Header Easytoys (EQOM)

De EQOM Group zoekt een Senior Financial Controller

31 augustus 2023

EasyToys behoeft nationaal, zeker in het noorden, geen inleiding. Deze marktleider in erotische artikelen behoort tot de EQOM Group, waar onder andere bedrijven als Christine le Duc, het Noorse Kondomeriet en het Duitse Amorelie onder vallen. Heb jij behoefte aan een brede seniorrol als Financial Controller? Jouw potentiële collega’s Wouter Iwema (Finance Director), Ronald van den Berg (Chief Financial Officer) en Erwin Brandsma (Group Controller) leggen hieronder uit waarom je moet reageren.

Het is een cliché, maar bij ons is geen dag hetzelfde


Het hoofdkantoor in Veendam voelt bij binnenkomst als een warm bad. Vriendelijke blikken, begeleiding naar de prachtige showroom – waar onderweg de ruime en goed verlichte werkplekken opvallen – en direct een aanbod van koffie en water. In een van de fraaie spreekkamers schuiven Wouter Iwema, Ronald van den Berg en Erwin Brandsma aan. Dat de functie van Senior Financial Controller net zo uitdagend is als de branche waarin EQOM zich begeeft wordt al snel duidelijk. “EQOM groeit stevig door”, trapt Wouter af, “en daar ga je als financial controller veel van merken. We hebben inmiddels kantoren in Engeland, Duitsland en Noorwegen, maar zullen ook overnamekansen in andere landen wereldwijd niet onbenut laten. Dat brengt binnen de financiële afdeling een bepaalde snelheid en dynamiek met zich mee. Daar moet je, naast de daily business, wel in mee willen en kunnen gaan.”

JE MOET MEE KUNNEN GAAN IN DE SNELHEID EN DYNAMIEK VAN ONZE ORGANISATIE

Implementatie ERP

Een brede financiële functie. Verscheidenheid, afwisseling, vrijheid en verantwoordelijkheid. Het zijn begrippen die al snel vallen. Ronald, op 1 januari als CFO gestart, geeft aan dat er naast de basiswerkzaamheden ruimte is om aan interessante projecten deel te nemen of deze op te zetten. Ronald: “Omdat we zo hard groeien komt er veel op ons af. Je moet mee in de flow. Bij een regulier handelsbedrijf is de snelheid flink, maar de onlinewereld zit in een nog hogere versnelling. Een omvangrijk project is de implementatie van een nieuw ERP-systeem, waar de Senior Financial Controller tevens een rol in gaat spelen.” 

Wat de ERP-implementatie betreft gaat EQOM volledig over naar de cloud-based applicatie Microsoft Dynamics 365. Wouter en Erwin zijn als key users nauw betrokken bij het proces. Erwin, in april 2022 begonnen als group controller, daarover: “Een grote, maar hele gave en leerzame klus. Twee bedrijven van EQOM zijn al over, de rest volgt nog. De nieuwe financiële collega zal verantwoordelijk zijn voor EQOM in Nederland. Nederland is nog niet overgegaan, dus hij of zij zal hierbij aansluiten.” Wouter geeft tenslotte aan dat de voorkeur uitgaat naar iemand die Microsoft Dynamics kent of de skills bezit om in een dergelijk pakket ‘lekker te grasduinen’.Die nieuwe collega moet initiatiefrijk zijn, zelf uitvoerende taken op kunnen pakken maar ook in staat zijn om anderen aan het werk te zetten. “Korte lijntjes met mij gericht op het aandragen van verbeteringen. Ik zoek iemand met een kritische blik die collega’s daarop kan bevragen. Waarom doen je dit op deze manier? Kan het ook beter?”

Verdubbeling financiële afdeling

Dat de EQOM Group en met name EasyToys de wind in de zeilen heeft is te merken aan verschillende zaken, waarvan de uitbreiding van de financiële afdeling er eentje is. Wouter glimlachend: “Toen ik hier vijf jaar geleden begon zaten er twee mensen op finance. Dat zijn er inmiddels vijftien, waarvan het gros vanuit het hoofdkantoor in Veendam werkt.” Erwin vult hem aan: “In april 2022 was ik de zevende persoon die op financiën ging werken. In relatief korte tijd zijn we bijna verdubbeld. Dat zegt genoeg over de groei die we als organisatie meemaken. Persoonlijk ben ik heel blij met de stap die ik heb gemaakt. Ik ben op het juiste moment vanuit de accountancy in de business gestapt.” De financiële afdeling is overigens opgesplitst in accounting, business control en financial control.

