Vacatures  (1)

Controller gezocht voor Heiploeg

13 februari 2024

Alle blogs

'Heiploeg is altijd in beweging, daar moet je in mee kunnen gaan’ 

Zo’n 2.500 werknemers in binnen- en buitenland zorgen ervoor dat Heiploeg uit het Groningse Zoutkamp de grootste leverancier van garnalen in Europa is. Voor dit toonaangevende bedrijf is Finanxe op zoek naar een controller. CFO Chaim van Leeuwen en groep controller Esther van Tiel vertellen meer over deze mooie functie en leggen uit wat Heiploeg zo bijzonder maakt.

 

Elkaars werk kunnen overnemen

De afdeling Finance van Heiploeg behelst een drietal teams: de Financiële Administratie, Sales Control & Reporting en Production Control. De Financiële Administratie en Sales Control & Reporting vallen onder Esther, terwijl Chaim het team Production Control onder zijn hoede heeft. Esther over de grootte van Finance: “De financiële administratie bestaat uit acht personen. De afdeling sales control & reporting is met twee controllers beperkt in omvang. In verband met het vertrek van een collega zoeken we een controller die klaar is voor de volgende stap. 

 

 ‘Sinds 2014 is Heiploeg onderdeel van de Parlevliet & Van der Plas Groep uit Katwijk. We hebben een moederbedrijf boven ons, al is dat niet ten koste gegaan van het familiebedrijf dat Heiploeg van oorsprong is. We kunnen zelfstandig werken, ook op financieel gebied. Ik houd van de reuring. Overnames, automatiseringen, nieuwe producten, internationale contacten: er gebeurt veel en als afdeling Finance moeten we daarin meegaan.’
 
Esther van Tiel over de dynamiek binnen Heiploeg

Altijd in beweging

Waar Esther een kleine drie jaar in dienst is, daar reist Chaim al negen jaar lang gemiddeld vier keer per week op en neer van zijn woonplaats Amsterdam naar het pittoreske Zoutkamp. Van enige verveling is geen sprake. Zowel Esther als hij varen wel bij de alledaagse hectiek binnen Heiploeg. Chaim: “Dat ik wekelijks nog steeds vier keer naar Zoutkamp rijd is veelzeggend. Heiploeg is een groot bedrijf, maar het voelt ergens ook klein. Er is constant ontwikkeling, er is altijd beweging. Dat past goed bij mij. In mijn rol kijk ik kritisch naar de processen. Wat kan beter, wat kan effectiever? Die kritische blik verwacht ik ook van de nog aan te nemen collega’s. We hebben door de jaren heen veel geïnvesteerd, zowel organisatiebreed als binnen Finance. De impact is vaak groot en vraagt het nodige van de afdeling. Denk aan een overname, het automatiseren van productieprocessen, CO2-reductie en het implementeren van automatiseringssystemen. Er loopt nu een project om van het gas af te komen. Al die zaken raken onze afdeling. Daar moet je van houden.”

‘Je kunt niet alles van achter je bureau doen. Je moet op onderzoek uit, de fabriek in en de telefoon pakken’

 

Zelfstartend vermogen

Als we inzoomen op de functie van controller is het duidelijk dat Heiploeg behoefte heeft aan een professional die minimaal op hetzelfde niveau zit als zijn of haar collega-controller. Je moet vakvolwassen zijn, aldus Chaim. “De nieuwe controller moet primair uiteraard Heiploeg leren kennen, maar in essentie zoeken we iemand die vakvolwassen is. Een ervaren controller die weet hoe de hazen lopen. Naast het bekleden van een brede financiële rol, is het nodig om zaken uit te zoeken. We werken met verschillende producten en heel diverse logistieke stromen en verkoopprocessen, waar veel bij komt kijken. Denk aan de grondstoffen, conditie van het product, kwaliteit en het vervoer. Daarbij hebben we te maken met intercompany/intragroup leveringen, joint venture partners, locaties in Nederland, Marokko, Zuid-Amerika en India, en de fiscus in onder andere Nederland en Duitsland. Het in kaart brengen en bewaken van onder meer de risico’s is essentieel, zodat de cijfers uiteindelijk kloppen. De controller moet verder kijken dan wat er bij Heiploeg gebeurt. Dat betekent dat je niet alles van achter een bureau doet, maar dat je afdeling overstijgend werkt, de telefoon pakt, in de fabriek kijkt, et cetera.”

 

Esther: “Chaim noemt het met een mooi woord vakvolwassenheid. In die volwassenheid verwacht ik dat iemand de planning bewaakt en het overzicht weet te bewaren, inclusief terugkoppeling aan de leidinggevende. Het is een brede rol, waarin je onder andere werkt aan het analyseren en bewaken van de salesmarges, de afgrenzing van de sales en overhead, rapportages, jaarrekeningen en consolidatie." Dit maakt ook dat er onwijs veel ontwikkelingsmogelijkheden en je kunt enorm veel leren van twee collega controllers.

 

Tikkie eigenwijs

Volgens Chaim zijn onder andere de eigenschappen: nieuwsgierigheid en leergierigheid erg belangrijk voor deze rol. “En een gezonde dosis nuchterheid. Verder moet je assertief en communicatief vaardig zijn. Een tikkeltje eigenwijs mag ook. Dat zijn we hier stiekem allemaal een beetje”, zegt hij met een glimlach. Esther ziet dezelfde eigenschappen graag terug bij de controller, aangevuld met kwaliteiten die passen bij een meer ervaren professional. “Als controller moet je ownership hebben, dus verantwoordelijkheid in je denken en handelen. Binnen Finance is samenwerken van belang, dus ook als je er niet uitkomt moet je aan de bel trekken.” Chaim knikt: “We doen veel op basis van wederkerigheid. Maar als iets niet lukt, lossen we het samen op. Zo komen we altijd tot een resultaat. Ik noemde het al eerder, maar je moet ook kritisch zijn. Op werkzaamheden, systemen, processen. Heb je een scherpe geest en ben je analytisch sterk, dan zit je hier goed. En qua vaardigheden moet je vooral gevorderd zijn wat Excel betreft.”

‘Als iets niet lukt, lossen we dat samen op. Zo komen we altijd tot een resultaat’

Uitdagingen

Esther gaat verder in op de functie van controller en dan met name op de uitdagingen die er liggen. “Momenteel zijn we een nieuwe SAP-module aan het inrichten, de nieuwe controller kan aan dit project zeker nog een steentje bijdragen.” Chaim beaamt dat. “We hebben vorig jaar een nieuwe versie van SAP gekregen, dat is een omvangrijk project geweest. Een voordeel van een dergelijk project is dat er doorgaans procesverbetering plaatsvindt. Met de komst van onze nieuwe collega’s ontstaat er idealiter ruimte voor projecten. Het opzetten van intercompany pricing is een voorbeeld van zo’n project. Onze collega’s in Twello gaan tevens over op SAP. Daar kunnen wij een grote rol in spelen.” 

Ben jij de gedreven en enthousiaste Controller met oog voor detail de we zoeken? Klik hier voor de vacature.

 

Gert Kostwinder


Interesse of vragen?
Neem contact op met  Gert Kostwinder:
06 29 48 80 42