Wagenborg7

Finanxe & Royal Wagenborg

21 februari 2018

Alle blogs

In gesprek met Willem Meijer, Manager Personeel & Communicatie bij Royal Wagenborg

Veel mensen kennen Wagenborg van de veerboot naar de Wadden, maar de passagiersdiensten zijn maar een van de vele bedrijven die vallen onder Royal Wagenborg. Het is een internationale logistieke organisatie met een vloot van 185 schepen, ongeveer 3000 medewerkers en diverse bedrijven die allerlei diensten aanbieden op het gebied van op- en overslag, scheepvaart, sleepdiensten en offshore services.

Willem Meijer Wagenborg1. Hoe is de werving van personeel bij zo’n grote, internationale organisatie geregeld?
Willem Meijer: “Doel van Wagenborg is eigenlijk om zo weinig mogelijk te werven. Het verloop bij Wagenborg is erg laag, we werken volgens het Lifetime Employment principe en dat betekent dat we vakmanschap graag binnen onze organisatie houden. We hebben dan ook veel lange dienstverbanden, zelfs langer dan 50 jaar. Maar, uiteraard is er binnen een grote organisatie doorlopend nieuw personeel nodig. Werving is bij ons heel afhankelijk van de doelgroep. Voor zeevarenden werven we bijvoorbeeld wereldwijd, onder andere door studenten al tijdens hun opleiding te benaderen en veel met stagiaires te werken. Vanuit onze kantoren in Manilla en Sint Petersburg benaderen we de Aziatische en Oost-Europese arbeidsmarkt. In de markt van scheepvaart en transport zijn we een bekende speler, veel mensen komen dan ook binnen vanuit ons netwerk. We maken nauwelijks gebruik van externe wervingskanalen, anders dan onze eigen website en Noorderlink.nl."

2. Wat moet ik weten over werken bij Wagenborg? 
"We willen dat onze medewerkers het naar hun zin hebben en dat ze dat ook uitdragen. Je werkt 40 uur in de week, dan moet je ook plezier hebben. Al onze medewerkers zijn belangrijk voor het succes van Wagenborg, zonder goede bemanning heb je niks aan een schip. Of je op een kraan zit, verantwoordelijk bent voor het binnenhalen van de lading, het schip onderhoudt, de veiligheid controleert of zorgt dat er op tijd gerapporteerd wordt, alles heeft zijn belang." 

Finanxe interim professional Ivo Werkman over Wagenborg:

“Het bevalt me erg goed! Ik heb, leuke, gezellige, nuchtere collega’s die open staan om mijn vragen te beantwoorden. We zitten allemaal bij elkaar dus er zijn korte lijntjes, je kunt makkelijk ergens over sparren. Er is een open, informele sfeer en cultuur. Je kunt gewoon aan de gang en wordt niet op elke punt of komma gecontroleerd, daar spreekt vertrouwen uit.” Meer over werken als interim professional

Wagenborg6   Wagenborg1   Wagenborg5


3. Waarom hebben jullie gekozen voor het inzetten van interim professionals?
"We werken niet zo veel samen met externe bureaus, maar op het gebied van Finance liggen er wat tijdelijke klussen. Om fit for future te zijn hebben we een aantal professionaliseringsslagen uit te voeren en dus extra kracht nodig. Het is moeilijk te voorspellen hoe de situatie er over een jaar of twee uitziet en daarom zijn, ondanks dat we normaal gesproken voor lange dienstverbanden gaan, interim rollen in dit geval erg geschikt. Daarnaast kiest de jongere generatie er bewust voor om zich niet aan 1 werkgever te binden maar kiezen ze graag voor een partij als Finanxe die ze de kans geeft om binnen verschillende keukens te kijken. Voordeel daarvan is dat deze mensen over het algemeen een hoge aanpassingssnelheid hebben en snel dingen kunnen oppakken."

4. Waar lopen jullie tegenaan als het gaat om het vinden van de juiste collega’s?
"Als wij zelf werven voor financiële/administratieve rollen krijgen we heel veel reacties, maar 90% van de personen die reageert is onder gekwalificeerd. We willen daar op een nette manier mee omgaan en iedereen aandacht geven, maar dat is voor een HR-afdeling een grote belasting. Dat een externe partij zorgt voor een eerste voorselectie is voor ons een efficiënte manier van werken. Daarnaast hebben bureaus een netwerk van goede kandidaten die aan hen verbonden zijn. Daarmee is het anders werven dan ‘post en pray’: een vacature plaatsen en hopen dat de juiste kandidaat gaat reageren."

5. Wat is belangrijk voor Wagenborg bij het inschakelen van een externe partij?    
"Belangrijk is dat men begrijpt wat de vraag is, dat er een juiste inschatting gemaakt is of mensen vakinhoudelijk maar vooral qua persoonlijkheid passen bij een organisatie als de onze. De maritieme wereld is een aparte wereld en in een familiebedrijf werkt het nog net even wat anders dan bij een beursgenoteerde of publieke organisatie. Dat moet je liggen. Finanxe is slagvaardig, we hebben korte lijnen en het resultaat is goed. Daar gaat het uiteindelijk om, dat er mensen gevonden zijn die een toegevoegde waarde geven en die het naar hun zin hebben bij Wagenborg."

Wagenborg3   Wagenborg4   Wagenborg2
 

Wil jij als interim professional aan de slag bij een van onze mooie klanten? Check de vacature!