Senioriteit

De roep om een senior zie je in menig vacaturetekst voorbijkomen, zonder dat de duiding ervan direct zichtbaar is. Wouter, Ronald en Erwin hebben niettemin een helder beeld van de senioriteit die de Financial Controller moet bezitten en uitstralen. Ronald: “Vakbekwaamheid is essentieel, maar meegaan in een wereld én organisatie die snel veranderd is twee. We zijn internationaal actief, dus ook op dat niveau moet je aanhaken. Naast het uitstekend beheersen van je brede takenpakket op het gebied van bijvoorbeeld jaarrekeningen, consolidatie en interne beheersing is leiderschap nodig om anderen mee te krijgen.” Erwin gaat daarop verder: “Je moet het vermogen hebben om grote datasets te begrijpen en doorgronden. Zo help je de organisatie verder. Dat geldt tevens voor het werken met onder andere ERP-pakketten, Power BI, consolidaties, externe verslaggevingsregels en diverse wet- en regelgevingen. Iets begrijpen of ergens mee kunnen werken is één, maar je gaat pas het verschil maken als je verder denkt. Analytisch denk- en werkvermogen is dus belangrijk.”

Als senior financial moet je complexe vraagstukken zelfstandig kunnen oplossen

Internationale speler

Eerdergenoemde senioriteit betekent volgens Wouter dat je je eigen broek kunt ophouden. “De Senior Financial Controller moet zelfstandig vraagstukken oplossen, ook als ze complex van aard zijn. Ronald en ik zijn er om mee te sparren, bijvoorbeeld in of rondom de complexiteit van een vraag of project, maar niet in de begeleiding. Iemand moet vanuit de business komen en weten wat er gevraagd wordt, óók richting de directe collega’s in Engeland, Duitsland en Noorwegen. Je denkt mee in de budgetteringsprocessen buiten Nederland, waarbij je naast de financiële verslaggeving tevens diverse wet- en regelgevingen moet leren kennen.” Ronald aanvullend: “We zoeken een step up binnen onze afdeling. Ik verwacht dat iemand ongeveer 85 procent van de werkzaamheden zelf oppakt en oplost. Het is een kwestie van je rol pakken. Wij zijn er voor de losse eindjes en laatste stukjes. Verder moet je goed contact hebben met het buitenland en in staat zijn om op dat niveau gedegen overleggen te voeren.” Dat EQOM in meerdere landen actief is, betekent ook dat werkbezoeken naar onder andere Berlijn en Oslo tot de mogelijkheden behoren. Naast het hoofdkantoor in Veendam heeft EQOM in Nederland tevens een vestiging in Zwaagdijk.

Samenwerking Group Controller

Waar Wouter en Ronald met name sparringpartner zijn voor meer complexe materie, daar zal de samenwerking tussen Erwin en de financial controller primair gericht zijn op de lopende zaken. Erwin: “We zullen in Nederland met elkaar de kar gaan trekken, dus zeker in het begin werken we intensief samen. Ik ben nu veel tijd kwijt aan het implementeren van systemen en het inrichten van processen. Met de komst van de Financial Controller zal dat aspect bij hem of haar komen te liggen, zodat ik meer tijd heb om mij te focussen op het totaalplaatje van de groep. Al is dat wel toekomstmuziek. We gaan het eerst echt samen doen.” Wouter en de nog aan te nemen collega zullen elkaar in verschillende werkzaamheden treffen, zoals de ERP-implementatie, overnames binnen de groep en de accountantscontrole binnen Nederland, waar ook Ronald bij betrokken is. Wouter: “Op den duur willen we liquiditeitsprognoses hebben, wat ik nu nog te standaard vind. Dat moet je wel leuk vinden.”

 

Uitdagingen

Op de vraag wat de uitdagingen op de financiële afdeling zijn en wat de nieuwe collega moet doen en kunnen om de gewenste impact te hebben komen meerdere zaken aan bod. Erwin: “Het is al eerder genoemd, maar we zoeken iemand uit de business die deze werkzaamheden al eens gedaan heeft. Daaromheen kun je een nadrukkelijke rol spelen in het verder professionaliseren van de afdeling. Enerzijds in het vertalen van de financiële regels naar de praktijk en het op niveau rapporteren en analyseren van cijfers, maar tevens in het optimaliseren van de systemen waarmee we werken. Rapportagetool Lucanet is daar één van, waar onze budgetten in staan. De basis staat, maar we kunnen daar veel meer uithalen. Affiniteit daarmee is dus zeer gewenst, ook in de combinatie met Power BI.” Wouter over het werken met Lucanet: “De Financial Controller moet die tool verder uitdiepen, denk daarbij aan het bouwen van dashboards en het inrichten daarvan.” 

