4dotnet team

4Dotnet in Meppel zoekt een Controller

29 oktober 2020

4Dotnet in Meppel zoekt een Controller. Een platte organisatie die de afgelopen jaren een enorme groei heeft doorgemaakt. We gaan in gesprek met CEO Edgar Tichelaar over 4Dotnet en over de ontstane vacature.

Wie ben je en hoe kwam je ooit zelf bij 4Dotnet terecht?

Edgar Tichelaar 4DotNet bv“Aangenaam: Edgar Tichelaar, 41 jaar, woonachtig in Meppel en vader van twee kleine kinderen. Mijn vader is dit bedrijf ooit begonnen in de jaren negentig. Toentertijd een heel ander bedrijf, maar de kern eigenlijk wel hetzelfde gebleven. Wij leveren verschillende diensten voor één specifieke technologie, namelijk Microsoft .NET Software Development. Daar willen we de allerbeste in zijn en dat lukt goed. Ik kan wel zeggen dat we met kop en schouders boven alle detacheerders in deze markt uitsteken. We detacheren de zwaardere profielen en hebben de spannendere projecten, dus daarin onderscheiden we ons. We bieden bedrijven met een eigen software development team de voordelen van externe expertise. Dat is eigenlijk in de notendop wat we doen.”

“Ja, wat wil je precies over mij weten? Na mijn schooltijd ben ik vrij snel bij mijn vader in het bedrijf gaan werken en heb ik van alles geleerd op het gebied van ondernemen en sales. In 2010 werd mijn vader ernstig ziek. In 2011 overleed hij. Toen zat ik 10 jaar bij 4Dotnet en werd ik algemeen directeur.”

Zo, wat heftig zeg. Dat ging dus ineens veel sneller dan van tevoren bedacht? “Dat was het zeker ja. Een heel heftige periode. Gelukkig zat ik al langer in het bedrijf en kende ik het reilen en zeilen en natuurlijk de collega’s. Het was sowieso het plan dat ik het bedrijf zou overnemen, maar dat ging nu allemaal in een stroomversnelling. In de eerste periode was ik vooral bezig om de huidige koers vast te houden. En dat lukte goed. Inmiddels zijn we bijna drie keer zo groot."

Drie keer zo groot gegroeid in een relatief korte tijd. Dat klinkt erg succesvol. Wat kan je over die periode vertellen?

"Het gaat inderdaad heel erg goed met 4Dotnet. We groeien nog steeds tussen de 10% en 20% per jaar, zowel in omzet als in opbrengst en personeel. We zitten in een heel interessant deel van de markt: de combinatie van IT en de zakelijke dienstverlening. De IT is een krappe en ongelooflijk snelgroeiende markt. We focussen ons vooral op spannende nieuwbouwprojecten. Er is heel veel werk te doen bij bijvoorbeeld de belastingdienst en de overheid. Daar moeten oude systemen onderhouden worden, maar dat is nou nét wat we niet doen. Wij komen pas in beeld als er nieuwe technieken uitkomen, als iedereen naar de cloud gaat. Dan helpen we organisaties bij die overgang.”

En de finance afdeling, hoe ziet die eruit?

“Het huidige finance team bestaat uit drie collega’s. Een van hen regelt alles omtrent personeelszaken, een van hen houdt zich bezig met de crediteuren/ debiteuren en de laatste pakt de controllerwerkzaamheden op. Er is altijd al wat krapte op de afdeling, maar vanwege aangekondigd vertrek is er nu heel duidelijk behoefte aan een fulltime Controller ontstaan."

Waar ben je precies naar op zoek?

“Net zoals bij onze gedetacheerde collega’s geldt bij deze functie dat je met je voeten in de klei moet blijven staan. Daarmee bedoel ik te zeggen dat je ook zelf uitvoerende werkzaamheden zult blijven doen. We zijn te klein voor een CFO die alleen de kaders schetst en laat zien waar we naartoe gaan.”

Die snelle groei, dat betekent ook wat voor de finance afdeling, kan je daar iets meer over vertellen?

