AusnutriaBanner2

Babyvoedingsbedrijf Ausnutria zoekt een Reporting & Consolidation Specialist

3 april 2019

Alle blogs

Voor wat achtergrondinformatie over de ontstane vacature binnen Ausnutria reizen we af naar Zwolle. Tijdens een gesprek met Johan Westhoff, Manager Finance, Jeroen van Oosten, Teamleader Group Control en Michel Lucas, HR Business Partner wordt duidelijk naar wat voor collega Ausnutria op zoek is.

Ausnutria&namen2Wat voor organisatie is Ausnutria?

Johan begint te vertellen: “Ik ben in 2009 bij Ausnutria gaan werken. Toen was het een kleine organisatie met twee fabrieken die stand-alone werkten in handen van Nederlandse aandeelhouders. Door de samenwerking met Ausnutria Dairy Corporation Ltd. in Hong Kong werden we in 2011 beursgenoteerd (1717. HK). Vanaf dat moment moesten we voldoen aan de regels die horen bij een beurgenoteerde organisatie. We moesten bijvoorbeeld per kwartaal de complete report packs aanleveren. Dat werd op dat moment nog gedaan door de Financieel Manager. Maar de organisatie breidde zo snel uit dat dit proces separaat ondergebracht moest worden in een aparte afdeling. Toen werd onder andere Jeroen aangenomen om de afdeling Group Control te vormen en sinds dit jaar is hij leidinggevende van deze afdeling. Een afdeling waar nog veel gebouwd moet worden en waarvoor we nu dus op zoek zijn naar versterking.”

Jeroen vult aan: “Toen ik hier kwam hadden we alleen Excel en ontstond er behoefte aan een meer volwassen pakket. De afgelopen periode zijn we druk bezig geweest met het inrichten van dit pakket, genaamd OneStream. De basis staat nu, maar dit jaar moet er verder gebouwd worden aan het pakket, zodat het management in Nederland beter kan worden gefaciliteerd en er misschien zelfs wereldwijd ondersteuning kan worden geboden met behulp van OneStream. Dat is een belangrijke taak voor de nieuwe collega.”

De omzet nam in 2018 met 37 procent toe tot 684 miljoen euro. De winst verdubbelde bijna (89 procent) tot 74 miljoen euro en de verwachting is dat de groei doorzet

En de nieuwe functie, kan een van jullie daar iets meer over vertellen?

JohanJohan: “Het is geen functie waarbij je een collega vervangt met een vast takenpakket. Het is echt een nieuwe functie waarbij het takenpakket er op 1 januari totaal anders uit kan zien dan waar je in september mee bezig blijkt te zijn. Het is in elk geval gericht op consolideren en rapporteren.” Jeroen legt uit: “De komende tijd zal degene die deze functie gaat bekleden vooral aan het bouwen zijn. Daarna gaan we veel meer focussen op de inhoud en de kwaliteit van die rapportages. Van de afdeling Group Control mag je verwachten dat deze een vraagbaak is voor de Business en de Finance controllers, bijvoorbeeld bij vragen over de verslaggevingsregels. Er moet echt een soort management accounting structuur komen waarbij de afdeling dicteert aan welke richtlijnen de cijfers moeten voldoen.”

Hoe ziet een gemiddelde werkweek van de Reporting & Consolidation Specialist eruit?

JeroenJeroen: “Dat varieert in welke fase van de maand we zitten. De tweede week van de maand is bijvoorbeeld Group Control week. Dan moeten de cijfers geconsolideerd worden en krijgen we data vanuit het buitenland dat wij verwerken. In januari en februari staat de rest van de wereld even stil, want dan ben je druk bezig met de audit, dat kan zorgen voor een behoorlijke stressniveau, daar moet de Reporting & Consolidation Specialist echt tegen kunnen. Verder zal de nieuwe collega, zeker in het begin, nieuwe projecten gaan draaien. En wat die projecten precies inhouden zal de Reporting & Consolidation Specialist is overleg met het management bepalen.”

