding doen. “Zelf vind ik dat heel prettig werken.”

Twijfelfactor

Zonder enige support in het diepe gegooid worden, dat was vooraf Judiths grootste angst. “Zoiets van: ‘alsjeblieft, hier is je opdracht, succes ermee.’ Voor mij was dat echt een belangrijke twijfelfactor. Gelukkig blijkt de praktijk heel anders te zijn. Vanuit Finanxe word ik echt goed begeleid, de dames van HR bellen regelmatig om te vragen hoe het gaat. Daarnaast worden er activiteiten georganiseerd. Masterclasses bijvoorbeeld, waar ik niet alleen mijzelf ontwikkel maar ook mijn Finanxe collega’s ontmoet. Een andere grote plus vind ik dat de consultants van Finanxe een opdracht hebben gezocht die echt bij mij past. En ik krijg na een half jaar werken al de kans om een Master in Controlling te starten aan Neyenrode. Ook heel tof!” 

Inhoud werk

Qua werk is het begin 2021 lekker chaotisch vertelt Judith. Richting de jaarafsluiting is het flink doorpakken. Judith is project- en financial controller (een beetje van beiden) voor het Centrum Informatie Technologie, de ICT-dienst van de RUG. Ze beheert de geldstroom van projecten die door het college van bestuur van de RUG worden gefinancierd en een aantal externe subsidieprojecten. “Daarnaast heb ik een nieuwe maandrapportage voor 2021 ontwikkeld. Dat betekende veel om tafel met de managers en financiële collega’s. Wat is handig? Wat vinden finance collega’s die er uiteindelijk mee werken prettig? Met daarnaast wat uitzoek-klussen zijn mijn dagen goed gevuld.” 

Eigenaarschap ligt bij managers

“Wat ik hier voornamelijk heb geleerd is hoe belangrijk het is om in gesprek te gaan. Met de domeinmanagers om tafel, de cijfers bespreken en dingen voor ze uitzoeken. Heel concreet deze collega’s vanuit finance verder helpen. Het eigenaarschap van de cijfers hoort daar waar het werk wordt uitgevoerd, op die afdelingen.” Een maandelijkse meeting is daarom essentieel vertelt Judith. Hoe is het gegaan? Waren er bijzonderheden? Het zijn overleggen waar Judith veel van leert en die ze erg leuk vindt. Niet alleen met de cijfers zelf bezig zijn, maar in gesprek gaan over het proces en de overwegingen daarachter. Judith: “Die kant wil ik ook op als ik kijk naar mijn werk de komende jaren.” 

De controller van de toekomst is niet alleen ‘blauw’

Voor een rol waarin de mens en de business achter de cijfers centraal staan heb je goede social skills nodig vertelt Judith. “Ik heb sowieso het idee dat het sociale aspect van het vak steeds belangrijker wordt. Financials zijn vaak, als je de kleurentypologie gebruikt, blauw. Maar bij Finanxe letten ze er echt op dat je ook de sociale skills hebt.” Onlangs schreven collega's een whitepaper waarin dat mooi staat beschreven. De controller van de toekomst is een adviseur en heeft adviserende skills nodig. “In mijn werk zie ik dat terug, je moet je finance kennis over kunnen dragen en dat vind ik leuk om te doen. In mijn vrije tijd geef ik bijvoorbeeld ook bijles. Mijn kennis over economie of financieel management overdragen op een manier dat een ander het snapt. Mensen meekrijgen in je verhaal, dat is tof. Ik heb zin om daar de komende jaren steeds beter in te worden!” 

IK HEB HET IDEE DAT HET SOCIALE ASPECT VAN HET VAK STEEDS BELANGRIJKER WORDT