Finanxe - Bemiddelt in financieel talent vanuit Groningen, Zwolle, Utrecht, Arnhem en Heerenveen

Draag jij de juiste bril?

27 januari 2016

Alle blogs

Hoe kijk jij naar jezelf? Hoe kijken anderen naar jou? Heb je daar wel eens bij stil gestaan?

Gekleurde bril​Stel je eens voor: je bent net klaar met je studie en je hebt nog nooit echt kritiek gekregen. Studeren ging je makkelijk af dus je hoorde niemand klagen. Maar dan ben je afgestudeerd en ga je de stap naar het ‘grotemensenleven’ maken. Een stap waar jij als ambitieuze Young Professional van droomt. Je droomt van het goede leven, van een topbaan in een internationale omgeving. Je weet ook 1 ding zeker: jij gaat het helemaal maken!

The American Dream

Rik Wolthuis​Ik zal mijzelf eerst even voorstellen. Mijn naam is Rik Wolthuis (25) en ik ben recruiter/headhunter van beroep. Ik heb College tennis gespeeld in Amerika. Hier heb ik een studiebeurs gekregen om uit te komen voor het tennisteam van de University of Mount Olive. Nu denk je misschien, lekker boeiend allemaal, wat heeft dat te maken met dit verhaal? Lees verder…. De reden dat ik deze blog schrijf is omdat het mijn doel is Young Professionals te helpen in hun carrière. Bij een eerste baan dan wel een 2e of 3e stap in hun carrière. Als er 1 ding is dat ik geleerd heb in Amerika is het wel dat jij je eigen succes bepaalt.

De bril van Rik Wolthuis

Je raadt het al…  de intro is mijn situatie een jaar of wat geleden. Op school wordt er weinig aandacht aan het vinden van een baan besteed. Wat is een goede voorbereiding voor een sollicitatie? Hoe maak ik een goede indruk? Hoe ziet een goed CV eruit? Hoe zorg ik dat ik online gevonden wordt door recruiters? Hoe ziet een goed LinkedIn profiel eruit? Dit zijn allemaal vragen waar ik tegenaan liep en waar ik nu dagelijks mee te maken heb in mijn huidige job. Graag deel ik mijn kennis over deze onderwerpen! Graag help ik jullie aan je droombaan.

Hoe kijk je naar jezelf? Waarom is dat belangrijk?

Wil jij graag weten wat je sterke en zwakke punten zijn en hoe je over komt op anderen? Handig tijdens je sollicitatie! Dan is het zaak om niet alleen vanuit je eigen gezichtspunt naar jezelf te kijken en na te gaan hoe een ander jou ziet. Natuurlijk kun je de hele dag rondlopen met een selfie-stick of een GoPro en het terug gaan kijken. Veel efficiënter is: vraag vrienden/kennissen/teamgenoten om een eerlijk antwoord op de vraag: Wat vinden jullie nu echt van mij? Neem geen genoegen met alle loftrompetten maar vraag eens wat ze jouw minder sterke punten vinden en waarom.

Klokkijken

Bijvoorbeeld: ben jij iemand die niet goed kan klokkijken? Waarom is het voor je vrienden vervelend dat jij steeds te laat komt? Op deze manier zet je de bril op van je vrienden en besef je hoe anderen naar jou kijken. Ik wou dat ik die bril wat eerder had opgezet. Ik had er geen aanleiding voor, alles ging goed, ik deed dingen op de manier hoe ik ze altijd had gedaan. Waarom zou je dan eens goed naar jezelf kijken? ‘Alles gaat toch perfect’ is wat ik dacht. Achteraf een foute gedachte. Had ik verder kunnen komen met tennis: ja. Had ik beter
aan mijn toekomst kunnen werken: ja.

Stay Tuned!

Eindstand: Bewaar het bonnetje goed en ga af en toe eens naar Pearl of  Specsavers en wissel (gratis) van bril. Dit komt je zicht op jezelf ten goede en zorgt ervoor dat je tijdens een sollicitatiegesprek je sterkte en zwakke punten heel goed kunt toelichten. In mijn volgende blogs zal ik je door de bril van de recruiter laten kijken. Stap een is jezelf kennen, maar als geen recruiter of HR manager jou online kan vinden kun jij je verhaal niet doen. Dat zou jammer zijn van die bril die je hebt gekocht! 

Tot gauw!