Header website  (9)

De Finanxe-carrière van Corstiaan de keijzer

28 februari 2023

Alle blogs

Hij studeerde Economie & Bedrijfseconomie en zijn master Financial Economics aan de Erasmus universiteit in Rotterdam. Zijn carrière begon bij VitalHealth Software in Ede waar hij zich bezighield met alles wat met omzet te maken had zoals facturatie, projectadministratie, licenties, analyses, maandafsluiting. Na 3 jaar werd het bedrijf overgenomen door multinational Philips. Corstiaan bleef nog twee jaar aan boord, maar had daarna behoefte aan wat anders. Meer richting controlling en het liefst bij een kleinere organisatie waar hij ook echt aan de business mag meebouwen.



Corstiaan de Keijzer
Corstiaan de Keijzer

Nickname: Schaker
Kantoor: Kantoor Arnhem
Huidige opdracht: Business Controller
Huidige opdrachtgever: Royal Swinkels Family Brewers

Het was een goed moment in mijn carrière om in korte tijd veel te zien en me snel en breder te ontwikkelen.

Waarom Finanxe?

Na het eerste gesprek was hij meteen enthousiast. Hier wilde hij werken. “Ik was eerst een beetje gespannen, maar tijdens het gesprek viel dat helemaal weg. Je hebt echt het idee dat je wat kunt bijdragen. Dat je ertoe doet”, vertelt Corstiaan.

Toch was hij niet per se op zoek interim-werk, maar de vacature bij Finanxe veranderde zijn gedachten. Zo zegt hij: “Het was een goed moment in mijn carrière om in korte tijd veel te zien en me snel en breder te ontwikkelen. Om die volwaardige controller te worden. Ik kan het iedereen aanraden. Misschien zelfs als eerste baan. Je leert het snelst en kunt echt ontdekken: wat vind ik nou leuk?”

Als business controller zit je dicht bij de business en binding met het product vind ik belangrijk

Diversiteit aan opdrachten

Dat is het mooie van interim-werk. Je zit niet vast aan een functie, branche of opdrachtgever. Zijn eerst opdracht via Finanxe was bij Aesy Liften. Zij verkopen liften en ook onderhouds-en servicecontracten. Wat deed hij daar? Hij kreeg een vrije rol om de balansposten van die contracten uit te zoeken en af te stemmen met accountants wat te doen met de bedragen die daar eigenlijk niet hoorden. “Dat was een leuke puzzel” vertelt hij.

Met de tool Power BI bracht hij in kaart aan wie welke type liften werden verkocht en hoeveel korting er werd gegeven. Waarom werden er verschillende prijzen gehanteerd? Was dat effectief? Voor de klant en voor de verkoper? Met die data konden de salesmanagers weer verder.

Bij AHV International in Zwolle, zijn 2e opdracht, ging hij als interim controller aan de slag. Zijn verantwoordelijkheden? Wegwerken van facturen, beginbalansen bepalen (overgang naar een nieuw systeem), voorraadbeheer, verkoopoverzichten samenstellen en analyseren.

En daarna kwam Corstiaan terecht bij Royal Swinkels in Lieshout. En daar zit hij nu weer. Wie kent Bavaria, Palm en La Trappe niet? Allemaal onderdeel van dit grote bedrijf. “Het is geen kleine jongen, maar niet gigantisch. Je kent elkaar. En het is een hele gave opdracht”, zegt hij enthousiast. Waar zit hij? Op de business unit Export. Heel interessant. Dat internationale trekt hem, net zoals in zijn eerste opdracht. En het product spreekt hem aan. “Als business controller zit je dicht bij de business en binding met het product vind ik belangrijk”, aldus Corstiaan. Hij houdt zich o.a. bezig met de kosten per merk: komt alles op de juiste plek? Levert het voldoende marge op? Maar ook met forecasting: inschatten hoeveel gaat de klant nog gaat bestellen. Welke vaardigheden helpen hem in deze opdracht? Vooral dat hij makkelijk op mensen afstapt, sociaal is en daardoor verbinding maakt.

Tussendoor maakte hij nog een uitstapje bij CITO als projectcontroller, waarna Swinkels hem graag terug wilde en daar hoefde Corstiaan niet over na te denken. Zijn 2e opdracht daar is totaal anders. Wel weer op de business unit Export, maar hij is nu vooral bezig met de implementatie van SAP. En hij speelt ‘vliegende keep’ voor business controlling. “Ik spring bij waar nodig is”, zegt hij.

Leerschool

Inmiddels heeft hij al verschillende cursussen en opleidingsdagen bij Finanxe achter de rug. Hoe vond hij het? “Je krijgt door nuttige modellen inzicht in jezelf en in hoe mensen reageren en leert door verschillende gesprekstechnieken daarmee om te gaan. Het is sowieso goed om bij elkaar te zijn, want zo vaak zie je je collega’s niet. En wat heel nuttig is? Ervaringen uitwisselen. Zeker als je net begint. Dan hoor je veel dingen die je zelf ook nog tegen kan komen.”

Afgelopen jaar startte Corstiaan met het tweejarige Business Control Program van de Finanxe Academy. De lessen over persoonlijke vaardigheden blijven vooral hangen, zoals de training over ‘Oordeelloos luisteren’. “Je verwacht iets of denkt dat iemand een bepaald antwoord gaat geven, maar dat hoeft niet zo te zijn. Dat is een goede spiegel. Maar ook dat iedereen met een goede intentie naar zijn of haar werk gaat. Terwijl je misschien denkt dat iemand er een potje van maakt. Dat was goed om te horen. Word je weer even bewust van”, vertelt hij.

Hij is meer dan tevreden over Finanxe. Zo zegt hij: “Het is een hele toffe club. Ik heb veel zelfvertrouwen ontwikkeld en zij geven je ook veel vertrouwen. Ik mag meedenken en mede door hen ben ik wie ik ben. Ik sta een stuk steviger in mijn schoenen en mag mezelf nu senior noemen. Finanxe vindt dat ik mooie stappen heb gemaakt.”.