Jos Bijaard

Elke dag een half uur eerder achter de computer - Interview met Jos Beijaard – geïnspireerd door een boek

6 juli 2021

Jos BijaardSinds een aantal maanden stapt Jos Beijaard elke ochtend (vrijwillig en met plezier!) een half uur eerder zijn bed uit. Hij kruipt achter de computer en oefent met programmeren. Geïnspireerd en gedreven door het boek Atomic Habits, een grote interesse in BI en zijn studie Data Science heeft Jos de smaak van het leren en ontwikkelen helemaal te pakken! 

“Na het afronden van mijn Bachelor Finance & Control twijfelde ik al. Werken of verder studeren? Het Young Talent Program, met de combi van trainingen en uitdagende opdrachten, was op dat moment een goede keuze.” Inmiddels werkt Jos ruim anderhalf jaar als interim financial. De behoefte aan verdieping blijft en hij weet precies op welk gebied (tromgeroffel): DATA!

Oneindige mogelijkheden

Jos: “Mijn eerste echte kennismaking met data analyse was bij Friesland Campina, tijdens mijn afstudeeropdracht. Vanuit Excel creëerde ik daar een model, inclusief dashboard, waarmee onder andere de kostprijs berekend werd.” Het opleveren van zo’n concreet en bruikbaar eindproduct geeft Jos veel positieve energie vertelt hij. “Bedenken hoe iets in elkaar moet steken, puzzelen tot het werkt en dan de voldoening over het resultaat. Sinds die opdracht is bij mij de knop om. Data biedt zoveel mogelijkheden en de juiste toepassing kan organisaties echt vooruit helpen.” 

We komen langzaamaan op een punt dat je eigenlijk niet meer zonder kan vult Jos aan. Ook binnen de Finanxe Academy (volop in ontwikkeling met nieuwe collega Karin) neemt BI daarom een prominente plek in. Maar, data science is breder dan finance alleen. Jos: “Finance gaat volledig over het sturen op cijfers en het is daarom wel een perfecte match. Maar je kunt data science organisatiebreed inzetten, overal waar data beschikbaar is.”

Iets open gegaan in mijn hoofd

AtomicHabitsJos: “Rond de kerst heb ik een aantal boeken gelezen en die inspireerden me enorm om actiever met mijn eigen ontwikkeling bezig te gaan. Alsof er iets is open gegaan in mijn hoofd, een bepaalde denkwijze is geactiveerd. Ik weet dat het belang van data blijft groeien en besef me dat ik met hard en slim werken grote stappen kan zetten. Om ergens goed in te worden moet je het vaak doen.” Een van de boeken die Jos zo inspireerden is dan ook ‘Het compound effect’, van Darren Hardy. Het begrip compound interest, rente over rente, wordt daarin toegepast op kennis en vaardigheden. Simpel gezegd: dagelijks oefenen op lange termijn zorgt ervoor dat je niveau enorm omhoog schiet. 

“Ook het boek ‘Atomic Habits’ van James Clear, vond ik heel tof. Je kunt wel één keer tien kilometer hardlopen, maar jaarlijks een kwartier per dag rennen levert je veel meer op. Bouw aan gewoontes want als iets eenmaal in je ritme zit wordt het veel makkelijker. Daarom stap ik elke ochtend wat eerder mijn bed uit en ga ik een half uurtje programmeren. En ook na mijn werk en in het weekend ga ik zonder moeite aan de studie.” 

Als je van dit vakgebied houdt is het allemaal prachtig

Jos: “Ik weet niet of ik in de praktijk veel zelf zal programmeren maar ik vind het wel belangrijk om de taal te kunnen lezen zodat ik kan mee denken en meepraten. Vandaar mijn oefen-uren. De opleiding zelf (Data Science aan de Hanze Pro IT Academy Noord-Nederland) is heel breed en behandelt het complete pakket van A tot Z.” In negen maanden doorloopt Jos modules als: databases, data visualisatie, descriptive statistics, data mining, data preparatie en pre-processing en machine learning (AI). 

“De eerste module ‘databases’ heb ik afgerond. SQL, hoe communiceren databases en hoe haal je ergens de juiste info uit. Op dit moment ben ik bezig met data visualisatie. Heel tof om met heldere dashboards data toegankelijk te maken. Maar eigenlijk vind ik alles fantastisch. Bij elke module denk ik: we gaan hier weer wat moois leren! Ik krijg er zoveel energie van! Elk vak is mega interessant en relevant. Data mining en preparatie bijvoorbeeld, er zijn zoveel datastromen, hoe zorg je dat de pijplijn goed is? De basis voor elkaar hebben is het moeilijkste, maar ook het belangrijkste werk.”

Praktijkopdracht

Tijdens een afsluitende opdracht brengen studenten Data Science opgedane kennis uit alle modules in de praktijk. Jos: “Ook dat vind ik heel tof want daarna ben je gelijk klaar voor het echte werk. De komende maanden bepalen we of ik deze opdracht bij mijn huidige opdrachtgever (PostNL, Process & System Support) kan doen of ergens anders. Alles wat ik leer probeer ik trouwens ook nu al in de praktijk te brengen. Als interim professional bij Finanxe ben je volop bezig met ontwikkelen en krijg je daar de ruimte voor. Het is tof dat ik deze opleiding kan doen. Ik merk in alles dat mijn ontwikkeling voorop staat en dat waardeer ik. Als ik volgend jaar toffe dataprojecten kan gaan doen ben ik een heel blij persoon!”


Nieuwsgierig naar Atomic Habits, het boek dat Jos zo inspireerde? 

Wij geven vijf keer Atomic Habits weg, hard-copy of e-book. Welke (werkgerelateerde) gewoonte wil jij de komende tijd aanleren? Laat het ons weten op LI/FB/Insta!