Peesdoek met gras onder achterlader

Geesinknorba zoekt een toekomstgerichte Business Controller

27 september 2023

Alle blogs

Geesinknorba Groep is een vooraanstaande Europese producent van afvalbeheeroplossingen, waaronder vuilniswagens en zelfpersende en stationaire afvalpersen. Ze bestaan inmiddels al ruim 150 jaar en dat merk je aan de cultuur. Werknemers zijn bevlogen, loyaal en hebben hart voor de zaak. Binnen het finance team is momenteel ruimte voor een Business Controller die de afdeling toekomstbestendig maakt. Group controller Hester Roodbergen zoomt in op deze brede rol.

De afdeling naar een hoger niveau kunnen tillen is belangrijk in deze rol.

Dat Geesinknorba, met twee locaties in Almere en Emmeloord (de plek waar de voertuigen worden gemaakt), actief is in maar liefst 40 landen zegt veel over het internationale karakter van de organisatie. Hester Roodbergen begon enkele maanden geleden als group controller, maar kan al goed aangeven wat nodig is binnen het financeteam. Roodbergen: “Ik zoek een business controller die de kerntaken van de functie al eens eerder heeft uitgevoerd, maar daaromheen óók in staat is om kritisch naar onze systemen en processen te kijken. Bij Geesinknorba werken we aan een geweldig product. Mensen denken vaak aan een vuilniswagen, maar er zit zoveel meer in en achter. Je merkt het enerzijds aan de cultuur. Men werkt hier graag. Collega’s zijn loyaal, maar ook bevlogen richting het product. Qua innovatief vermogen en kwaliteit opereren we aan de bovenkant van de markt. We zijn onderscheidend. Als financiële afdeling moeten we daarin meegaan, wat onder meer iets vraagt van de business controller.”

Kartrekkersrol

Zoals genoemd is het in deze rol belangrijk dat de business controller zelfstartend vermogen heeft. Uitvoering van het financiële beleid en de verantwoording dragen voor een tijdige, juiste en volledige informatievoorziening richting belanghebbenden is iets wat hij of zij al eerder gedaan moet hebben. Roodbergen over de zwaartepunten van de functie: “Cijfers analyseren, rapporteren en een bijdrage leveren in de maand- en jaarafsluitingen is één, maar de systemen en processen daaromheen kunnen doorgronden en optimaliseren is twee. We hebben behoefte aan een professional die in staat is om het rapporteren naar een hoger niveau te tillen, maar ook op het gebied van ERP-systemen verbeteringen kan doorvoeren. Om aanpassingen te implementeren die impact op onze lopende financiële processen hebben, moet iemand zichzelf vragen stellen als: hoe werken we, waarom doen we dit zo, wie is waar verantwoordelijk voor en wat kan anders of beter? Daarnaast moet je ook binnen de organisatie je weg zien te vinden. Wie doet wat? Wie zit waar? Het is geen gespreid bedje. Het is dus belangrijk om competenties te bezitten als kritisch denken, analytisch vermogen en oplossingsgerichtheid. Daar voeg ik stressbestendigheid graag aan toe, aangezien je tijdig moet rapporteren binnen de Benelux, Duitsland en de export.”

SAP-optimalisatie

Binnen de financiële afdeling wordt met het softwareprogramma SAP gewerkt. Het is zaak om ervoor te zorgen dat het gebruik ervan optimaal is. Ervaring met ERP-systemen, maar idealiter met SAP, is essentieel. “SAP moet op de juiste manier worden gebruikt, zodat we als afdeling en organisatie profiteren van de werking ervan. Om een voorbeeld te noemen, we zijn erachter gekomen dat SAP bepaalde boekingen genereert die net niet helemaal goed zijn ingericht. Om dit te herstellen halen we stuurinformatie uit het systeem en passen we de boel daarop aan. Zo komen we weer een stap verder. Het intern optimaliseren van SAP is één van de doelen van de business controller, zodat we blijven werken aan een zo efficiënt mogelijke kostenstructuur. Je moet de data snappen, weten wat er verbeterd moet worden en hoe je daar vervolgens op kunt sturen.” Waar SAP intern is gericht, daar kun je als business controller extern gezien zorgen dat de debiteurenstanden in orde zijn, inclusief actieve rol richting de betrokken businesspartners. Toekomstgerichte doelen zijn onder andere meer synergie halen uit het zijn van een ‘groep’ (lees: Geesinknorba Group) en de kansen die ontstaan uit een internationale organisatie. Hoe versterk je elkaar daarin? Roodbergen noemt daarbij dat het werken met dashboards, ofwel dashboarding, tevens toekomstmuziek is.

Financeteam

Het financeteam van Geesinknorba in Emmeloord bestaat momenteel uit een chief financial officer (CFO) met daaronder een treasury manager, head of accounting en Roodbergen als group controller. De financieel medewerkers vallen onder de head of accounting, een team waar de business controller geregeld mee zal schakelen. Onder Roodbergen vallen de plant controller en business controller. “Ik geef weliswaar hiërarchisch leiding”, gaat Roodbergen verder, ”maar onze samenwerking uit zich vooral in het doornemen van de maandelijkse cijfers en wat het verhaal erachter is. Dat geldt tevens voor de jaarafsluiting, maar dan overstijgend. Bijvoorbeeld als er extra informatie nodig is in de afrondende fase ervan. Verder krijgt de business controller in deze autonome, zelfsturende rol veel vrijheid. Je kunt het zien als het draaiende houden van een eigen winkel. Wel hoor ik het graag als iemand een mooi idee heeft, in de zin van een project of een bepaald proces. Daarin kunnen we dan samen optrekken.”

Ben jij de aangewezen persoon om deze brede financiële rol te bekleden binnen een internationale speler? Klik dan hier om naar de vacature te gaan! Wij komen graag met jou in contact.