Header website

Het groeiende Delftechniek is in Groningen op zoek naar een Controller

5 oktober 2023

Alle blogs

Met negen locaties waarvan zeven in het noorden des lands vestigingen in het Noord-Hollandse Heerhugowaard en Wormerveer is Delftechniek uitgegroeid tot een gerenommeerde technische groothandel. Op het gebied van ‘tools, safety & supplies’ bedienen zij bedrijven in diverse branches, zoals de industrie, scheepvaart, installatietechniek en landbouw. Om hun groei te kunnen continueren is binnen de financiële afdeling ruimte voor een controller. Finance manager Martin Meijer zoomt in op deze mooie rol.

Klantgerichtheid zit in onze genen.

 

 

In december is Martin Meijer zeven jaar in dienst bij Delftechniek. Na een lange periode in de accountancy te hebben gewerkt kwam hij er steeds meer achter dat hij toe was aan iets nieuws. Delftechniek was een klant van Martin en per toeval ging het balletje rollen. Martin: “Hiscal Hendriks, directeur van Delftechniek, was bij ons op bezoek en vroeg of wij een controller kenden die bij hem zou willen werken. Ik ben kort erna op vakantie gegaan en ging nadenken over die functie. Een mooi en groeiend bedrijf, er gebeurt een hoop en er is ruimte voor vernieuwing en ontwikkeling. Dat past goed bij mij. Ik ging in gesprek en werd uiteindelijk aangenomen. Van een collega hoorde ik in mijn beginperiode dat het vooral ging om het op de winkel passen. Dat veranderde gelukkig al snel, ook passend bij het beeld wat Hiscal primair schetste. De eerste overnamegesprekken volgden al snel. Naderhand hebben we vrijwel elk jaar een overname gedaan en zijn we gegroeid van vijftig naar bijna honderdvijftig mensen.”

Kerntaken

Martin is vanaf het begin controller geweest, maar heeft inmiddels – mede dankzij de groeispurt van het bedrijf – de functie van finance manager op zich genomen. Zijn ‘oude’ positie komt dus vrij, al vallen de zwaartepunten van de functie nu nog onder zijn takenpakket. Martin daarover: “Samen zullen we verantwoordelijk zijn voor de algehele financiële administratie. Je speelt dus een nadrukkelijke rol in het opstellen van de jaarrekening, in rapporteren, het opstellen van btw-aangiftes en het verzorgen van tijdige maand-, kwartaal en jaarcijfers.” Naast Martin, die functioneel leidinggeeft aan het financiële team, bestaat de afdeling uit vijf medewerkers die onderverdeeld zijn in expertises als debiteuren en crediteuren. Martin wil er echter graag naartoe dat de afdeling een meer generalistisch karakter heeft. “Daar werken we momenteel aan. We leren veel van elkaar, zodat we elkaars werk op den duur op een organische manier kunnen overnemen. Zo blijven er geen financiële vraagstukken liggen als er collega’s om wat voor reden ook afwezig zijn. Wat dat betreft zoeken we een allround controller. Verder is ons team als zeer hecht te omschrijven, met altijd ruimte om met elkaar te lachen.”

Als controller ben je nauw betrokken bij onze overnametrajecten.

Overnametrajecten

Dat Delftechniek door de jaren heen zo is gegroeid komt mede door een aantal overnames. In zijn functie als controller (en ook nu als finance manager) is Martin daar altijd nauw bij betrokken geweest. Het brengt dynamiek en reuring met zich mee. “Eigenlijk speelt er altijd wel wat. We hebben sinds kort een vestiging in Wormerweer, na de overname van Hatech BV. Er komt veel kijken bij zo’n traject, aangezien er de nodige processen moeten worden doorlopen. Na de kennismakingsgesprekken met Hiscal komen wij vaak al in beeld. Als controller speel je daar een rol in, denk aan het opvragen van cijfers, een globale waardering, de financieringsaanvraag, het doen van een prognose en een due diligence onderzoek. Dit zijn ook projecten die in een stroomversnelling terecht kunnen komen, wat qua competenties onder andere om aanpassingsvermogen, flexibiliteit en kunnen schakelen en prioriteren vraagt.”

Competenties & vaardigheden

Naast bovengenoemde competenties weet Martin duidelijk te omschrijven wat de controller nog meer met zich mee moet brengen. “Het helpt ons verder als iemand assertief is en zijn of haar weg vindt binnen de organisatie. Enerzijds om structuur aan te brengen, zodat stakeholders aangesloten blijven, maar ook om problemen te signaleren en met een passend idee of advies te komen. Organisatiegevoel is één, maar binnen een familiebedrijf past daar tevens enige bescheidenheid bij. Je hebt met verschillende afdelingen en persoonlijkheden te maken. Je moet nieuwsgierig zijn, maar wel op een gezonde manier. Met de juiste voelsprieten dus.” Binnen financiën wordt met de volgende systemen gewerkt: ERP-systeem AGP Trade, Onguard (debiteurenbeheer, wat straks Payt wordt) en Easy Systems (inkoop). Rondom deze systemen en bijbehorende (werk)processen is nog het nodige te doen op het vlak van optimalisatie en uitdieping. “In het verder ontwikkelen daarvan kan de controller een mooie bijdrage leveren. Het is daarbij goed om te weten dat Delftechniek klantgerichtheid heel hoog in het vaandel heeft. Dat zit in onze genen. Onze leveranciers en klanten vragen veel. Nee zeggen is eigenlijk not done. Onze administratie kent dus niet alleen vaste processen, omdat maatwerk soms nodig is. Ook hierin is flexibiliteit dus essentieel, net als interne klantgerichtheid.”

In het verder ontwikkelen van onze systemen kan iemand een belangrijke rol spelen.

Hart voor de zaak

Aanvullend op de genoemde systemen geeft Martin aan dat Delftechniek in de beginfase zit in het werken met Power BI en het zogeheten dashboarding. Ervaring daarin is een plus, zodat de afdeling en uiteindelijk de organisatie er optimaal gebruik van kan maken. Het past tevens bij het karakter en de cultuur van Delftechniek, waar groei en ontwikkeling belangrijke pijlers zijn. Martin afrondend: “We zijn van oorsprong een familiebedrijf, wat je merkt als je hier rondloopt. We zijn een platte, informele organisatie. Mensen werken hier graag, hebben hart voor de zaak en het verloop is laag. Er is dus veel kennis en ervaring. Verder vind ik persoonlijke ontwikkeling belangrijk. Dat hoort bij een snelgroeiend bedrijf. Zo krijgen onze verkopers producttrainingen en is een directe collega net gestart met de opleiding tot salarisadministrateur. Die heeft hij vroeger nooit af kunnen maken. Het zorgt voor tevredenheid onder werknemers, maar ook voor meer kennis en vakinhoud. Wat dat betreft is er veel mogelijk bij ons.”

Klik hier voor de vacature.

 

Gert Kostwinder



Interesse?
Neem contact op met  Gert Kostwinder:
06 29 48 80 42