Geldtrommel blauw

7 tips om salarisverhoging te vragen (en te krijgen)

30 november 2017

Alle blogs

#dtv, durf te vragen. Vragen is soms moeilijk, bijvoorbeeld als het gaat om salarisverhoging, terwijl een passend salaris  voor veel mensen een belangrijke reden is om voor een baan te kiezen. Vind jij dat je dat je een hogere beloning voor je werkzaamheden verdient maar weet je niet hoe je dat aan moet pakken? Check deze tips en ontdek waar, wanneer en hoe jij een salarisverhoging kunt realiseren. 

Vaak zijn salarissen in een cao vastgelegd en is voor jouw functie een salarisschaal vastgesteld, een reeks van bedragen met een minimum- en maximum. Als je goed functioneert schuif je elk jaar 1 stapje omhoog tot je de laatste trede van de schaal bereikt, je salaris blijft vervolgens gelijk. Over de schaal die bij jouw functie hoort kun je vaak niet onderhandelen. Wel kun je in gesprek gaan over de trede waarin je start. Als je functie wijzigt of je groeit bijvoorbeeld van junior naar senior, kun je overstappen naar een andere salarisschaal.

Als je niet onder een cao valt is het lastiger om vast te stellen of jij recht hebt op een hoger salaris. Je werkgever is niet verplicht je salaris te verhogen. In die situatie is het goed om je te verdiepen in wat anderen in een soortgelijke functie verdienen. Vraag het om je heen of check online het salariskompas of de loonwijzer.

Ben jij er zeker van dat je een extra beloning verdient? Met deze tips ga jij optimaal voorbereid het gesprek aan en vergroot je de kans op een salarisverhoging!

 

1. Zorg voor jezelf, durf! 

Voor veel mensen is het een lastig onderwerp om aan te snijden. Dat moment dat je bij je leidinggevende aan tafel zit… Toch is het belangrijk om voor jezelf op te komen! Lang niet elke werkgever komt uit zichzelf met een mooi aanbod en als jij niets vraagt krijg je ook niets. Ga aan het roer staan, bereid je goed voor, trek al je zelfvertrouwen en assertiviteit uit de kast en zorg dat je de vraag durft te stellen.

2. Timing

Niet elk moment is geschikt om te vragen om een salarisverhoging. Welke momenten wel? Het meest handig is om gebruik te maken van een ‘logisch’ moment, wanneer je werkgever het verwacht. Bijvoorbeeld bij een nieuwe baan. Zeg niet meteen ‘ja’ op het eerste aanbod dat je krijgt, waarschijnlijk doe je jezelf tekort. Een ander goed moment is het functioneringsgesprek. Krijg je positieve feedback? Gebruik wat je gehoord hebt in je voordeel en vraag om een verhoging. Wees scherp op andere goede momenten: extra taken, een promotie, een nieuwe collega die een hoger salaris krijgt.

Nog steeds geen goed moment gevonden? Vraag aan je baas: “ik wil in gesprek over een salarisverhoging, wanneer en bij wie kan ik dat doen?”

3. Weet wat je wilt vragen

Zorg dat je precies weet hoeveel je wilt gaan verdienen, zo kom je krachtig over. Bepaal een boven- en ondergrens, uiteraard begin je met de bovengrens en zorg je dat je wat wisselgeld overhoudt. Denk ook aan opleidingen, extra vakantiedagen en andere voorwaarden.

Om in te schatten welk salaris passend is in jouw situatie kun je een online check doen of in gesprek gaan binnen je netwerk. Vraag het aan (oud-)collega’s of studiegenoten die een vergelijkbare functie en werkervaring hebben. Zorg dat je weet wat redelijk is. Werkgevers houden vaak rekening met het salaris dat je in een eerdere functie verdiende, maar dan moet die functie wel vergelijkbaar zijn.

4. Zorg voor een goede argumentatie

Waarom verdien jij een verhoging? Zonder de juiste argumenten kom je nergens. ‘Er is een baby op komst’ of ‘ik ga een huis kopen’ zijn geen goede redenen. Je krijgt een salaris omdat je van toegevoegde waarde bent voor de organisatie waar je werkt, niet omdat jij het nodig hebt of omdat je zo’n gezellige collega bent. Is jouw waarde voor de organisatie gegroeid? Een goede voorbereiding is essentieel, zorg dat je jouw argumenten duidelijk kunt verwoorden, zet ze op papier.

Bijvoorbeeld: Zijn jouw werkzaamheden verbeterd doordat je meer ervaring hebt? Lever je hogere kwaliteit of productiviteit? Heb je een opleiding gevolgd waardoor je kennisniveau hoger is en je werk beter? Draag je meer verantwoordelijkheid of heb je extra taken gekregen? Is jouw salaris niet marktconform?

Waardering
Vragen om extra salaris werkt natuurlijk alleen als je werkgever tevreden over je is. Zorg daar dan ook voor! Vraag regelmatig om feedback op je werkzaamheden, zorg dat je leidinggevende nadenkt over jouw prestaties. Als duidelijk is dat jij je doelen behaalt en je manager tevreden over je is sta je een stuk sterker.

5. Houding

Wees zelfverzekerd en rustig, maak het niet persoonlijk. Stel open vragen en laat je manager vertellen waarom hij of zij tevreden over jou is. Een open houding is belangrijk, je voert geen gevecht maar wilt een gesprek aangaan waarin je argumenten uitwisselt. Ga niet in de aanval en zet je gesprekspartner niet voor het blok, dat werkt vaak averechts.

Lichaamshouding en non verbale communicatie zijn ook letterlijk van belang. Ga (haaks) naast elkaar zitten in plaats van tegenover elkaar, zo sta je minder ‘tegenover’ elkaar.

6. Dames:

Even extra aandacht van de dames graag. Gemiddeld gezien verdienen vrouwen in dezelfde functies nog steeds minder dan mannen. Wees alert, het kan goed zijn dat jouw ‘openingsbod’ lager is dan dat van een mannelijke collega of dat je ergens al jaren werkt wanneer blijkt dat jouw mannelijke collega’s meer verdienen. Daarnaast blijkt dat mannen minder snel akkoord gaan met wat ze aangeboden krijgen en makkelijker durven te vragen. Neem hier een voorbeeld aan, kom voor jezelf op, zeg niet te snel ja, durf te vragen! Nog een paar tips om het salarisgat te dichten vind je hier.

7. Het antwoord:

Positief
Hoera! Gefeliciteerd, je krijgt een salarisverhoging. Maar wacht even. Ben je echt tevreden met dit voorstel? Vraag om bedenktijd zodat je even rustig kunt nadenken. Voorkom spijt van een te snel akkoord. Vraag altijd om een bevestiging per e-mail zodat je salarisverhoging zwart op wit staat, dat voorkomt onduidelijkheden en discussie achteraf.

Negatief
Hoe ga jij reageren op een nee? Denk daar vooraf goed over na! Zorg voor een plan waarin duidelijk wordt wat je moet doen om wel een verhoging te krijgen. Welke stappen moet jij daarvoor zetten? Als het aanbod tegenvalt kun je om een nieuw voorstel vragen, of kijk of je op een andere manier beloond kunt worden. Denk aan een opleidingsvergoeding of extra vakantiedagen.

Go for it! Aan de slag, succes!!