Hittegolf2

Zweten...tijdens je sollicitatiegesprek

23 mei 2018

Alle blogs

De spanning bouwt op, je hartstlag gaat omhoog en zelfs zonder hittegolf breekt het zweet je uit. Je hebt je voorbereid, maar toch ben je zenuwachtig. Een aantal onbekende mensen die jou op basis van dit gesprek gaan beoordelen in een omgeving die je helemaal niet kent. Het liefst ga je er vandoor… maar toch ook niet, want dit is een toffe baan die bij je past!

Ons spanning- en stresssysteem werkt in de basis nog hetzelfde als toen we in berenvellen rondliepen. Er dreigt gevaar en dus willen we vechten of vluchten. Ons lichaam geeft een sterke fysieke reactie. Er komt adrenaline vrij, spieren spannen zich, bloeddruk en hartslag gaan omhoog, ademhaling versnelt en we beginnen te zweten. Klaar om te vechten of te vluchten.

Ondanks dat er geen acuut fysiek gevaar is ervaren veel mensen deze fysieke reactie bij een sollicitatiegesprek. Een goed sollicitatiegesprek voeren is belangrijk, je wilt die baan en je hebt beperkt de tijd om jezelf te laten zien. Gezonde spanning maakt je scherp en krachtig, maar teveel stress helpt juist niet.

Kan het anders, wat minder stress en wat meer ontspanning? 

Dat kan. Echt. Ook al ben je iemand die snel gestrest is, de juiste voorbereiding kan je helpen om een stuk rustiger je sollicitatiegesprek in te gaan. Hoe? Volg onze 7 tips en ga aan de slag!

1. Een gesprek is een presentatie van jezelf
Elk antwoord op elke vraag is een korte presentatie van jezelf. Op basis van het geheel van alle antwoorden vormen jouw gesprekspartners zich een beeld van wie jij bent. Op de volgorde van de vragen heb je geen invloed, maar je kunt wel vooraf bedenken welke boodschap je in elk geval over wilt brengen. Welke kernkwaliteiten heb jij? Integreer die kwaliteiten in je antwoorden en zorg dat alles wat jij wilt delen aan de orde komt.

2. Verzamel zoveel mogelijk informatie over het bedrijf
Jouw kennis over de organisatie maakt dat je zelfverzekerder overkomt. Je kunt makkelijker antwoord geven op vragen en zelf gericht vragen stellen. Je gesprekspartners waarderen je voorbereiding en daarmee maak je beter contact. Bekijk de website en het jaarverslag. Zorg dat je iets weet over de historie en strategie van de organisatie. Het is mooi als jouw verhaal aansluit op deze informatie en je kunt aangeven wat jouw toegevoegde waarde is. Durf informatie te vragen. Heb je iets gelezen waarover je meer wilt weten? Vraag het, ook daarmee laat je zien dat je geïnteresseerd bent.

3. Vorm je een beeld van de mensen met wie je in gesprek gaat
Een deel van de spanning kun je wegnemen door je te verdiepen in de mensen die straks tegenover je zitten. Bekijk hun profiel op LinkedIn of andere sociale media. Wat doen ze, hoe zien ze eruit? Besef je dat het mensen zijn net als jij, die op zoek zijn naar de collega die het beste past binnen hun organisatie. Bedenk je dat jullie een gelijkwaardig gesprek gaan voeren, om te kijken of jij bij de organisatie past en of de organisatie bij jou past. Het is goed om interesse te tonen in de mensen met wie je spreekt. Vraag waarom iemand bij deze organisatie is gaan werken of wat hij of zij hiervoor deed. 

4. Weet welke vragen je gaat krijgen en ken je antwoorden
Sollicitatiegesprekken zijn vrij voorspelbaar. Natuurlijk kun je voor een verrassing komen te staan, maar in 90% van de gevallen kun je een heel groot deel van de vragen die je gaan krijgen vooraf bedenken. Lees bijvoorbeeld hier over de 7 meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Met een goed voorbereid antwoord op deze vragen kun je een groot deel van het gesprek al invullen, kun je vertellen wat jij belangrijk vindt en zo een actieve rol op je nemen in het gesprek. 

5. Hardop oefenen
Heb je helder welke boodschap jij in elk geval over wilt brengen tijdens je gesprek? Oefen dan hardop. Waarschijnlijk moet je even een drempel over, maar het helpt. Hardop oefenen maakt dat je je antwoorden echt goed kunt formuleren en makkelijker kunt reproduceren tijdens je gesprek. Ga voor de spiegel staan en zorg dat je zonder twijfel in je stem jouw verhaal kunt vertellen. Geef argumenten en voorbeelden, kort en beeldend.

6. Ontspannen
Verminder de opgebouwde spanning in je lichaam door bewust te ontspannen. Dat kun je doen door vlak voor je gesprek een aantal oefeningen uit te voeren. Voel bijvoorbeeld waar je ademt. Bij spanning zijn mensen geneigd hoog in hun borst oppervlakkig en snel te ademen. Maak je ademhaling bewust dieper en adem naar je buik. Leg een hand op je buik en voel je ademhaling. Andere mogelijkheden zijn: al je spieren een paar seconden aanspannen en vervolgens weer loslaten of bewust meerdere keren een grote glimlach maken.

7. Wees je bewust van je negatieve gedachten
Vaak zorgen negatieve gedachten (onbewust) voor veel stress. Het is dus niet altijd het gesprek zelf dat zorgt voor stress, maar de gedachten die jij hebt over het gesprek. Als jij denkt dat deze sollicitatie allesbepalend is, dat je niks waard bent als je niet wordt aangenomen, dat deze mensen vast een ander type zoeken dan jij, dan zijn dit geen realistische maar stressvolle gedachten. Sta vooraf stil bij jouw overtuigingen en gedachten. Probeer ermee aan de gang te gaan en ze om te buigen naar meer realistische gedachten. ‘Ik doe erg mijn best om een goed gesprek te voeren, als ik de baan niet krijg is dat heel jammer maar er komen wel weer nieuwe kansen’. Let tijdens het gesprek op hoe je dingen formuleert, kies voor positief taalgebruik. Vertel bijvoorbeeld niet dat je niet met bepaalde softwarepaketten kan werken, maar benoem welk pakket je wel kent.