Beach2

7 tips voor je eerste werkweek na je vakantie

28 augustus 2017

Alle blogs

Ontspannen, uitgerust, geïnspireerd en vol mooie plannen en goede voornemens. Is dat ook hoe jij terugkomt van vakantie? Heerlijk. Maar dan staat je eerste werkweek voor de deur, inclusief overvolle mailbox en stapels werk. Hoe ga je ontspannen aan de slag en kom je soepel in je werkritme? Check onze 7 tips!

1. Acclimatiseren
Zorg dat je na je vakantie minstens één vrije dag thuis hebt voordat je weer aan de slag gaat. Zo’n dag maakt de overgang minder groot. Je kunt even bijkomen, je koffers uitpakken, je huis opruimen en je vast een beetje op je werk voorbereiden. Zo begin je uitgerust en opgeruimd aan je werkweek.

2. Goedemorgen
Begin lekker op tijd aan je eerste werkdag en zorg dat je kunt bijkletsen met collega’s. Uiteraard om je vakantieverhalen te delen, maar ook zodat je weet wat er tijdens je vakantie op je werk gebeurd is. Zo ben je al van allerlei zaken op de hoogte en kun je, voorzien van de juiste informatie, beginnen aan je werk.

3. Ontplofte mailbox
630 ongelezen e-mails? Laat je afwezigheidsinstelling een dagje extra aan staan, neem de tijd om je mailbox bij te werken. Beantwoord niet te snel en begin bij de meest recente e-mails, dan blijken problemen uit oudere mails inmiddels vaak al opgelost te zijn. Met een opgeruimde mailbox weet je wat er tijdens jouw afwezigheid gebeurd is en kun je efficiënt aan je werk beginnen.

4. Routine
Je wilt je werkritme hervinden, zorg dan ook thuis voor routine. Pak de draad op en ga weer sporten, zorg voor regelmaat en genoeg slaap. Teveel op de bank liggen verhoogt je productiviteit niet, maar zorg wel dat je blijft ontspannen:  

5. Ontspanning
Probeer je vakantiegevoel een beetje vast te houden. Neem voldoende rust, plan een ontspannen lunch met je collega’s of een ander leuk uitje, zet eventueel een vakantiefoto op je bureaublad.

6. Goede voornemens: hou je eraan!
Tijdens je vakantie heb je volop plannen gemaakt, vol inspiratie en goede voornemens kom je thuis. Plannen voor thuis, meer genieten, je minder laten opjagen, maar ook inspiratie voor een nieuw project op je werk. Ga niet te snel op in de waan van de dag. Schrijf jouw voornemens in je agenda, kom er regelmatig op terug en breng ze tot uitvoering!

7. Niet te streng zijn voor jezelf
Iedereen heeft wel eens moeite om de vakantiemodus los te laten en weer in het normale leven te stappen. Je bent het niet meer gewend je de hele dag te concentreren, neem de tijd om je werkritme weer op te bouwen. Herinner jezelf aan de positiviteit en energie van je vakantie en gebruik de ontspanning en inspiratie in je werk. Geniet ervan & heel veel succes!