Finanxe - Bemiddelt in financieel talent vanuit Groningen, Zwolle, Utrecht, Arnhem en Heerenveen

'Hoe word ik gezien door de werkgever waar ik aan de slag wil?'

15 juni 2016

Alle blogs

Hoe zorg jij dat je opvalt als financieel professional?

We kennen ze allemaal nog wel. De klasgenootjes die bij gym voorop liepen en in de klas altijd hun vinger opstaken. Misschien een beetje irritant, maar wat bereikten deze fanatiekelingen wel? Ze vielen op! Er zijn vele manieren van opvallen: je kunt je uitsloven zoals de strebers op school, of als een zalm tegen de stroom inzwemmen (een vermoeiende manier van opvallen). Maar hoe val je op in de massa, op een positieve manier? Hoe wordt jij gezien door de organisatie waar jij, als finance professional, aan de slag wilt?

Word Lid!

Opvallen​Het eerste dat nodig is om zichtbaar te zijn en op te vallen: je moet lid worden. Ieder jongetje wilde ooit net als Johan Cruijff profvoetballer worden. Voetbalscouts die in hun lange, bruine regenjassen op de amateurvelden zoeken naar financieel toptalent moeten jou zien spelen. Stap 1: word lid van een voetbalclub. Stap 2: zorg dat de scouts jou zien. Dezelfde vlieger gaat op voor LinkedIn. In mijn vorige blog hebben we kunnen zien dat 61% van de bedrijven (81% van de grote organisaties) gebruik maakt van LinkedIn. Wil jij “gescout” worden, zorg dan dat je lid wordt bij deze organisaties: volg hun Company Page op LinkedIn.

Zorg dat je opvalt

Natuurlijk is voetballen bij de plaatselijke v.v. niet genoeg. Hoe kom je binnen bij de topclubs? Alweer: zorg dat je opvalt. Doormiddel van een schaartje, een intelligente steekbal of een waanzinnige stift. Iedereen op de club moet weten wie jij bent. 

Sandra

Recentelijk kon ik een financieel getalenteerde kandidaat koppelen aan een mooie functie bij een van onze opdrachtgevers. Het leuke aan deze plaatsing is dat deze dame net is begonnen aan haar Master accounting en controlling. Je moet er vroeg bij zijn! Hoe deed zij dat, opvallen?

Allereerst was ze lid van onze Finanxe pagina op LinkedIn en heeft ze een goed vindbaar en uitgebreid online profiel. Dat is stap 1. Maar nu komt het belangrijkste, namelijk het opvallen in positieve zin. En dat kan op verschillende manieren! Natuurlijk zorg je dat je online profiel tiptop in orde is en dat je jezelf zo optimaal mogelijk presenteert. Zorg dat jouw profiel eruit springt! Daarnaast kun je opvallen tijdens je sollicitatiegesprek. Tijdens onze afspraak had ik al snel door dat Sandra speciaal was. Ze vertelde hoe ze ooit haar eigen financiële afdeling zou gaan aansturen. Ze durfde openlijk te dromen en haar visie te delen. Ze viel op door het enthousiasme waarmee ze vertelde over haar plannen en de twinkeling in haar ogen voor het vak finance. Dat maakte haar een unieke kandidaat. Zij gaf precies de intelligente steekbal waar ik als scout naar op zoek ben. 

Tips

  • Vrolijke, duidelijke en representatieve profielfoto (geen vakantiekiekje met je vrienden)
  • Zorg dat je LinkedIn profiel perfect op orde en up-to-date is. Zet onder andere alle mogelijke onderscheidingen/commissies/achievements en awards erop.
  • Gebruik de juiste (zoek)woorden in je profiel (lees voor tips deze blog)
  • Zet je telefoonnummer op LinkedIn. Zeker als je werkzoekend bent is het belangrijk dat je goed bereikbaar bent. Voor mij als recruiter is het erg prettig als ik iemand gelijk kan bellen. Daarnaast straalt het zelfvertrouwen uit. ‘Meer weten? Bel mij maar!!’, dat lees ik.
  • Bereid je sollicitatiegesprek heel goed voor. Hierover zal ik snel meer schrijven.
  • Let op met containerbegrippen in je online profiel of cv: ‘perfectionistisch, leergierig, gedreven, dingen snel oppakken, teamverband en zelfstandig goed werken’. Ook hierover meer in mijn volgende blog… 

Samengevat:  

Stap 1: Volg via LinkedIn de bedrijven die jij interessant vindt. Volg ook een aantal recruiters dan wel de organisaties waar zij werkzaam zijn.

Stap 2: Zorg dat je opvalt in positieve zin. Opvallen door je perfecte online profiel of door je uitstekende presentatie tijdens een sollicitatiegesprek. We willen allemaal die droombaan, een beetje uitsloven mag dus. Graag zelfs, anders gaat je klasgenoot er met jouw droombaan van door.