4DotNet“Wij groeien snel, maar de markt verandert ook snel. Er komen veel nieuwe regels en wetgevingen voorbij, sales bedenkt af en toe nieuwe dingen die je op een andere manier moet boeken. Dat zijn zaken waar de finance afdeling op moet acteren. Er zijn steeds weer bijzondere, nieuwe situaties waar op moet worden ingespeeld. Dat zorgt voor continue dynamiek en vraagt iets van de nieuwe collega. Er moet worden meegedacht over uiteenlopende vraagstukken en nieuwe werkwijzen. Dat moet iemand écht leuk vinden om te doen, anders past deze baan niet.”

Wat verwacht jij van de nieuwe collega?

“Vooral dat hij of zij de implicatie van nieuwe dingen aan mij kan uitleggen. Als sales bijvoorbeeld iets verkoopt op een manier die lastig weg te boeken is, dan verwacht ik dat de nieuwe collega bij mij komt en uitlegt dat dit een lastige kwestie is. Dan verwacht ik een heldere uitleg over de situatie zodat we samen op zoek kunnen naar een passende oplossing. Verder natuurlijk iemand die mij meeneemt in de actuele stand van zaken. Ik heb mijn dashboards wel, maar die hebben altijd context nodig. Waarom valt deze maand veel beter of slechter uit dan vorige maand? Hoe verhoudt het zich tot andere jaren? Wat is de achterliggende reden? Kortom, iemand die helder communiceert en op een prettige manier kan sparren over uiteenlopende zaken."

We hebben iemand nodig die kritisch kan zijn en met de vuist op tafel slaat als het echt noodzakelijk is

Waar hoop je op qua persoonlijkheid?

“Iemand die proactief is. Dat is misschien een beetje een dooddoener, maar het is belangrijk dat we een mondig type weten te vinden. Iemand die bij vragen snel het contact opzoekt. Types die uren gaan zitten modderen of met een aantal collega’s het probleem bespreken zonder écht tot actie over te gaan houden we hier liever buiten de deur. We zijn graag doelgericht en oplossingsgericht bezig, dus iemand die daar van houdt past goed bij 4Dotnet. Iemand die z’n mannetje kan staan en zich professioneel opstelt.”

De cultuur binnen 4Dotnet, hoe omschrijf je die?

4DotNet

“We zijn een jonge club. Qua leeftijd vallen de meeste collega’s tussen de 28 en 45 jaar. Het is een ambitieuze groep. Luidruchtig, dat ook. Er wordt hier regelmatig wat geschreeuwd, gejuicht en gelachen. Er wordt hard gewerkt. De sfeer is informeel, we zijn een platte organisatie. Ik neem als directeur eigenlijk alle beslissingen, maar ga eigenlijk altijd uit van de kracht van onze mensen. Autonomie is voor mij een sleutel tot succes. Aan de andere kant ben ik niet te beroerd om de knoop door te hakken als dat nodig is of collega’s dat prettig vinden. Collega’s krijgen de vrijheid om hun werk in te richten zoals ze zelf denken dat goed is. Dat werkt voor ons heel goed.”

Waarom is 4Dotnet zo’n gaaf bedrijf om voor te werken?

“Ik hoop dat ik dat tussen de regels door al wel een beetje heb verteld. Aanvullend hierop denk ik dat we heel interessante opdrachten te bieden hebben. We zitten in een groeimarkt en ook de administratie ziet daarin dat de opdrachten steeds weer anders, vernieuwend, zijn. Dat vraagt soms ook iets van hen, bijvoorbeeld als er boekhoudkundige uitdagingen mee gepaard gaan. Verder is er veel ruimte om dingen zelf te initiëren. Ik word altijd heel zenuwachtig als niemand meer een training wil volgen, liever heb ik de aanvragen in veelvoud op mijn bureau liggen. Dat laat zien dat collega’s de wil hebben zichzelf verder te ontwikkelen. En die ruimte biedt 4Dotnet volop. Ja, wat moet ik er verder nog aan toevoegen?

Kom vooral langs voor een gesprek, dan kan je zelf ervaren hoe goed de sfeer is.”

Jerwin ten Caat - Managing Consultant @ FinanxeHeb jij zin om in deze functie aan de slag te gaan?


Check dan de vacature en neem contact op met Jerwin ten Caat via 06- 83 89 31 81 of per mail via
 

VACATURE