 

ONZE TREIN RAAST DOOR, HET IS AAN JOU OM SOMS EVEN OP DE REM TE TRAPPEN

Veel verantwoordelijkheid

“De nieuwe collega zal vrijwel dagelijks contact hebben met de Finance Director en CFO. Dat kan niet elke Financial Controller zeggen. Het geeft aan dat je op hoog niveau acteert en een grote mate aan verantwoordelijkheid hebt”, aldus Erwin. Hij gebruikt erna een metafoor van een rijdende trein die met flinke vaart vooruitgaat en waar je zelf aan de knoppen draait qua workflow. “Soms moet je op de rem trappen. Wat ik ermee wil zeggen is dat je tijdig moet aangeven dat jouw coupe vol is. Alles valt en staat met time- en verwachtingsmanagement, én goed naar boven en onder toe communiceren waar je mee bezig bent.” Ronald beaamt dat: “Grenzen bewaken en duidelijk zijn is belangrijk. In de hectiek en dynamiek van de e-commerce moet je aanhaken. Onze winkel wordt verbouwd, maar is wel open. Je doet de lopende business, maar bouwt tevens verder aan de processen en systemen.” Wouter geeft tenslotte aan dat iemand zelf moet kunnen inschatten wat kan en past. Niet alleen in de eigen agenda, maar ook gelieerd aan de organisatie. “Je moet je weg vinden, de juiste mensen benaderen en in de financiële vraagstukken die spelen zorgen dat je niks vergeet. Op basis daarvan verwacht ik dat er een duidelijk oordeel of advies wordt gegeven”, sluit hij af.

Taboes doorbreken

“Er haken voor of tijdens het selectietraject wel eens kandidaten af vanwege de branche waarin EQOM zich bevindt, omdat ze het lastig vinden om in hun directe omgeving aan te geven dat we erotische artikelen produceren en verkopen. Dat taboe moet je willen doorbreken”, zegt Wouter. Ronald knikt. “Dit is een geweldig bedrijf. Het product went snel. Wat meehelpt is dat EasyToys een goede naam heeft. Je gaat vanzelf mee in de flow.” Het heerschap is het volmondig met elkaar eens dat werken bij EQOM louter voordelen kent. Wouter: “Ik heb in de accountancy gewerkt en kwam bij veel bedrijven over de vloer. De sfeer was vaak formeel. Dat is hier anders. We zitten samen op kantoor, de lijnen zijn kort en er is ruimte om te socializen. En er komen altijd zaken tussendoor die je niet had voorzien. Dat moet wel bij je passen uiteraard.” Erwin moet lachen: “Als ik naar mijn huidige werkweek kijk… Ik had een duidelijke planning staan, maar uiteindelijk slokt de overgang naar Microsoft Dynamics mij volledig op. Flexibiliteit is dus essentieel.”

‘Ons product went snel, waardoor je vanzelf meegaat in de flow’

Diverse extra’s

Dat EQOM bekendstaat om het verkopen van producten die voor het nodige vermaak zorgen moge duidelijk zijn. De organisatie zelf doet er van alles aan om het personeel van een fijne tijd te voorzien. Dat uit zich niet alleen in uitstekende arbeidsvoorwaarden en geweldige feestjes, maar evenzo in aandacht voor vitaliteit. Wouter: “Je kunt gratis gebruik maken van de moderne sportschool naast ons kantoor in Veendam. Daarnaast worden er wekelijks bootcamps georganiseerd. Wil je jezelf ontwikkelen, dan gaan we daarover het gesprek aan. Ook qua opleidingen en cursussen is er veel mogelijk.” Ondanks dat Erwin nog niet zo lang in dienst is, heeft hij al meerdere grote feesten meegemaakt. Het zijn volgens hem echter de kleine dingen die het doen. “We hebben hier een grote, open ruimte waar we samen een biertje kunnen drinken. Inclusief eigen bar, mooi hè? Ik maak wel eens gebruik van de sportschool, maar geniet ook van de kleinigheden die het werk extra leuk maken zoals biljarten, tafelvoetbal, dagelijks vers fruit en elke vrijdag een gratis lunch.” 

Ronald is het daarmee eens. “Van zomerfeesten, Oktoberfest en tripjes naar het buitenland tot groepjes collega’s die samen naar de Zwarte Cross en Lowlands gaan: als je wilt kun je overal naartoe.” Dat komt volgens Wouter mede doordat EasyToys betrokken is bij veel evenementen en goede doelen. “We groeien hard en duiken in een snel veranderende markt. Dat brengt mooie dingen met zich mee. We zijn hoofdsponsor van FC Emmen, sponsor van de Zwarte Cross, we hadden de grootste boot op de Pride in Amsterdam, maar namen ook actief deel aan de Beach Cleanup op Schiermonnikoog. We zijn een betrokken werkgever, ook maatschappelijk. Daar wil je toch bij horen?”


 

Irene KetelBen jij toe aan een brede financiële rol binnen een zeer dynamische organisatie? Lees dan hier de vacature door en reageer! Voor meer informatie kun je contact opnemen met Irene of Mark.

Irene Ketel
06-26670875 
 


 

 

Mark Naberman


Mark Naberman
06-41215645