Finanxe - Bemiddelt in financieel talent vanuit Groningen, Zwolle, Utrecht, Arnhem en Heerenveen

Hoe is het met Johan Steendam?

19 juni 2017

Alle blogs

In juni verwelkomde Finanxe de ambitieuze en sportieve Finanxe Finance Professional Johan Steendam. Na 7 jaar accountancy waagt hij de stap naar het bedrijfsleven. Over veranderingen in de accountancy, Italië en ambities!

Johan SteendamAmbitieus en sportief
Ik ben Johan Steendam, 27 jaar en ik woon sinds 3,5 jaar in Assen, hier woon ik met heel veel plezier. Na mijn VWO studie ben ik in 2010 gestart met een accountancy studie aan Nyenrode, een traject dat ik vanaf het begin combineerde met vier dagen werken bij een accountantskantoor. In mei dit jaar heb ik mijn Master of Science in Accountancy diploma in ontvangst genomen!

Ik kan ontzettend genieten van sporten. In mijn vrije tijd ga ik graag naar de sportschool. Ik vind het heerlijk om hard te lopen in het bos of tussen de weilanden, in de ochtenduurtjes als de zon opkomt. In de zomer houd ik ook erg van fietsen en sinds oktober vorig jaar heb ik mijn motorrijbewijs. Daar ben ik sindsdien behoorlijk aan verslaafd geraakt, heerlijk om een dagje met de motor op pad te gaan.

Genieten van het leven in Italië
Ik geniet erg van de combinatie van autorijden en rondreizen. Als ik op vakantie ga rijd ik het liefst naar Italië om daar verschillende plekken te bezoeken. Een paar weken geleden ben ik nog in Italië geweest, dat land heeft zoveel te bieden. Een prachtig landschap, mooi weer en ze maken er mooie (sport)auto’s… Mensen in Italië zijn ster in het genieten van het leven, genieten van lekker eten en een goede wijn. Ik ga vaak met vrienden op reis, met z’n drieën of vieren, soms huren we een busje en nemen we fietsen mee om een aantal bergen te beklimmen.

Van EY via Deloitte naar Finanxe
Ik heb 4,5 jaar bij EY gewerkt en daarna de afgelopen 2 jaar bij Deloitte, beide in Groningen. Per juni 2017 ben ik via Finanxe bij Friesland Campina gestart! Tijdens de 6,5 jaar dat ik in het accountancy vak gezeten heb vonden er best grote veranderingen plaats. De focus ligt steeds meer op vaktechniek en dossiervorming. Allebei zeer belangrijk, alleen ik merkte dat ik daar in de praktijk 80 tot 90% van de tijd mee bezig was. Ik vind het ontzettend leuk om goede dossiers neer te zetten maar ik vind het nog leuker om met klanten in gesprek te zijn en samen ergens aan te bouwen.

Samen bouwen verdween naar de achtergrond
‘Je stelt veel en moeilijke vragen’, hoorde ik van klanten. Klanten zetten ook een beetje hun hakken in het zand. Natuurlijk werken ze mee want ze willen graag een handtekening op de jaarrekening, maar het samen ergens aan bouwen en stappen zetten verdween mijns inziens meer naar de achtergrond. Terwijl ik dat juist een belangrijk aspect vind waar ik veel voldoening uit haal. Ik houd ervan om samen in gesprek te gaan, te kijken waar we staan en waar we naar toe willen, samen verder te komen.

Vaste werkplek en andere cultuur
De komende 8 maanden ga ik als business accountant voor Friesland Campina aan de slag. Ik heb zin om langere tijd voor één bedrijf aan de slag te zijn en daar toegevoegde waarde te kunnen bieden. Tegelijkertijd is het een uitdaging voor mij, ik heb 6,5 jaar in een dynamische omgeving gewerkt waar ik maximaal een tot twee weken bij een klant was. Het zal voor mij wennen zijn aan een vaste werkplek. Waarschijnlijk ga ik in een andere cultuur terecht komen. In de accountancy wordt heel hard gewerkt en zitten er eigenlijk altijd te weinig uren in een dag. Ik ben benieuwd hoe het is als ik aan de andere kant van de tafel zit, ik ben er nieuwsgierig naar en heb er heel veel zin in!

Mijn werk past bij me omdat ik sociaal ben aangelegd, ik vind het belangrijk dat ik het gevoel heb dat ik samen met klanten ergens aan bouw. Als accountant sta je in deze tijd vaktechnisch op een heel hoog niveau, maar zoals gezegd staat het klantencontact op een lager pitje. Ik vind dat juist belangrijk en ben er ook goed in. Ik hoop dat ik mijn sterke punten de komende tijd in de praktijk nog meer kan toepassen.

Selecte groep bereikt nominaal de finish
In 2010 startte ik met mijn studie, in combinatie met 4 dagen werken. Met mij startten er destijds 150 anderen, waarvan de eerste paar jaar de helft afviel. Onlangs heeft een selecte groep de finish behaald binnen de voorgeschreven tijd en ik ben trots dat ik bij die groep hoor. Ik heb mijn familie en vrienden in deze periode ook prioriteit kunnen geven, dat vind ik heel belangrijk. Sociale contacten en het werken in de accountancy in combinatie met een pittige studie, ik ben blij dat ik dat allemaal heb kunnen bolwerken en tot een succesvol einde heb gebracht.

Groeien naar.....?
Op korte termijn wil ik verder groeien qua financiële en bedrijfseconomische kennis. Op middellange termijn wil ik doorgroeien naar een functie als business controller en in de toekomst hopelijk naar een rol als CFO of CEO, als die mogelijkheden er zijn en ik er geschikt voor blijk te zijn. De afgelopen jaren heb ik met name MKB bedrijven bediend, de charme van een familiebedrijf spreekt me erg aan. Dat type bedrijven zijn geneigd minder formeel en hiërarchisch te zijn. Maar, een groot bedrijf is ook heel aantrekkelijk, dat alles professioneel geregeld is vind ik fijn. Waar precies mijn voorkeur en toekomst ligt ga ik de komende jaren ontdekken!