Finanxe - Bemiddelt in financieel talent vanuit Groningen, Zwolle, Utrecht, Arnhem en Heerenveen

Hoe is het met Alain van Biessum?

2 mei 2017

Alle blogs

Hoe is het met Alain van Biesum, een ambitieuze afstudeerder die niet kan niet stilzitten? Van bedrijfseconomie specialiseren richting accountancy, nu afstuderen en dan verder voor een RA-titel. 


AlainvanbiessumVertel eens wat over jezelf
Ik ben Alain van Biesum, ik woon in het dorpje Oenkerk in Friesland, daar ben ik geboren en getogen. Stilzitten vind ik verschrikkelijk, ik ben dan ook veel aan het werk. Naast mijn afstudeeropdracht werk ik bij een fitnesscentrum, waar ik ook vier keer per week sport. ’s Zaterdags werk ik als inkoper bij een autogarage. Daarnaast vind ik het leuk om met vrienden leuke dingen te ondernemen.

​Hoe ben je tot de keuze voor accountancy gekomen?
Na de HAVO ben ik gestart met een studie bedrijfseconomie aan de NHL Hogeschool in Leeuwarden. Na verloop van tijd bleek dat ik wat extra’s op kon pakken. Ik had de mogelijkheid om een extra lesprogramma te volgen of om te starten met een tweede opleiding. Het vak accountancy was ondertussen steeds meer bij me gaan leven, dus ben ik met de opleiding accountancy gestart. Inmiddels ben ik bezig met mijn afstudeeropdracht en in september ga ik aan het werk en verder studeren voor mijn RA titel!

Waarom koos je in eerste instantie voor bedrijfseconomie?
Ik had nog geen duidelijk beeld van wat accountancy inhield en bedrijfseconomie was een brede studie waarmee ik alle kanten op kon. Maar, na verloop van tijd kreeg ik steeds meer feeling met accountancy. Ik volgde lessen van die opleiding en juist dat waren de vakken die mij het beste lagen. Het cijfermatig en procesmatig bezig zijn vind ik leuker dan de algemene economische of marketing vakken. Tijdens de stage in mijn derde jaar bij een accountantskantoor werd dat bevestigd.

En toen, afstuderen. Hoe kwam je in contact met Finanxe?
Rik Wolthuis benaderde me al eerder voor een vacature. Ik was nog bezig met mijn studie en had daarom geen interesse, maar toen ik op zoek ging naar een afstudeeropdracht heb ik contact gezocht met Rik. In principe is dat niet wat Finanxe doet, maar toevallig hoorde Rik in die week dat BMN op zoek was naar een afstudeerder, dus dat kwam mooi uit!

Hoe gaat het afstuderen?
Het bevalt goed, het is erg leuk. BMN is een bouwmaterialen groothandel, gevestigd in  Leeuwarden,  met 83 vestigingen door het land. Een deel van de administratie is gevestigd in Leeuwarden. Ik werk in een leuk, compact team. Er is een informele sfeer, ‘doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’. Ik ben bezig om het financiële proces te beschrijven en te optimaliseren, waarbij vanuit BMN een aantal knelpunten zijn benoemd. Ik ben aan het onderzoeken of medewerkers uniform werken. Binnen de afdeling finance zijn kas, bank, factuurverwerking en betalingsproces de processen waar ik mee bezig ben. Ik beschrijf hoe er gewerkt wordt, of werkzaamheden conform procedure worden uitgevoerd, of mensen op verschillende manieren werken en wat meer of minder tijd kost.  

Wat is een uitdaging bij je afstudeeropdracht?
Het vragen naar het onbekende. Ik ben bezig met inhoudelijke zaken die helemaal nieuw voor me zijn. Ik vraag bijvoorbeeld aan mijn collega’s hoe ze werken terwijl ik vooraf geen idee heb wat hun antwoord gaat zijn. Dat ‘blanco’, gewoon gaan vragen zonder voorkennis, dat vind ik wel een uitdaging. 

En wat vind je er zo leuk aan?
Ik krijg feeling met het bedrijf, ik ga naast de medewerkers zitten en zie waar ze mee bezig zijn, daarmee ben ik gelijk heel betrokken. Ik bekijk het bedrijf vanuit allerlei verschillende hoeken en dat is erg interessant. Ik zie waar de theorie niet aansluit met de praktijk. Het is niet zo hapklaar als een opdracht van school, daar heb je alle informatie voorhanden, hier moet je zelf informatie verzamelen.

Wat zijn je ambities?
Ik wil mijn RA-titel gaan halen en van daaruit doorgroeien binnen de accountancy. Ik wil graag vanuit een accountantskantoor bij verschillende bedrijven in de keuken kijken en eventueel in de toekomst het bedrijfsleven in. Maar allereerst wil ik mijn studie afronden, me het vak eigen gaan maken.

Waarom past dit werk goed bij jou?
Met cijfers werken en procesmatig werken vind ik interessant. Ik ben precies en houd ervan om dingen uit te zoeken, daarom wil ik de controle kant op. Op een gegeven moment een advies kunnen geven, dat lijkt me wel wat!

In september aan de slag, is het vinden van een baan een beetje te doen?
Volgens mij is op dit moment genoeg vraag naar startende accountants. Ik let bij mijn keuze op de grootte van een kantoor, wat ze me qua studie kunnen bieden want ik wil graag naar Nyenrode, het gevoel dat ik bij een sollicitatiegesprek heb, eigenlijk het complete plaatje. Bij de big4 was het dit jaar lastig, maar bij kleinere kantoren heb ik deze weken drie gesprekken over arbeidsvoorwaarden, dus ik kan kiezen.

Mooi om te horen Alain! Bij die drie zit vast een superleuke werkgever, die blij mag zijn dat jij voor ze aan de slag gaat. We wensen je heel veel succes en wie weet kunnen we in de toekomst weer wat voor elkaar betekenen