Daan Vermei - Interim Finance Professional

Hoe is het met Interim Finance Professional Daan Vermei?

14 november 2018

Alle blogs

Na 2,5 leerzame jaren in de controlepraktijk was het tijd voor iets nieuws: een rol waarbij de focus meer op de toekomst ligt en het gevoel daarmee beter bij te kunnen dragen aan de toekomst van het bedrijf. Daarom een mooie nieuwe uitdaging voor onze interim professional Daan Vermei! Maak kennis met deze ambitieuze financial en lees meer over zijn opdracht bij het scheepswerf Royal Huisman! 

Daan Vermei - Interim Finance Professional

"Ik ben Daan Vermei, 25 jaar oud, woonachtig in Groningen. Daar heb ik aan de RUG gestudeerd en de Master Accountancy afgerond. Vervolgens ben ik bij EY in Zwolle aan de slag gegaan, heb ik in deeltijd de Executive Master of Accountancy afgerond, en heb ik afgelopen maart na de overstap naar Finanxe gemaakt. Ik heb veel zin om als interim professional te ontdekken wat ik het leukste vind en wat het beste bij me past! 

Royal_Huisman_werfVertel eens iets over jezelf
In december heb ik een appartement gekocht in Groningen. Het was een sociale huurwoning en er moest redelijk wat gebeuren, dus stukje bij beetje ben ik aan het klussen. Gelukkig schiet het aardig op! Ik tennis graag, ik train regelmatig, in het voorjaar speel ik competitie en in de zomer veel toernooien. In vakanties ga ik graag klimmen. Vroeger ging ik altijd met mijn ouders naar Slovenië om te klimmen in de bergen en afgelopen jaar ben ik daar met vrienden de bergen in getrokken. We wandelen veel en bepaalde delen van de route klimmen we gezekerd aan kabels die zijn vastgemaakt in de rotsen: klettersteigen. Elk jaar ga ik met vrienden van de tennisvereniging op budget trip. Dit jaar zijn we naar Sofia geweest, eerder naar Mallorca en Gdansk. Schaken vind ik daarnaast leuk om te doen en te volgen en ik volg het één en ander aan series. 

Daan Vermei

Van de accountancy naar controlling
Het werken in de controlepraktijk binnen de accountancy vond ik toch niet zo leuk als ik vooraf had gedacht. Je kijkt vooral naar het verleden van een organisatie en ik wilde graag meer bijdragen aan het bedrijf zelf. Meer richting controlling gaan speelde dan ook al een tijdje door mijn hoofd. Meer sturingsinformatie voor het management vormen en strategisch kunnen meedenken. Vandaar de overstap naar Finanxe! Als interimmer kan ik op verschillende plekken steeds weer nieuwe dingen leren, dat spreekt me erg aan. Via Finanxe werken bevalt me tot nu toe hartstikke goed. Alles is goed geregeld en de communicatie is duidelijk. Finanxe is relatief klein dus de lijnen zijn kort, je kunt makkelijk dingen afstemmen en dat vind ik fijn. 

Controller bij Royal Huisman 
Mijn huidige opdracht is bij  Royal Huisman op de controlling afdeling, het bevalt me daar heel goed! Royal Huisman is een scheepswerf, we maken zeil- en motorjachten en de onderdelen die daarbij horen, alles erop en eraan. Een hele fascinerende wereld om in terecht te komen. We bouwen nu aan het grootste aluminium zeiljacht ter wereld, qua afwerking op het hoogste niveau. Het zijn enorme projecten en supermooie producten, je ziet veel liefde voor het product binnen het bedrijf. Het kantoor waar ik werk ligt op het terrein van de werf, ik kan zo de productiehal inlopen en zien wat daar gebeurt. 

Royal huisman

Binnenshuis bevindt zich bijvoorbeeld ook de interieurafdeling die het houtwerk voor het interieur doet en de composietafdeling die onder andere masten en roeren maakt. 

Royal Huisman Aquarius TransportMijn werkweek
Ik houd met bezig met het verkrijgen van meer inzicht in de verschillende onderdelen van het bedrijf, waar behalen we goede resultaten en waar is verbetering mogelijk? De laatste tijd ben ik veel bezig met het verkrijgen van meer financiële inzichten op detailniveau, ik kijk bijvoorbeeld naar begrote kosten en werkelijke kosten en welk deel toe te rekenen is aan welk deel van het bedrijf. Bijvoorbeeld op basis van vierkante meters, wat hoort waarbij en waar worden uren precies besteed. Een deel betreft analyses en verbeteringen in de interne beheersing op procesniveau, bijvoorbeeld een voorraad- of facturatieproces. Ook komt er een nieuw systeem voor de hele administratie en daarin denk ik op sommige vlakken mee over de inrichting. Royal Huisman is een projectgestuurde organisatie dus vanuit de kostenkant houd ik daarnaast een aantal projecten in de gaten. Het zijn grote projecten waarin vooraf prognoses gemaakt worden, maar je krijgt altijd afwijkingen op allerlei vlakken dus projecten moeten tot in detail gevolgd worden. Je zit met veel verschillende afdelingen om tafel om bij te stellen en nieuwe prognoses op te stellen, dat maakt het heel leuk.

Royal Huisman NGONIAan de andere kant van de tafel 
Ik vind het leuk om op deze manier het kennis te maken met het vak van de controller. Je zit echt aan de andere kant van de tafel dan waar ik vanuit de controlepraktijk zat, dat wilde ik graag ervaren om te ontdekken of het bij me past. Daar lijkt het vooralsnog wel op! Ik heb toch meer het gevoel dat ik kan bijdragen aan het bedrijf. Ik kan informatie aanleveren waar het bedrijf beter van wordt, in plaats van dat ik voornamelijk naar het verleden kijkt. Ik ben analytisch ingesteld en vind cijfers leuk. Ik vind het leuk om van alles te leren, dat is wat me in detacheringswerk ook trekt. In elke opdracht kom je namelijk weer iets heel nieuws tegen. 

Ambities
Ik weet het nog niet 100% zeker maar ik denk dat de controlling tak me het meest aanspreekt voor de toekomst. Daar wil ik verder in groeien zodat ik uiteindelijk door kan groeien naar een functie als interim manager of CFO. Voor de komende tijd wil ik graag uitdagende interim klussen blijven doen zodat ik op veel verschillende plekken kan blijven leren. Profit trekt me daarbij het meest, hoewel een universiteit of semi-overheidsinstelling me ook wel aanspreekt. Elke keer iets anders, afwisseling, dat vind ik het leukste!" 

Wil jij net als Daan als overstappen van de accountancy naar het bedrijfsleven? Check de vacature en neem contact met ons op! 

Vacature interim finance professional