Bij het vaststellen van het functieprofiel van de nieuwe collega, is ook goed gekeken naar het huidige team en de rolverdeling. Het team van Jeroen is nog in ontwikkeling. “Er zijn teamleden die een voortrekkende, bouwende rol goed past en er zijn collega’s  die wat meer op de achtergrond hun werk willen doen. Voor deze nieuwe functie zijn wij in ieder geval op zoek naar iemand die kennis heeft van de consolidatiewetgeving en -systematiek en die gewend is om in systemen en processen te denken” aldus Johan.

Wat voor mensen werken er op de financiële afdeling bij Ausnutria?

Jeroen: “Nuchtere mensen die doen wat ze zeggen en zeggen wat ze doen. Ausnutria is een platte organisatie waarbij de deuren altijd openstaan en mensen regelmatig bij elkaar naar binnen lopen om vragen te stellen of zaken te overleggen. Er is voldoende tijd voor een grap of een grol. Tussen de middag lopen we vaak even een rondje buiten of eten we samen een broodje. De afgelopen tijd is er binnen het financiële team geen verloop geweest. Er zijn alleen maar mensen bij gekomen. Dat zegt volgens mij genoeg over de sfeer.”

Waarom is Ausnutria een mooie organisatie om voor te werken?

MichelMichel, sinds twee maanden in dienst bij Ausnutria, legt uit: “Ausnutria wordt gekenmerkt door een heel ondernemende cultuur. Het initiatief dat je in je hebt moet je echt laten zien, dat wordt gestimuleerd. Daarnaast merk ik een enorme dynamiekop de verschillende afdelingen. Dat gaat gepaard met hectiek en dat moet je leuk vinden." Volgens Jeroen ligt dat met name aan de fase waarin de onderneming zit: "Onze organisatie is de afgelopen jaren erg hard gegroeid en ook voor de toekomst zijn de ambities groot. Je moet weerstand kunnen bieden en zorgen dat je in control blijft als organisatie.” Michel vult aan: “Het is gewoon heel erg down to earth. Iedereen staat hier met beide benen op de grond. Er zitten geen mensen met kapsones. Het is een kwestie van mouwen opstropen en gaan met die banaan. Dat moet je aanspreken, dan moet je echt passen.”

Wat voor type is jullie nieuwe collega?

Jeroen: “Ik stel me voor dat onze nieuwe collega een proactief type is, iemand die uit zichzelf met informatie en verbeterpunten komt. Iemand die een voortrekkersrol pakt en initiatief toont. Diegene moet het leuk vinden om te bouwen en veel kennis hebben op het gebied van verslaglegging en alles wat daarbij komt kijken. Iemand die bekend is met de consolidatie en bij voorkeur heeft gewerkt met een consolidatiepakket; welk pakket maakt daarbij niet uit. Kortom, iemand met een goedgevulde rugzak met werkervaring bij een grote organisatie of meerdere organisaties, mogelijk zelfs in het buitenland. Iemand die rechtstreeks uit de accountancy komt is ook een goede optie.”

WereldkaartAusnutriaAusnutria is een professionele, snel groeiende en internationale zuivelonderneming. Bij Ausnutria in Nederland werken ruim 600 medewerkers verspreid over het hoofdkantoor in Zwolle en de productielocaties in Ommen, Kampen, Leeuwarden en Heerenveen. Samen zijn zij onderdeel van Ausnutria Dairy Corporation Ltd., gevestigd in Hong Kong.

Met hun eigen merken Neolac (op basis van biologische koemelk) en Kabrita (op basis van geitenmelk) biedt Ausnutria ouders wereldwijd hoogwaardige baby- en kindervoeding. Daarnaast zijn zij een betrouwbare partner voor toonaangevende bedrijven die tevens actief zijn in deze sector en hun merk door Ausnutria laten produceren.

Werken bij Ausnutria betekent werken bij een organisatie met een open, nuchtere, maar vooral ondernemende bedrijfscultuur. Ausnutria is altijd bezig met de volgende stap op weg naar verbetering. Realistisch en tegelijk grensverleggend. Zo werken zij samen aan een gezonde toekomst voor de kinderen die opgroeien met hun producten.

Heb jij zin om aan de slag te gaan als als Reporting & Consolidation Specialist
bij deze leuke organisatie?

Check de vacature en neem contact met ons op!

vacature